Vi lovade ju i söndags att vi skulle fixa lite bilder från Håkans jobb och det har vi nu gjort, eller rättare sagt så har Håkans arbetskompis Elna fixat det. För att det går inte riktigt bra att steka köttbullar och fota samtidigt, det kan Håkan rapportera:) Så, här kommer det lite bilder från GeMaLivs i Köpingebro och deras kök:
Köttbullar, ja det steks det en hel del på Gema-Livs. Så goda så att tom Anki käkar dom... Dimmigt värre blir det av ångorna från stekhällen, men tänk er själv att brassa på en 80 bullar åt gången, då blir det stekos:)
Här är det kött till presssyltan som får sig en omgång:) Bara glada miner, men gillar man sitt jobb så...
Så där ja det var det hela, i alla fall för denna gången. Kameran kommer säkert att följa med flera gånger, men man måste ju jobba lite också och inte bara posera:) Tack till Elna för hjälpen!
Vi fortsätter på den redan inslagna vägen när vi ger oss på dagens recept och tipsar er om hur enkelt det är att göra egen leverpastej. Eller rättare sagt så tipsar Håkan om hur enkelt det är - Anki hade ingen del i tillverkningen av pastejen alls, hon bara äter den. Rätt man på rätt plats alltså:
Håkans julinspirerade leverpastej ca 7 små formar
700 g grislever
3 liter vatten till skållningen
300 g späck
1½ gul lök
Nästan en hel burk Abbas anjovisfiler + lite spad (liten burk)
2 ägg
1 dl mjölk
1½ dl grädde
1 dl mjöl
2 tsk salt (man kan ta hälften nitritsalt så blir pastejen röd o fin)
2-3 tsk muscavadosocker
2 kryddmått mejram
1 kryddmått krossad kryddpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm malda nejlikor
Putsa levern fri från hinnor och grova blodkärl. Skär i grova bitar lägg i kallt vatten, låt dom ligga minst 15 min. Låt dom sedan rinna av.
Skala löken, skiva i tjocka skivor och fräs den mjuk och glansig. Låt den kallna.
Skär späcket i mindre bitar och kok i lättsaltat vatten, 5-10 minuter.
Koka vatten och skålla levern i vattnet. Alltså; Häll ner leverbitarna i en skål och häll på det kokande vattnet, låt det stå 10 minuter och häll sedan bort vattnet.
Mal sedan lever, späck, lök, ansjovis 2 ggr i en köttkvarn.
Blanda mjölk, grädde och mjöl, vispa ihop så det inte blir klumpar. Rör i kryddor, socker, ägg och lite ansjovisspad i mjölkblandningen och blanda väl.
Häll smeten i lagom stora aluminiumformar som du ställer på en vattenfylld braspanna (långpanna) och baka dom i ugnen på nedersta falsen, 175 grader i 60 minuter.
Vi använde 200 gr. formar.
Ett tips är att baka en form och frysa in resten råa, det är kanon att ha frysen!
Julinspirerad kallar vi den eftersom den är kryddad med några av julens kryddor, om någon undrade... Vi har även gjort en leverpastej tidigare, då på ungnötslever. Är ni intresserade så hittar ni receptet här.
Så till sist vill vi tacka för alla fina kommentarer vi fått i förra inlägget, vi trodde inte vi kunde bli gladare, men det kunde vi tydligen, TACK! Det kommer vi att leva på lääääänge!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Respect på egen leverpastej! Och är det ett sånt där manligt förkläde i läder som Håkan sportar på bilden? Olof är mycket avundsjuk, han vill också ha ett sånt. :-) Kram på er!
SvaraRaderaKul med julmarknad, har aldrig varit i Köpenhamn
SvaraRaderamen skulle hemsk gärna åka dit och gärna på deras julmarknad. Ser framemot era bilder från resan.
OJ, jag och syrran hade en överenskommelse när vi var yngre och fortfarande bodde hemma. Hon plockade undan leverpastejen efter frukosten och jag osten... Jag klarar av att käka ödla, men se inte hederlig leverpastej (jag får till och med lite panik av att bara känna lukten) :-)
SvaraRaderaPs. Jag vet att ni gillar frukost, så ni är väl med i utlottningen av MatHems frukostkasse?
Helena; :) Japp, det är lädor, med ett rullande r på slutet. Kanske Olof kan önska i julklapp, bör ju finnas någonstans i tomtens trakter på Öland?
SvaraRaderaMilla; Bilder kommer, håll ut!
Min son älskar leverpastej! :)
SvaraRaderaJag däremot som är vegis gör inte det ;)
Så mysigt med julmarknad, har aldrig varit på den i Köpenhamn, säkert hur mysigt som helst när det är på tivolit, vilken härlig smörgås
SvaraRaderaVAd roligt att jul på Tivoli var bra, ska också återupptäcka det efter ett antal år. Hemgjord leverpastej gjorde jag för många år sedan men får erkänna att den inte blev något vidare... men kanske får ge det en ny chans. Eller så får jag helt enkelt uppsöka delikatessen i Köpingebro.
SvaraRaderaEgen korvtillverkning och nu leverpastej - imponerande!
SvaraRaderaVad roligt att ni blev omnämnda med fina ord i matmagasinet ni nämner nedan. Superkul!
Trevlig helg!
Leverpastejen ser grymt god ut!! Och kul med julens smaker. :) Ha en trevlig helg & fortsatt fira ;-)
SvaraRaderaoh vad kul med lite actionbilder! Lysande! Ser fram emot att också få ta del av vad julmarknaden hade att erbjuda! Kram på er och trevlig helg
SvaraRaderaAmy; Men kanske en vegetarisk variant?
SvaraRaderaCupcake; Ja, det var riktigt hög mysfaktor!
Kaksmulan; Ja, vi tyckte faktiskt den hade blivit mycket bättre än sist. Du är så välkommen så, till Köpingebro!
MÅGott; Jodå, vi (Läs Håkan) gör sitt bästa:) Vi önskar er detsamma!
Hanna; Tack, ja det börjar ju närma sej... Detsamma till dej!
Ann-Sofie; Så kul att du gillar dom, kommer förhoppningsvis några till någon gång. Detsamma till dej!