Nu är det som så här i vårt kök att båda färgerna är något som ligger nära våra liv, och som vi haft tråkiga erfarenheter av, så därför är vi gärna med och uppmärksammar båda och "gör lite väsen av oss"!
Något som var väldigt gott var att riva lite parmesanost över, mums!
500 g kokta gröna linser (ca hälften i torr mängd)
2 stora vitlöksklyftor
½ röd lök
1 msk basilika
1 tsk timjan
5 dl vatten
1½ msk kycklingfond (eller grönsaksfond om man kör helt vegetariskt)
olivolja
salt och peppar
Låt skalet vara kvar på vitlöksklyftorna, lägg dom i en liten ugnssäker form och baka dom i ugnen på 225 grader, ca 15 minuter. Låt dom svalan och skala dom sedan.
Finhacka rödlöken och fräs den, utan att den tar färg, i olivolja. Tillsätt basilika och timjan och låt det fräsa med en stund.
Slå i vatten, fond och linser och låt det få ett uppkok. Kasta ner vitlökarna och låt det hela småputtra någon minut. Mixa soppan tills den fått den konsistens du vill ha på den, vi valde att spara lite tugg.
Smaka av med salt och peppar, ringla över olivolja innan den serveras.
Är det nu någon som känner att de vill göra ett bidrag och skänka en peng till cancerforskning så hittar ni ett ställe att göra det på här.
Lev väl,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Gröna bandet var helt nytt för mig tack för infon.
SvaraRaderaVilken härlig soppa
Linssoppa måste jag erkänna att jag aldrig ätit, feg som jag är.
SvaraRaderaNoterar att det är fler än jag som gillar ost ;-)
Nu måste jag kika vad gröna bandet är.
Ha gott!
KRAM
Milla; Varsågod, hoppas du också hänger på med ett bidrag:) Ja, den var väldans god.
SvaraRaderaSusanne; Då är det hög tid att prova, det är inget farligt alls faktiskt. Japp, det finns två ostälskare i köket:) Kanske du också hänger på?
Grön linssopaa har jag inte testat men däremot röd gjorde jag förra veckan:) Tack för tipset! Det ser ju smarrig ut och soppa på en tisdag är en bra grej av er tycker jag!Ska genast gå in och läsa om det där gröna bandet. Det vill man ju veta vad det är!
SvaraRaderaGröna linser är gott. Jag har bara provat att blanda gröna linser och potatis och gjort mos av det. Soppa har jag aldrig testat, men det ska bli ändring på det nu! :)
SvaraRaderaGrön linssoppa har jag aldrig testat. Just linser är en av de få saker familjen vägrar äta.
SvaraRaderaÄlskar linssoppa! Hos oss blir det mest röda linser men då och då blir det en grön variant! Ska också spana in er länk om gröna bandet!
SvaraRaderaJag har röstat Matblogg till dig hehe ;)
SvaraRaderaLinser är gott och passar även bra i soppa! Låter gott, som vanligt :)
SvaraRaderaGröna bandet var inget vi hade hört om, förrän nu. Soppan ser väldigt delikat ut, har aldrig ätit linssoppa - men säg har Ni även dekorerat köksbordet med linser?
SvaraRadera//Postgårdsromantikerna
Ann-Sofie; Röd är också väldigt god, det var ett tag sedan vi gjorde det... bra påminnelse där! Klart du ska läsa om det gröna bandet, viktigt!
SvaraRaderaTina; Låter gott att röra samman till mos, det måste vi prova!
Remsan; Nej, det kan ju vara lite si och så med linser och barn...:) Du får försöka lura dom lite...
Amy; Så kul, visst är det gott! Spana in du också, kanske du också kan få till ett bidrag?
Sana; Vi bugar, niger och tackar, så glada vi blir:)
Hovkonditorn; Tack! Ja, det finns en del man kan göra av de små gröna:)
Postisarna; Jaaa, vi gjorde ett litet försök där att piffa till bilden lite... lyckat, eller hur? Då hoppas vi ni kikar vidare och lär er mer om det gröna bandet.
Så god soppan ser ut och mitt i prick med Charlottas tävling. Jag bidrog också med en grön soppa. :)
SvaraRaderaVilket sammanträffande, vad lustigt..!
SvaraRaderaJag gillar den lite fastare konsistensen som gröna linser har jämfört med de röda.
När de gäller jalapeno-puffsen så är de såklart godast nygjorda, men jag skulle gissa på att de blir fina om man gör dem innan, lägger dem i en tät burk och sedan värmer på dem liiite precis innan servering.
Hanna; Tack. Ja, det var verkligen en fullträff:) Kanske en soppa för oss att ta fasta på till kommande tisdagar?
SvaraRaderaKim; Ja, tänk som det kan bli, ibland är det bara meningen...
Okej, det låter alldeles perfekt, tack för att du svarade:)
Tack för upplysningen om Gröna Bandet, hade ingen aning. Viktigt såklart att även uppmärksamma gynekologisk cancer. Tack även för linssopperecept, låter supergott med ugnsrostad vitlök i.
SvaraRaderaSoppan låter ju fantastiskt god ,varför har jag aldrig gjort en sådan på GRÖNA linser? Jag äter ju soppa på röda hela tiden! Hmm... Måste provas. Jag läste också om gröna bandet på matrepubliken och tycker det är ett superfint projekt! Tänk att man vet så mycket mer om det rosa än det gröna - det får vi ändra på ;)
SvaraRaderaJag är ju helt efter med allt nuförtiden, så jag la minsann upp ett grönt recept utan att ha läst om kampanjen först. Dumt. Kanske bidrar från gröna bloggen istället.
SvaraRaderaLinda; Varsågod, men egentligen är det Charlotta som ska äras.
SvaraRaderaVitlöken gjorde verkligen mycket.
Alexandra; Ja, varför har du inte det:) Hoppas du kommer att gilla även på de gröna! Visst är det fint, det behöver verkligen uppmärksammas.
Cecilia; Ja, du, ibland kan man inte hänga med överallt:)Men du kan väl hänvisa till ditt inlägg hos Charlotta ändå?
Soppa på GRÖNA linser, vad bra!
SvaraRaderaTänker fröken Dill
Dill; Så kul att du tycker det, fröken Dill!
SvaraRadera