torsdag 19 januari 2012

Bouef Bourgignon i potten.

Grytor i alla dess former och med alla olika sortera ingredienser är väl något av det mest tacksamma när det gäller middagar som man vill förbereda i god tid innan det ska serveras? Vi bjuder gärna på gryta när vi ska ha middagsgäster, och det bästa är nästan när man kockat redan dagen innan det ska serveras, då mognar smakerna verkligen och gästerna går nöjda från matbordet.
Dagens gryta är dock inget vi bjudit på någon, den smarrade vi på helt själva faktiskt. Tillagningen skedde i vår Crock-pot och så här gick det till:


Bouef Bourgignon   4 port
700 g högrev i grytbitar
200 rökt sidfläsk i tärningar
15-20 färska champinjoner, halverade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk soja
1½ msk kalvfond
2 krm malen svartpapper
2 lagerblad
2 dl rött vin
1 dl vatten
maizenaredning
4-5 msk syltlökar
Bryn grytbitarna i en stekpanna så de får färg, lägg över det i crock potten.
Bryn därefter fläsket och lägg över även det i crock potten utan att fettet från stekningen följer med.
Tillsätt alla övriga ingredienser, utom redning och syltlökar, blanda runt och lägg på locket.
Ställ in termostaten på låg värme och låt det tillagas i 7 timmar. När det är 30 minuter kvar på tillagningstiden så slänger du i syltlökarna.
Sila från buljongen ner i en gryta, låt den koka upp och red av till önskar konsistens med maizenapulver. Smaka av med salt och peppar och blanda sen samman såsen med de andra ingredienserna från potten.
Servera med valfritt tillbehör, vi kokte potatis, palsternacka och morötter som vi sedan stötte med potatisstött till ett lite grövre mos.

Förebilden, här ser det inte mycket ut för världen... 

I kväll blev det bara en medlem av familjen Mårtensson vid matbordet, Anki fick rusa hem efter halva dagen på jobbet efter att en av alla de smittor som går i Ystad hunnit i fatt henne. Inget sug efter mat där inte... vekling:)
Nu återstår bara att se om den hinner fatt även Håkan, men det är högst osannolikt - han är i princip aldrig sjuk och är förmodligen född med ett enormt lager av motståndskraft!
Hur är det hemma hos er, håller ni er friska och krya denna "höst-vinter"? Har ni speciella knep?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. bouef bourgignon, det måste jag göra snart. så himla gott!

    men usch då, stackars anki! de där arbetsförmånerna vi dras med är verkligen inte roliga... hoppas det går över fort!

    haha, partille (där jag jobbar) är ju också sånt handbollsställe så där är det bäst att hålla åsikterna för sig själv ;)

    SvaraRadera
  2. Det är den där kråkkpåtten alltså. Jag blir så himla sugen på att skaffa en, men frågan är om man kan göra vegetariska långkok...?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det ska tydligen gå fint att kocka vegetariskt i den. Vi googlade på vegetariskt i crock pot och fick många förslag som resultat. Banne oss om vi inte ska ta och testa det nästa gång... Tack för idéen:)

      Radera
  3. Håller med det är perfekt bjudmat och så är det ju så himla gott med en mustig gryta i ruskvädret. Massa krya på dig hälsningar till Anki och hoppas du Håkan håller dig frisk så hon kan få lite service och omvårdnad;)

    SvaraRadera
  4. Krya på dig Anki! Och hoppas Håkan klarar sig!

    SvaraRadera
  5. Mums för en sån härlig gryta! Håller med om att grytor och även soppor bara blir godare när de står några dagar! Usch däremot för smittor! Själv mår jag bättre igen och kan jobba!

    SvaraRadera
  6. Usch då! Krya på dig Anki! Och trevlig helg:)

    SvaraRadera
  7. BB är ju galet gott alltså, har också testat i Crockpoten, himla h8rligt när det sköter sig själv.

    Stackars Anki - krya på dig!

    Här i Ldn går det också en massa smittor men jag har klarat mig än så länge iaf *tar i trä*.

    Trevlig helg och gott tillfriskande.

    SvaraRadera
  8. Så gott, en Crock-pot vill jag allt ha med :-)

    Krya på dig Anki, hela familjen åkte på kräksjukan innan jul, inte kul

    SvaraRadera
  9. Åh det ser ju supergott ut,aldrig ätit detta.mycket här jag ser för första Gången,och alltid intressant och komma hit och bli inspirerad.
    Önskar er en fortsatt underbar helg och hoppas du kryar på dig och att maken inte blir sjuk,för de är ju inte kul alls

    SvaraRadera
  10. Boeuf Bourguignon är en av mina top tio favoriter och detta såg otroligt gott ut. Krya på dig.
    Ha en trevlig helg/Jimmie

    SvaraRadera
  11. Örk för smitta såhär lagom till helgen. Även annars förstås.

    Gryta är ju fantastiskt gott i alla lägen. Gött när det sköter sig själv!

    Krya på dig Anki! Hoppas Håkan tar fint hand om dig.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!