torsdag 29 december 2011

Pasta, ost och en röd italienare.

Hur har ni det där ute i landet, är ni kvar eller har ni blåst bort med stormen? Här nere i vår stad så har det varit så fint solsken nästan hela dagen, men frisyrdödaren har varit på full effekt så inte har det varit något härligt promenadväder... Men en runda fick det bli, julmaten måste ju förbrännas!
Maten de senaste dagarna har varit helt annat än julmat, man är ju lite mer sugen på andra smaker och kanske lite "fräschare" middagar. I går blev det pasta och en sås med lax, rucola och spenat i, allt efter vad som  hittades i kylen fick hjälpa till med smakerna och det blev mycket bra:


Pastasås med lax  2 port
2 portionsbitar lax
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl vitt matlagningsvin
½ citron, rivet skal och lite av saften
1 vitlök
1-2 tsk fransk senap
salt och peppar
frusen spenat efter eget tycke och smak
rucola, efter eget tycke och smak
Dela laxen i mindre bitar och fräs dom snabbt i lite smör och pressad citronsaft.
Slå på grädden, vinet, citronskalet och pressa i vitlöken.
Låt det puttra en liten stund innan du smakar av med senap, salt och peppar.
Rör till sist ner spenaten och låt den puttra med någon minut. Smaka av.
Precis innan serveringen så vänder du i rucolan, annars vissnar den om den kommer i för tidigt.
Servera till pasta, vi använder fullkornspasta men det är en smaksak.

Till pastan drack vi vatten, men man kanske kan tro att det dracks vin när man läser rubriken (man kan kanske tro att det bara dricks vin om man läser de senaste inläggen, men vi halsar i oss lite annat också).
Den röda italienaren njöt vi av på juldagen till osten vi fick i julklapp och den är helt klart värd att nämnas. Ja, både osten och vinet är något som vi kan tipsa er om. Osten först:

 En camembert med calvados i och rullad i brödsmulor har vi här. Ganska mycket smak, och även doft/stank.  Eftersom vi gillar när ostar smakar ganska mycket på föll denna verkligen oss bra i smaken. 
Köper ni den så tänk på att den behöver ligga ute i rumstemperatur ganska länge för att mogna till. Beror visserligen lite på hållbarheten på osten också, men det verkade som den tog lite längre tid på sej än den andra osten som faktiskt hade nästan samma datumstämpling. 

Nästa ost, Epoisses, en rödkittost som var så in i hoppsan god! 
Rinnig till tusen så vi kan absolut rekommendera er att låta den ligga kvar i pappersformen den ligger i när ni köper den. Emballera den väl när den ska ligga i kylen, det luktar ganska mycket även från denna... 

Så till sist vinet då, en flaska rött vin från Italien vid namn Puteus Riserva (nummer 7582 på systembolaget för 87 kronor) hittad på hyllan för "Kryddigt och Mustigt" efter tips från en av männen i beige skjortor:) 
Om ni är uppmärksamma på glasen så ser ni att de är olika i formen och det visade sej göra stor skillnad på hur vinet smakade! Anki tyckte inte alls vinet smakade så väldigt bra som Håkan påstod, så när vi tog en klunk ur varandras glas så var det som att dricka ett annat vin - för båda två! Helt otroligt vad glasets form kan påverka vinets smak. Så provar ni vinet så drick det ur ett glas som det till vänster på bilden, lite smalare och inte så väldigt skålformat som det till höger. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Härligt med vintips! Det tackar vi för:)Ja, ostar, ju vidrigare de luktar desto godare är dom...Det är väl lustigt haha!

    SvaraRadera
  2. I södra Finland har det regnat och stormat igen, känns inte precis som vinter :( God pasta ni lagat och ostar är goda, även om det inte luktar så gott :)

    SvaraRadera
  3. Mmm ost igen, så gott! Man tackar och bockar för tipset :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Spännade att det kan vara sån skillnad på vinsmaken beroende vilket glas man använder.

    Det måste jag testa nästa gång jag dricker vin :)

    SvaraRadera
  5. Ann-Sofi; Vassego, kul det uppskattas. Visst är det så på något konstigt vis...

    Hovkonditorn; Nej, vinter är det så rakt inte:(

    Amy; Vassego, det var så lite så:)

    Slickepotten; Ja, det var en märklig upplevelse... vet att vi har råkat ut för det en gång tidigare men vi blev lika överraskade denna gången...

    SvaraRadera
  6. Härliga Mårtenssons, har mailat er om en fråga. Tacksam om ni vill ställa upp 5 min och svara på den :) Kram!

    SvaraRadera
  7. Amy; Okej, då ska vi ta och kika på den då, eftersom du ber så snällt:)

    SvaraRadera
  8. åh va gott,om jag ändå kunde göra sån lyxmat varje dag,ser så gott ut varje gång jag tittar in här.

    SvaraRadera
  9. Smulan; Tack! Det är inte så svårt, det mesta som kockas är faktiskt enkelt och ganska snabbt:)

    SvaraRadera
  10. Körde också en rensning häromdagen, fast jag använde skinka.
    Men eran laxrätt passar mig perfekt i smaken.

    F öv har det blåst och blåst och regnat också, tråkväder till max. Men för den delen inte brist på sysselsättning.

    Kram på er och ha bra

    SvaraRadera
  11. Ja här har sista matresterna av julmaten fått göra sitt. Glasen har helt klart betydelse vad det gäller vinförtäring. Ha en skön Nyårshelg! =)

    SvaraRadera
  12. Häftigt med vinglasen! Tänk att det kan påverka smaken så mycket. Vilka underbara ostar ni mumsat på...

    SvaraRadera
  13. Tills för inte så länge sedan så tyckte jag att det här med glasformen - bah, det kan väl inte göra någon skillnad. Men visst är det så, ibland iallafall. Häftigt när det blir så tydligt.

    Och vilka underbara ostar ni fick!

    SvaraRadera
  14. Susanne; fint med rensningar som blir goda, skinka som lax! Skönt att få tid att fixa lite också, man ska se det från den positiva sidan:)
    detsamma till dej!

    Tina; Ja, nu får det räcka:) Vi önskar dej detsamma!

    Remsan; Ja, man fattar det inte riktigt förrän man upplever det så tydligt, spännande:) Mmm...

    Kim; Precis så tänkte vi tills vi råkade ut för det första gången, härligt att man kan bli övertygad ibland:) Ja du, de ostarna gick inte av för hackor... det enda negativa var att de tog slut alldeles för snabbt:(

    SvaraRadera
  15. Ja, det är inte klokt vad ett riktigt rödvinsglas kan göra för smaken! Mamma hade festat till det med att köpa ett flådigt Amaronevin när jag fyllde år, men hon har bara såna där vida glas hemma, så det smakade inte alls som det brukar. Vi har till och med övervägt att ta med oss egna vinglas dit när vi varit där på middag, men det hade ju också varit magstarkt... men nu har vi rådit bot på det hela genom att ge dem rödvinsglas i julklapp! Toppen! :-)

    SvaraRadera
  16. En rätt i vår smak! Och ostarna! Och vin till med rätt glas!
    *dreglar rikligt*
    SKÅL och god fortsättning raringar!
    Och tack för alla fin kommentarer på min blogg i år!
    Kramen!

    SvaraRadera
  17. Helena; Visst gör det en enorm skillnad, skönt att fler har gjort erfarenheten, vi började först tvivla lite på oss själv... Mycket smart idé!

    Lena; Ja, ja, ja! Skål på dej också, right back at you!

    SvaraRadera
  18. Så mycket gott, och trevligt med ost & vin efter alla sötsaker under julen!

    Tack för alla fina kommentarer under året och all inspiration! Det ska bli spännande att se vad ni kockar till under 2012. Keep up the good work!

    Kramar och God Fortsättning,

    Hanna

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!