Tisdag = soppdag här i vårt kök och idag bidde det en vegetarisk variant, nämligen tomatsoppa.
Några idéer från några olika recept fick samsas i samma gryta och resultatet blev väldigt smarrigt. Men ruccola/parmesanoströran var helt och hållet Ankis idé att slänga ihop och slänga på soppan. Ja, kanske inte slänga den på bokstavligt talat, soppa har en tendens att skvätta så förbenat när man slänger något på den och just tomatsoppa lämnar ganska tråkiga fläckar...
Så lägg i den lite försiktigt istället, men lova att ni lägger i den för det blev så in i hoppsan gott!
Tomatsoppa med ruccolaröra 2-4 port
½ gul lök
1 tsk timjan
2 tsk basilika
1 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt matlagningsvin
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
salt och peppar
1-2 msk socker
1½ dl grädde
Finhacka den gula löken och låt den mjukna i smör och olivolja i en gryta. Tillsätt basilika, timjan och oregano och låt det fräsa med ett par minuter. Slå sedan i vinet, pressa i vitlöken och låt det puttra någon minut.
Tillsätt tomater, vatten och fond och låt det hela småputtra 30 minuter. Slå i grädden och smaka av med kryddor och socker. Servera med:
Ruccolaröra
½ påse ruccolasallad
1 dl riven parmesanost
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt och peppar
Finhacka ruccolasalladen och blanda med ost, olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar och klicka i soppan vid serveringen.
I morgon har vi båda ledig dag från jobben och ger oss iväg på utflykt igen, är det klokt som vi flänger och far?! Men det blir inga långa sträckor, vi tar tåget till Svågertorp, Malmö, och strosar runt lite bland affärerna som ligger därute. Framför allt IKEA, Ilva och Media Markt ska få besök av oss, de två senare blir det premiärbesök hos, spännande:) På IKEA blir det julshopping och julbord a'la Tina Nordström, någon som har provat hennes variant? Första julbordet för säsongen för vår del men inte sista...
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Nu blev jag soppsugen ;)! Men hörrni om ni ska till Svågertorp imorgon kan vi inte ses på en fika? Jag bor 4min från IKEA. Har ni tid o lust så maila mig på info@kaksmulan,se så hörs vi. Skulle vara jättekul!
SvaraRaderaNästan liknande tomatsoppa har jag gjort mycket under min studenttid fast utan ruccola/parmesanröran! Mums!
SvaraRaderaTrevligt med julbord, njut! :)
Tidningen skickas imorgon, ni bör ha den i slutet av veckan!
Åh, det här låter ju helt underbart! Och tänk - det passar ju mitt vegetariska leverne riktigt bra ;) Ruccolaröran bara måste jag prova! Hmm... Jag tror faktiskt att jag har det mesta hemma, det kanske får bli att jag smakar redan imorgon? ;)
SvaraRaderaSoppan låter väldigt god och pricken på i:et är ruccolaröran. Smarrigt!
SvaraRaderaÅh vad mysigt med ledigt mitt i veckan! Hoppas ni får riktigt trevligt och förhoppningsvis är det lite mindre människor än vanligt på IKEA för där vill man verkligen inte trängas! Soppan ser fantastisk ut!
SvaraRaderaSuppe är fine grejer det! Och här är så höstgrått och ruggit att det skulle behövas lite varm färglad soppa för att pigga upp!
SvaraRaderaSer jattegott ut! Och kul med IKEAs julbord, rapportera garna!
SvaraRaderaÅterkom gärna om julbordet på IKEA. Läst om det och vore kul att höra hur det är.
SvaraRaderaRuccolaröran låter ju supergod i!
Tomatsoppa var faktiskt min pappas favoritsoppa. Han var född 1911 och åt verkligen inte så mycket grönt annars. (Blev ändå 89 år gammal)
SvaraRaderaSer jättegott ut :-)
SvaraRaderaSer kanon gott ut. Man ska inte underskatta soppan. Den är sååå god =)
SvaraRaderaKaksmulan; Du har mejl!
SvaraRaderaAmy; Det ser vi fram mot, tack!
Alexandra; Tänk det gör den ju:) Hoppas du gillar den om du testar.
Hovkonditorn; Absolut god:)
Ann-Sofi: Tack! Ja, det är lite extra härligt då.
Moma; Finfine grejer!
Hanna; Absolut kommer det en rapport:)
Sofie; Vi återkommer om det, alldeles snart. Riktigt god att ha i, en extra piff!
Karin; Hej o hå, då är det kanske det som är hemligheten, tomatsoppa!
Jenny; Tack!
Vardagslyx; Nej, det ska man inte, gott är det!
Låter som en god soppa och röra!
SvaraRaderaSoppa är alltid gott (vi äter nog det till middag 5 gånger i veckan nu på höst/vintern :-o) och tomatsoppa är en av våra favoriter också! Gärna med en liten klick crème fraiche i :-)
SvaraRaderafrost; Helt rätt:)
SvaraRaderaLouise; Visst är det, perfekt vid denna tiden. Crème fraiche säger du? Då får vi ta och testa det nästa gång.
Sv: Ja, det är grymt psykiskt krävande att sitta med en tenta i drygt 5 timmar, men desto härligare efteråt, när jag kan öppna ytterdörren och kliva ut i friheten - lycka!
SvaraRaderaFör övrigt såg denna tomatsoppa underbart ljuvlig ut. Jag kan närapå känna hur mustigt det doftade ändå hit. Mmmmm...
Tack! Och en lika fin adventshelg önskar jag er! :)