torsdag 24 november 2011

Korvgubben är lös igen!

Jo då, ni läste helt rätt, det är Håkan och korvstoppningsapparaten som varit i farten igen! Denna gången blev det korv a'la Marocko som går under namnet Merquez, tjusigt namn eller hur?
Inspirationen att prova på just denna sortens korv kom när vi var hos Thomas och Anneli i lördags och käkade middag. Vi fick då grilla olika sorters kött och korv vid bordet, allt eftersom vi åt undertiden. Nästan som att käka fondue, men alltså grillat istället för kokt. En av korvarna var just en av arten Merques och den var riktigt god tyckte vi båda så det var bara till att testa.
Om den blev lika god? Nej, faktiskt inte, den blev så klart mycket godare:)

En nöjd och belåten korvagubbe! 

Merquezkorv  1 kilo färdig korv
½ kilo fläskkött, t.ex karré
½ kilo lammkött, t.ex framdelskött
10 g vitlök, ca 1 stor eller 2 små
10 g salt
10 g svartpeppar
10 g socker
5 g starkt paprikapulver
5 g sött paprikapulver
Fjälster att stoppa korven i
Grovmal köttet och vitlöken i en köttkvarn.
Blanda köttet och vitlöken med övriga ingredienser och rör samman smeten riktigt noga.
Stoppa smeten i fjälster med hjälp av korvstoppningstillsatsen. Krama så det blir så jämnt fördelat som möjligt. Bildas det luftbubblor så stick hål på dom med en nål.
Knyt av så du får den storleken du vill ha på dina korvar.
Ska du inte frysa in korvarna innan du kockar till dom så låt dom gärna i kylen över natten så smakerna får utvecklas riktigt ordentligt.
Om du inte vill tillaga korvarna direkt,steka eller grilla, så går det jättebra att frysa in korvarna icke tillagade. Tina dom i kylen över natten så smakar dom som bäst när dom sedan ska ätas.

Är det någon som blivit inspirerade och vågat sej på att göra egen korv än? Berätta gärna i så fall.

Nu är vi snart soffliggare efter en lång arbetsdag, båda två. Anki slog till med en 11-timmarsdag eftersom det var lite mysigt "julpyssel-drop in" på förskolan. Håkan kom in som god två med strax över 10 timmar... Så ni kan kanske gissa hur det ser ut i tv-rummet inom kort? Tv.n underhåller två slumrande Mårtenssons:)
Sov gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Har inte fått möjligheten att göra egen korv, men hoppas att det ska komma någon tillfälle snart, det verkar kul! Och Merquez är ju supergott!

    Sov så sött i soffan!

    SvaraRadera
  2. Vad duktiga ni är som gör egen korv. Den lät riktigt god.

    Tack för tips på recepten. Fläskfilén lät hur god som helst och kommer helt klart tillagas här hemma. Kycklingen lät också jättegod, framförallt var det ju smidigt :-)

    Önskar er en go och härlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Då slumrar ni sött nu kan man förmoda? ;)

    Jag har inte gjort korv än, men jag skulle gärna velat prova. Inte så förtjust i korv, men här när man vet alla ingredienserna kan jag faktiskt bli riktigt sugen! :)

    SvaraRadera
  4. Ja, tänk den dagen jag vågar mig på att göra egen korv. Det är ju så coolt med egentillverkad korv!

    SvaraRadera
  5. Nej, egen korv har jag inte vågat mig på, ännu... ;) Hoppas ni sov gott i TV soffan.
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  6. Vad gott att göra sin egen korv dessutom kan man styra ingredinserna själv!!

    SvaraRadera
  7. Cool! Callen är mkt imponerad. Jag med, såklart :=)

    Hoppas att ni får en finfin helg!

    SvaraRadera
  8. Kim; Det hoppas vi också, det blir så mycket bättre och godare. Tack:)

    Susanne; Men, eller hur? Vassego, hoppas de kan vara till glädje. Detsamma till dej.

    Tina; Japp, det gjorde vi. Vi äter nästan aldrig korv annars, men egenlagad kan vi inte motstå.

    Remsan; Den dagen kommer, vi lovar! Du vill väl vara cool du också:) ?

    Gun; Prova, det är inte alls svårt. Absolut, hur bra som helst. detsamma.

    Tina; Japp, man vet precis vad som finns i.

    Charlotta; Men tack, både till Callen och dej:) Tyvärr ingen korv man kan skicka med brev:( Detsamma till er.

    SvaraRadera
  9. Olof låter hälsa att han blir både imponerad och inspirerad! Trevlig helg på er, kära ni! :-)

    SvaraRadera
  10. Vad roligt att göra korv.
    Förstår att ni är trötta, har själv haft en sådan vecka med långa arbetsdagar+ en del saker att göra på kvällarna, så somnar nog i soffan jag med.
    Ha en bra helg

    SvaraRadera
  11. Sv: Faktum är att jag har hittat ett recept på japanskt sjögräs som verkar misstänkt likt det det jag köpte ur fiskdisken. FUnderar på att prova och om det är värt sedan lägga ut det på bloggen så alla ni andra kan ta del av det - för makalöst gott är det minsta som kan sägas om det!

    SvaraRadera
  12. Inspirerad men inte gjort! Kommer nog inte bli så ännu på ett tag. Kan man lägga in en beställning??;)

    SvaraRadera
  13. Vad duktiga ni är som gör egen korv =) Idag är sista dagen att tävla om matkasse och presentkort på mathem.se på min matblogg så skynda in där och tävla =)

    SvaraRadera
  14. Helena; Hälsa tillbaka, det är inte så svårt som det kanske verkar. Detsamma, kära du!

    Milla; Ja, och gott! Hoppas du också får en fin helg.

    Veggie; Tack, så kul att du tycker det!

    Malin; Då ser vi fram mot det!

    Sofie; Men så länge vi kan inspirera så... kanske en vacker dag står du i köket och stoppar du också:) Hmmm, ska fundera på det, kan bli lite svårt med leveransen:)

    Coquina; Tack!

    SvaraRadera
  15. Hehe, vilket kul foto! Korvgubben ser bra snäll ut! ;-)

    Trevlig första advent!

    SvaraRadera
  16. tina; Eller hur? Och snäll är just vad han är (inte partiska någon av oss).

    SvaraRadera
  17. Så fin den korven ser ut! Har aldrig gjort egen, men vill definitivt testa!

    SvaraRadera
  18. Hanna; Tack! då ser vi fram mot din korvtestning i framtiden:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!