onsdag 2 november 2011

Lergrytedags, eller vad tycker ni?

Så är dagen snart till ända, det känns som det varit en riktig skånsk höstdag i dag, mörkt och grått, duggregn som fallit hela dagen. Men man kan väl säga att vi har spenderat den på ett väldigt produktivt sätt, källaren har rensats ur (vi hade ju en liten vattenläcka där för ett tag sedan) och lådor med grejor som ska skänkas till loppis har packats ihop. Nu är det bara att vänta på att någon vänlig själ vill komma och hämta dom:)
Dessutom har vi planerat en meny till på lördag, då kommer äntligen våra vänner Anne och Ingemar hit på middag. Det var ett tag sedan nu, men ibland är det lite knepigt att få till det när det jobbas helger för de flesta... Men nu så har vi lyckats och det ser vi fram mot, vi vet ju vad som väntar: många skratt blandat med djupa diskussioner om allt vad livet bjuder oss på.

Menyn för lördagen tänker vi inte avslöja än, vi gillar att överraska och vet att det kikas in här:) Däremot kan vi tänka oss att avslöja vad vi kockade till förra gången vi plockade fram lergrytan (igen!), kanske det kan vara något av intresse?



Köttgryta från södern    4 port
700 g fransyska i grytbitar
2 msk mjöl
salt och peppar
2 msk smör
100 g rökt fläsk
2 vitlöksklyftor
2 röda lökar
3 morötter
½ knippa persilja
2 lagerblad
1 tsk mejram
3 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
Lägg grytan i vatten, minst 15 minuter innan du använder den.
Vän köttet i mjöl som du blandat med salt och peppar. bryn det snabbt i en stekpanna i smör. 
Klyfta löken, skär morötterna i lite tjockare skivor och krossa vitlöken.
Strimla fläsket och lägg det i botten på grytan, lägg på kött, lök, morötter, vitlök, kryddor och persilja. 
fräs ur stekpannan med vätskan och slå det sedan i lergrytan. 
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt på ugnen och ställ in graderna på 225. Låt den stå inne 1-1½ timme. Servera med grönsaker och potatis.


Fråga oss inte varför den heter gryta från södern, för det har vi ingen aning om alls. Vi försökte komma fram till någon förklaring under tiden vi åt, men inget vi kom på kändes som rätt svar. Kanske någon av er som har någon bra fundering och kan komma med ett svar?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. Alltid trevligt med mat i lergryta. Nu var det ett tag sedan jag gjorde något i den.
    Klart jag hängde med på Gröna bandet.
    Ha det bra i höstmörkret

    SvaraRadera
  2. åh de såg gott ut,ja skulle vilja ha en lergryta,hört att de blir helt annan smak i maten,

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas tomten kommer med en lergryta till mig i år:) Det är väl en grej som måste finnas i varje hem, lite som kaffebryggaren:)

    SvaraRadera
  4. Lergryta kanske man skulle prova nån dag. Har nog bara ätit lergrytemat en gång, och det var ju faktiskt hur gott som helst!
    Förstår inte heller varför man inte antecknar sina recept, förmodligen tror man att man ska komma ihåg...

    SvaraRadera
  5. Nu blev jag nostalgisk. Fanns en tid då jag använde lergryta i tid och otid, blir så saftigt och gott och allt liksom av sig självt. Den gick sönder i någon flytt för länge sedan och jag glömde helt bort hur bra det är med lergryta.

    SvaraRadera
  6. Det är absolut hög tid att plocka fram lergrytan! Nu blev jag också sugen.

    SvaraRadera
  7. Oj, vad ni hunnit med mycket idag, allt jag gjort är att ta promenader och fika hos en kompis, väääldigt länge. Mysigt, men inte lika produktivt ;)

    SvaraRadera
  8. Flitiga ni varit och skönt att få uppstädat! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  9. Låter himla gott, borde kanske testas i min oanvända lergryta :-)

    SvaraRadera
  10. Jag har aldrig ägt en lergryta men det är ju ett smidigt sätt att tillaga maten!!

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig lagat annat än kyckling i min lergryta (fast jag lagar ju sällan annat än just kyckling :-)) Jag tycker det har varit lite 'vart annan gång' på min lergrytekyckling, ibland blir det alldeles fantastiskt saftigt och ibland blir det nästan lite torrt...

    SvaraRadera
  12. Konstigt namn, men det ser ju himla gott ut, och det är ju det viktigaste!

    SvaraRadera
  13. Verkar väldigt gott. Vad blir skillnaden tycker ni med att göra i lergryta istället för gryta. är det en faktiskt skillnad?

    //Lottzy

    Ps nu kommer ni in på min lista över favoritbloggar för jag är ju här och spanar hela tiden och tycker att ni gör väldigt god mat!

    SvaraRadera
  14. Lergryta ger mig barndomsvibbar. Kyckling var det som serverades ur lergrytan. Saftigt!
    Södern? Hmm, nä där går jag bet.

    SvaraRadera
  15. Lergrytelagad mat är alltid mums! Under min studenttid hade jag en mini för ca 4 portioner. Jag gjorde alltid ratatouille i den! :)

    SvaraRadera
  16. Från södern kanske syftar på att fransyskan kommer från södern, alltså Frankrike?
    Ni har en likadan lergryta som jag. Jag fick den av mormor när jag flyttade hemifrån. hon hade två och gav den finaste till mig :) Det är så gott med mat tillagad i lergryta. Man borde göra det oftare. Hoppas ni får det riktigt trevligt på middagsbjudningen! :)

    SvaraRadera
  17. Milla; Fram med den bara och kocka något gott. Vi kan behöva lite nya receptidéer:)

    Smulan; Ja, det blir liksom "mer" smak.

    Ann-Sofie; Då håller vi våra tummar för det och hoppas på tomten!

    Annika; Klart du ska! Nej, varför är det alltid så, minnet är bra men kort...

    Linda; Kanske dags att återinskaffa en lergryta? För visst blir det gott och är så enkelt!

    Remsan; Du har så rätt så, hög tid!

    Alexandra; Men man måste inte vara så produktiv jämt, man måste faktiskt få lov att mysa och ta det lugnt också:) Promenadvädret lös med sin frånvaro hela dagen här, så det kände vi inte alls för.

    Hovkonditorn; Visst är det skönt, nu finns det plötsligt mer plats att fylla... det brukar vi ju inte ha några problem med:)

    Cupcake; Har du fortfarande inte använt din...då är det hög tid:)

    Tina; Blir du sugen på att köpa en så är de inte speciellt dyra (tycker vi iaf), det enda som är lite si och så är väl att de tar en del plats...

    Jenny; Tack!

    Moma; Ja, kyckling har vi också slängt i en och annan i grytan. Kanske det beror på vad som tillagas tillsammans med just köttet, eller på vilken och hur mycket vätska?

    Hanna; Japp, smaken känns lite viktigare än namnet:)

    Lottzy; Dels så är det bara att hiva ner allt (oftast) samtidigt, in i ugnen och så sköter det sej själv. Sen är det mer fettsnålt (om man nu bryr sej om det) och blir oftast saftigare och smakrikare.
    Vi bugar, niger och tackar!

    Kim; Ja, det verkar som just kyckling är något som gärna hamnar i leran. Vi också...

    Amy; Visst är det. Vi har också en mini, och skulle gärna haft en modell gigantisk också:)

    Ansi; Ja, du, där slog du nog huvudet på spiken!
    Så fint av mormor att dela med sej av sina fina skatter. Visst är det gott, lite extra smak och saftigt.
    Tack, det hoppas vi också.

    SvaraRadera
  18. Det där lät som min grej! Låter super! Fläsket och lite mejram ... mums!
    Kram till er :)

    SvaraRadera
  19. Lena; Jahaja, där satt den då alltså:) Kul att du gillar hur det låter, hoppas du gillar ur det smakar också om du provar:)
    Kram till dej också!

    SvaraRadera
  20. karin; ja, visst är den, det är just det vi försöker få alla att förstå:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!