torsdag 1 december 2011

Kycklinglasagne med spenat

Så har vi då nått december månad, gott folk, julmånaden och första vintermånaden är redan här! Hoppas ni inte redan börjar känna av julstressen utan tar er tid att stanna upp och titta på alla fina ljus som lyser från fönsterna. Om ni nu vågar er ut, det vill säga, här nere blåser det i alla fall ministorm så det är absolut skönast att stanna inne, äta gott och ha det trevligt.

På tal om att äta gott (märkte ni den fina övergången där?) så var det precis vad vi gjorde igår, en så makalöst god kycklinglasagne som vi hittade receptet till hos Sofie, vår bloggvän i Göteborg. Hon i sin tur hade hittat den på en annan blogg, så man kan väl kalla det ett vandringsrecept nu då... Oavsett vad ni väljer att kalla det så hoppas vi att ni väljer att laga till det, för det var verkligen så in i bänken gott:

kycklinglasagne med spenat

Kycklinglasagne 4 port
1 grillad kyckling, urbenad och i småbitar
(grillar du kycklingen själv så ger 1 kilo kyckling ca 450 g rent kött)
1 squash
1 paprika
1 burk skivade champinjoner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 påse á 65 g färsk spenat
2½ crème fraiche
2 msk kycklingfond
salt, peppar och timjan
lasagneplattor, fullkorn
Hacka squash och paprika grovt, finhacka löken. Fräs squash, paprika, lök och pressad vitlök ett par minuter. Blanda ner crème fraiche, fond och kycklingkött och rör om. Låt det bli varmt och tillsätt därefter spenaten och blanda samman.
Krydda med salt, peppar och timjan, smaka av.
Bechamelsås
2 msk smör
3 msk mjöl
ca 7 dl mjölk
salt och peppar
2 dl riven ost med mycket smak i, vi tog Västerbottenost
Till gratinering
Riven ost efter eget tycke och smak
Smält smöret och tillsätt mjölet. Rör samman till en deg och späd sedan med mjölken, antingen varm eller kall, vispa hela tiden så det inte bildas klumpar. Låt det koka upp och sedan småputtra ett par minuter, krydda med salt och peppar. Ta från värmen och tillsätt osten, rör så den smälter.
Smöra en ugnssäker form och häll bechamelsås så det täcker botten. Lägg på ett lager lasagneplattor, därefter bechamelsås och sedan kycklingröran. Fortsätt att varva plattor, sås och kycklingröra. Översta lagret ska vara lasagneplattor som du täcker med bechamelsåsen och strör riven ost på.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, kolla även vilken tid som anges på förpackningen med lasagneplattor eftersom det kan skilja beroende på märke, känn med en provsticka om det är färdigt.

Till detta hade det säkert passat alldeles perfekt med ett rött vin till och då absolut detta vinet:
Briccotondo Barbera, nummer 2773 på systembolaget för summan av 77 svenska riksdaler. Ett italiensk vin som hamnar i kategorin "Fruktigt och smakrikt" och som ligger på fyndlistan i "Allt om Mat", och alltså därför ingår i vårt projekt. Absolut ett vin i vår smak och som gifter sig riktigt bra med både pastan och kycklingen. Tydligen är det även en väldigt bra partner till lamm också, så det ska vi absolut köpa fler gånger och testa den smakkombinationen. 

Så var det då dags för något helt annat, som varken har med mat eller dryck att göra. Vi ska avslöja årets nedräkning till jul och vad det är som ska ersätta förra årets tomteparad! Det är nämligen som så här, att lika galen som Håkan är i tomtar, nästan lika galen är Anki i änglar. Men bara väldigt mycket nästan, det finns inte ens hälften så många änglar som tomtar i julpyntslådorna på vinden! 
Allt började med en ängel som är blå och som packades upp ur en julklapp från syrran Carina en gång för många, många år sedan. Inte anade hon väl vad hon satte igång när hon gav bort denna fina i paket:

En harpspelande liten ljusblå ängel, den allra första i "minisamlingen" och även den första i vår Änglakör. Kan det vara nåt att hänga med på fram till julafton, en änglakör som sjunger in julen?

Hur är det med er andra där ute i rymden, har ni något ni samlar på? Eller är det bara vi som är lite samlingstokiga? Berätta gärna. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

19 kommentarer:

  1. Wow... vilken gott de ser ut!! jag vill gärna smaka ditt underbart mat hehe ;d och tack för receptet jag ska prova göra till mina barn.

    SvaraRadera
  2. Kul med vandringsrecept! Änglar är fina! Själv samlar jag på tesilar! :-) Har nog visat ett par varianter på bloggen.

    SvaraRadera
  3. Näe, det är BARA ni som är tokiga! :)

    Ingen julstress ännu, men vi har en hektisk vecka bakom oss och helgen är ganska fullspäckad så jag har skalat bort en del vill-göra-saker.

    SvaraRadera
  4. Vad komsikt :-) Precis denna rätten ska vi äta till helgen. Ni ger ett gott betyg och det låter bra.

    Jag har några stycken änglar då jag köpte på mig några stycken för några år sedan.
    Funderat, men nää, just nu är det inget jag samlar på.

    Tack för vintips och en riktigt go och härlig helg till er.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det blåser och är regnrusk här i mitten av småland också, hu!
    Förutom goda recept så tror jag inte att jag samlar på något speciellt. I min ungdom älskade jag skor/väskor och hade många av vardera... nu har jag inte så många ;)

    SvaraRadera
  6. Sa ju det!!! Visst är den god! Ska lätt göra den snart igen!

    SvaraRadera
  7. Den där kycklinglasagnen alltså - det är nästan så att jag önskar att jag åt kyckling! :=)

    Jag samlar nog på lite allt möjligt tror jag. Hoho. Inget sådär specifikt egentligen, förutom möjligtvis alldeles föra dyra köksprylar eller möjligtvis väskor :=)

    SvaraRadera
  8. Sana; Så kul, hoppas dom gillar det!

    Frostrosor; Visst är det, ettbevis på att det är gott kanske? Tesilar, säger du... låter intressant.

    MÅGott; Va säger du?! BARA vi, kan det vara så, det vägrar vi tro på:) Ja, det blir lätt att det samlas en hel del vid denna tiden...

    Susanne; Som det kan bli, låter som en bra helgmiddag! Nej, man måste ju inte samla på ngt. Detsamma önskar vi dej!

    Amy; Ja, fy! Recept är en riktigt bra grej att samla på, det kan man aldrig få för många av!

    Sofie; Ja men du gjorde ju det, dej kan man lita på:) Den blir lätt en repris här också!

    Charlotta; Men den borde ju gå att få till på nåt vegetariskt vis, kanske med qornfiléer eller halt vegetariskt... Bresaola passar kanske att käka till:)
    Dyra köksprylar låter intressant, minns något om några skålar nån gång...

    SvaraRadera
  9. Vilken supsersmarrig lasagne! Tack för det receptet. Det kommer nog lagas både en och två gånger. Här samlas inte på något längre men för några år sedan hade jag en hobby där jag samlade på balklänningar. Inte alls roligt eftersom garderoben blev full direkt och jag tog allihop till erikshjälpen och svor heligt att inte bli en klänningssamlare igen. I sommar har jag samlat på runda stenar till trädgården!

    SvaraRadera
  10. Oj, så gott det låter! :)

    Jag njuter för fullt av alla ljus, speciellt hemma hos mig själv!

    Samlar inte på något speciellt - kanske på några cupcakes i porslin, men jag tror inte att jag får plats med 24 st! ;)

    SvaraRadera
  11. Krämig lasagne är det godaste! Jag samlar inte på något, men min mamma samlar på änglar :)

    SvaraRadera
  12. Det receptet får gärna vandra vidare
    till förken Dill till exempel

    SvaraRadera
  13. Ann-Sofie; Vassego, det vandrar vidare till flera, härligt! Balklänningar! WOW, det låter som en väldigt annorlunda samling. Påminner lite om filmen "27 dresses" när vi läser det:)

    Tina; Mycket gott! Bra att du njuter, låter fint. Kanske en cupcakesamling till nästa jul?

    Hovkonditorn; Absolut det godaste. Jajaha, fler änglasamlare, trevligt!

    Frk Dill; Så kul att det får fortsätta sin vandring, hoppas det ska smaka:)

    SvaraRadera
  14. Det receptet bokmärkte jag med, och nu när även ni lovordar det måste jag ju laga det snart snart!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. mmmm, kycklinglasagne är mums! och den där bilden var väldigt frestande...

    ser fram emot att se ankis änglaskara! :) själv samlar jag på... ehm, prickiga saker? kanske ska ta en bild på mig själv i olika prickiga klänningar varje dag fram till jul, haha.

    trevlig helg på er kära mårtenssons!

    SvaraRadera
  16. Hanna; Det måste du göra, absolut! Så många matglada kan inte ha fel:) Detsamma till dej.

    Pernilla; Mycket mums. Snälla, gör det, det hade ju varit en så cool adventskalender! Helt perfekt för en prickig prinsessa:)
    Detsamma till dej, kära Pernilla.

    SvaraRadera
  17. Kan tänka mig att äta en rejäl bit av er kycklinglasagne utan kyckling, vad säger ni om det ;) Låter toppen! Och jag håller med, väldigt fin övergång där, måste ni ha jobbat hårt med ;)

    SvaraRadera
  18. Kycklinglasagne, det måste vara något det. Bokmärker receptet omedelbart! Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  19. Alexandra; Går hur bra som helst, det får du så gärna göra! Oh ja, du skulle bara veta vilket slit det var:)

    tina; Absolut något att bokmärka!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!