Vår traditionella soppdag är det dags för igen och i kväll blev det en snabblagad räksoppa som Håkan hittat receptet till på Kavlis hemsida. Men eftersom det var Anki som stod vid grytorna och skramlade så blev soppan smaksatt enligt fruns önskemål, vissa förmåner ska man ju ha när man kockar:)
Orginalreceptet (som ni hittar här) lovade enligt namnet en krämig soppa, men det vet i 17 hur det skulle gå till, vi fick i alla fall inte vår krämig alls. Kanske om vi hade slagit i lite redning eller kanske lite crème fraiche eller möjligtvis grädde...
Räksoppa 2 pers
1 burk skalade räkor á 170 g + lite av lagen
10 cm purjolök
8 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong eller
3 msk fiskfond
2 dl bredbar räkost (vi använde Kavli)
½ pressad citron
cayennepeppar
salt
hackad dill
ev. en skvätt vitt vin till smaksättning
Strimla och låt purjolöken fräsa i lite smör, utan att den får färg. Slå vattnet i grytan och tillsätt buljongtärningar eller fond. Klicka i osten, lite i taget, och rör om så det blandas ordentligt. Smaksätt med kryddor, lite av lagen från räkorna och pressad citron. Vill du skvätta i lite vitt vin så funkar det säkert alldeles fantastiskt.
Strö i hackad dill och räkorna precis innan soppan ska serveras.
Krämig eller inte, gott blev det i alla fall och det är ju det som räknas, eller hur?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Räksoppa - så gott! Kul att ni håller fast vid sopptisdagarna!
SvaraRaderaHärligt att höra att det inte bara är jag som misslyckas i köket. Men bara slutresultatet blir bra! Då lyckades ni nog bättre:)
SvaraRaderaEn skvätt vin i soppan låter som en soppa som inte kan bli misslyckad! ;)
SvaraRaderaSmaskens!
SvaraRaderaSå fin bild :)
SvaraRaderaMan skulle kanske utse en veckodag till soppdag så som ni gjort?. Det blir lätt för lång tid mellan tillfällena annars. Konstigt att just sopprätter så lätt glöms bort.
SvaraRaderaAllt med räkor har annars automatiskt favoritstämpel, så är det bara!
Hälsningar
Anders
Soppan ser jättekrämig ut! Även att du säger att den inte var den.hihi. Perfekt recept, enkelt, så man orkar med att göra den. Kram
SvaraRaderaJag tror min mamma gjort en variant på denna fast med kräftor och kräftost i. Den blev nästan i krämigaste laget. :)
SvaraRaderaJa, ha ha smaken sitter i krämigheten. Det positiva med krämighet är snarare att det är lite mer tjockt och då lättare att nå munnen med skeden utan att spilla på vägen.
SvaraRaderaRäksoppan ser riktigt god ut !! :)
SvaraRaderaHuvudsaken är ju att det är gott! Annars kunde man ju tänka sig att osten skulle kräma till det?
SvaraRaderaVilken chokladtårta här nedan, wow!
Jag tror banne mig att jag också ska ha soppdag någon gång i veckan, det är ju en toppengrej ju! Blir lätt att soppan glöms bort annars, och det är ju synd. Och det är klart att kocken ska ha förmåner i köket - bara att piffa på ;)
SvaraRaderaSer jättegott ut! Har inte tänkt på att ha färskost i soppa så det måste jag bara prova :-)
SvaraRadera