tisdag 15 november 2011

Vi firar med svampsoppa...


... och till det ett glas vitt, även om det "bara" är tisdag! För i kväll kände vi verkligen att vi ville fira eftersom glädjen stod högt i tak i Mårtenssons kök idag. Det är nämligen som så här att vi är med i avdelningen "Matinspiration - bloggar" i nya mattidningen Jessicas mat som kom ut idag!
Herregud, vi kunde inte tro våra ögon när vi fick ett mejl där det stod att de ville ha med oss där och vi gärna fick skicka in lite bilder till dom... Lilla vi, det hade vi väl aldrig i vår vildaste fantasi kunnat drömma om när vi öppnade dörrarna till vårt kök för snart två år sen. Men nu är tidningen här och det är sant, se själv:

Här är tidningen...

... och här är vi! 

Tidningen gillade vi, har redan hittat flera recept som vi är sugna på att prova eller vad sägs om Fikonbröd med krossad svartpeppar, och chokladbräck med oreos och polkagrisar?

Inte varje dag det dimper ner en sådan här skatt i brevinkastet, tack säger vi till fina Emmy!

Så där ja, då har vi skrutit tillräckligt och går genast vidare i refrängen... svampsoppan var det ja! 
Eftersom vi är lyckligt lottade med en egen svampleverantör så fanns det en påse finfina torkade trattkantareller i skafferiet som vi sparat till ett speciellt tillfälle. Vi tyckte verkligen att det kändes som ett perfekt tillfälle att kocka till en soppa på dom idag, ursprungsreceptet har legat i "provamappen" ett tag och kommer från recept.nu. I vanlig ordning har vi gjort lite förändringar längs vägen och så här bidde det då:

Soppa på torkade trattkantareller   4 port
30 g torkade trattkantareller
1 liter vatten
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
en stor klick smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
3 msk grönsaksfond
½ dl sherry
salt och svartpeppar
½ tsk timjan
Krossa svampen lägg och lägg i blöt ca 30 minuter i 7 dl av vattnet. Sila från vattnet med spara det. 
Finhacka löken och riv vitlöken, låt det fräsa en stund utan att det tar färg. Tillsätt den avrunna svampen och låt den fräsa med ett par minuter i riktigt med smör. Pudra över mjölet och slå i svampspadet och resten av vattnet. Låt det koka upp och bubbla ett par minuter.
Tillsätt grädden, crème fraichen och fonden och låt det koka 10 minuter.
Häll i sherryn och smaka av med kryddorna. 
Låt soppan bli riktigt het och servera gärna med västerbottenostchips vid sidan. 

Här har ni vinet vi firade med, Marqués de Riscal, nummer 6001 på systembolaget för 74 kronor. Friskt i smaken och passade fint till soppan, men tyvärr inte så bra till osten... Ett lättdrucket vin, även om vi stoppade efter ett glas - är det tisdag så är det!

Nu ska vi hålla kväll, imorgon har vi ledigt från jobbet båda och om gud vill och kalsongerna håller så tar vi en tur till närmaste storstad (Köpenhamn) och roar oss. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

34 kommentarer:

  1. Men HURRA för er! Så kul!
    Klart ni ska fira!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att ni har blivit uppmärksammade. Det är ni värda. Tidningen har jag inte sett förut får kolla in den.

    SvaraRadera
  3. Så roligt för er! Grattis till publiciteten!

    SvaraRadera
  4. Va kul att ni var med i tidningen, gratulerar! :)
    Har inte sett den tidningen, får spana in den.

    Svampsoppan lät jättegod! Vilken sorts sherry använder man till sådana här soppor? Undrar nyfiket!

    Köpenhamn låter mycket trevligt, njut!

    SvaraRadera
  5. Grattis! :)

    Bra recept på soppa - ska jag prova. Håller just nu på att torka trattisar för framtida bruk.

    Ha en skön dag imorgon i K - ska bli lite sol mitt på dagen! :)

    SvaraRadera
  6. Så stort grattis! Inte alls så förvånande. En supermysig blogg med underbara recept från teamet Mårtensson. Svampsoppan såg inte dum ut den inte! Fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  7. Vad kul :-) Stort grattis till er!!! Det är ni väl värda tycker jag. Hoppas vin och soppa smakade bra.
    Har själv kikat på det receptet men inte kommit så långt än.

    Må väl!
    KRAM till er

    SvaraRadera
  8. Nej men ååååh, vad kul! Tänk att jag följer en kändisblogg, som blivit publicerad och allt! Haha, jätteroligt att se, nu måste jag leta upp tidningen i affären också! Får man en autograf hemskickad? ;)

    Svampsoppa är bland det bästa som finns, ett mycket bra sätt att fira tycker jag!

    SvaraRadera
  9. Jättegrattis! Men jag är då inte förvånad med tanke på vad ni lagar och dukar upp! :D

    Kramar

    SvaraRadera
  10. Vad kul, det är ni värda! Grattis!! Svampsoppan låter god. Köpenhamn låter trevligt!

    SvaraRadera
  11. Men gud vad roligt!! Och svampsoppa är alltid gott och med ett gott vin till!!

    SvaraRadera
  12. Grattis! Och svampsoppa ska det bli här också ikväll!

    SvaraRadera
  13. Men vad roligt, grattis! Då måste jag ut och köpa tidningen! :-) Så ni har provat det vita kompisvinet till den röda favoriten, det får jag också ta och göra. Kanske till fredagsmyset med kantarellpasta? Hoppas att ni får en underbar dag i Köpenhamn, kram på er!

    SvaraRadera
  14. OJ, grymma nyheter! Stort grattis till er! Klart det var värt att firas ordentligt. Soppan får jag prova och h så skoj i Köpenhamn. :)

    SvaraRadera
  15. Vad roligt! Grattis! Ni är ju så duktiga och trevliga så det förvånar mig inte det minsta :)
    Soppan både ser och låter fantastiskt god!

    SvaraRadera
  16. Så gott det ser ut! Kul att hitta hit, gillar er blogg :D

    SvaraRadera
  17. alltså mums,ja kommer gärna på middag.smarrigt
    ja skulle så gärna behöva er hjälp.ja är finalist och vill så gärna vinna en assistent orginal,min dröm,skulle bli så glad.ja tävlar med min jordgubbs sockerkaka,bidrag nr 8
    http://www.facebook.com/questions/288657764501241/?qa_ref=qd

    SvaraRadera
  18. Gratulerar och hoppas ni får det skoj i härliga och mysiga Köpenhamn.

    SvaraRadera
  19. Så kul! :)
    I min bok skulle ni vunnit det där matbloggspriset också(delat med Remsan!). :)

    SvaraRadera
  20. men vad kul, GRATTIS! :) det är ju absolut någonting att fira! nu måste jag ut och kika i fall tidningen finns att köpa någonstans, det borde den ju rimligen göra! hoppas ni får en helmysig dag i köpenhamn.

    SvaraRadera
  21. Skryt på ni, det tycker jag är alldeles befogat. Jättekul, grattis!! Jag dök på tidningen i lilla Trosa igår, när jag var på underbara Bomans för att fira min födelsedag, och jag drogs som en magnet till den! Och så upptäckte jag er. Kul!

    SvaraRadera
  22. Men vad kul! Måste kännas jätteinspirerande. Grattis! Och svampsoppa är alltid gott, eller hur. Vinet är inte så dum det heller.

    SvaraRadera
  23. Vad roligt! Grattis!
    Har ju också lite torkade trattisar att göra soppa på! Gott gott!!

    SvaraRadera
  24. Åh vad roligt! Grattis! Klart ni ska uppmärksammas! Ni inspirerar ju oss alla med era glada ord och trevliga recept:)

    SvaraRadera
  25. Hej Mårtenssons,

    Kul med tidningen!
    Vill passa på att tacka för det eminenta smakprovet som dök upp i vår brevlåda, den var riktigt delikat!! Sånt hantverk är beroendeframkallande...
    Även om det var svårt, har vi lyckats spara en bit som definitivt ska få avnjutas i sällskap av en god ale, alt några väl utvalda trampade druvor för Remsans del =]

    Stort tack för detta, ha de gott!!
    // Berra & Remsan

    SvaraRadera
  26. Men såå roligt att ni var med i tidningen!! Grattis :-)

    Soppan ser riktigt god ut :-)

    SvaraRadera
  27. Tack så himla mycket alla underbara människor för alla gratulationer! Vi läser alla era fina kommentarer med rodnande kinder just nu...

    Amy; En sherry av det torrare slaget, vi har turen att få hemgjord sherry från Ankis morbröder...

    Alexandra; Ja, vi funderar på att trycka upp lite idolkort och skriva på:) :)

    Elsa; Välkommen hit!

    Remsan o Berra: Oj då, beroendeframkallande säger ni... kanske önskas en stående beställning? :) :) Men smakprovet är ni värda, så många fina paket som hittat hit från er!

    SvaraRadera
  28. Grattis! Vad roligt! Ni värda all publicitet och uppmärksamhet.
    Trattkantraellsoppa är finfina grejer. Trevligt att ni kunde göra något gott på torrisarna ;-) Och med sherry i soppan är ett måste.
    Tack ännu en gång för korven!

    SvaraRadera
  29. Tackar, torr då vet jag! :) Vilken lyx att få sherry! Klart ni ska få massa gratulationer, det är ni värda! :D

    SvaraRadera
  30. Vad roligt med tidningen, hittade den inte i affären igår men ska leta vidare. Grattis! Att fira med svampsoppa tycker jag var en utmärkt idé. Jag hädade (förlåt till er äkta skåningar!) ;) och bytte ut svartsoppan mot svampsoppa vid min gåsamiddag.. Jag är ju bara nybörjarskåning....

    SvaraRadera
  31. Hej O grattis!
    Javisst var det kul att bli uppskattad för de man brinner för, och roligt när det bara händer så där! =)

    Ni är ju så duktiga som par att blogga och få till fina bilder som fångar besökarna! all "cred" till er"

    Från en som är sämst att hälsa på =/

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!