Originalreceptet kommer från tv4 nyhetsmorgon, men är lite omarbetat.
Tiramisu med passionsfrukt 2 port
2 passionsfrukter
1 äggula
½ dl socker
150 g mascarpone
saften från ca ½ citron
1 dl starkt kaffe
0.25 dl amaretto, konjak eller annan god alkohol
6-8 st savoiardikex
riven mörk choklad till garnering
Vispa äggulan och sockret så det blir lite luftigt. Halvera passionsfrukterna och gröp ur innehållet ner i äggsmeten. Rör samman smeten med mascarpone och smaka av med citronsaft tills det är smakar bra.
Blanda samman kaffe och alkohol, doppa ett kex åt gången och lägg först ett lager kex i botten på två portionsformar. Lägg sedan på ett lager av äggsmeten, doppa mer kex i kaffet och lägg ytterligare ett lager i glaset. Klicka på ett lager smet till och riv över choklad.
Låt gärna tiramisun stå kallt en stund innan serveringen.
Ett mycket passande bidrag till månadens tema klassiker hos bloggen "Söta saker", för även om det inte är något som vi kanske ätit i tid och otid så får man väl ändå räkna Tiramisu till klassikerna numer. Att det sedan är en lite nyare variant på receptet tycker vi inte gör något, det bara piggar upp lite!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
mmm nu tar ni mig till sommaren med denna smaskiga efterrätt.låter helt ljuvligt
SvaraRaderaJa, den smakar ljuvlig sommar:)
RaderaHärlig efterrätt ser det ut att vara!
SvaraRaderarätt och riktigt.
RaderaHåller med, efterrätt är gott :-) Er ser jättefin och smarrigt god ut! Förutom kaffet kanske..., har inte lärt mig dricka det än ;-) Tro mig, jag har övat många gånger.
SvaraRaderaHa en fortsatt bra vecka!
Kram
Men det smakar egentligen inte så mycket av kaffet... du får ta en test.
RaderaDetta låter som en variant i min smak. Jag har lite svårt för vanlig tiramisu. Vet inte vad det är, för jag gillar annars alla ingredienser.
SvaraRaderaKanske värt en test då, man vet ju aldrig. kanske är det bara blandningen?
RaderaJag älskar tiramisu men har aldrig gjort det hemma själv:) Det här var en spännande smaksättning!
SvaraRaderaHur enkelt som helst att göra, perfekt att förbereda och ha på lut till kvällen.
RaderaMer efterrätter till folket! Smågodis i all ära, men jag tar en efterrätt 99 gånger av 100.
SvaraRaderaJag gillar det mesta som är sötsyrligt, så det här låter som något i min smak. Med eller utan prit ;)
Hear, hear! Ja, man kan säkert hoppa på priten om man vill:)
RaderaVet inte om jag ätit tiramisu tidigare... tror inte det! Passionsfrukt är mycket gott.
SvaraRaderaEfterrätten hos mumsfillibabba har jag också spanat in mmm!
Sv: Ni är välkomna när andan faller på!
Dags för ett smakprov nu då kanske? Ja, den verkar inte gå av för hackor..
RaderaVi bugar och tackar.
Jag är igentligen inge efterätts människa men ibland känns det som lite lyxigare när man får göra en 2 eller 3 rätters. Men oftast väljer jag då något lätt som lägger sig som bomull i magen och inte är allt för söt. Detta ser verkligen gott ut iaf.
SvaraRadera// Tina
Ja, det är godast om det inte blir för sött. Bomull i magen låter trevligt.
RaderaDet är det bästa med klassiker - att man kan ha dem, som de är eller piffa till dem lite! :)
SvaraRaderaTack för tipset - jag följde ert råd! :)
Japp, lite omarbetning skadar inte.
RaderaVassego, det var så lite så.
Låter som en god tiramisu, fint med variation :)
SvaraRaderaVariation smakar fint!
RaderaSer jättegott ut! Har vid något tillfälle gjort en tiramisu där jag doppat kexen i Limoncello i st f kaffe och amaretto, och det blev också väldigt friskt och gott! Får bestämt ta och återuppliva det receptet. Det finns ju numer också glutenfria savoiardikex, så det finns ingen ursäkt för att låta bli! Ha en fortsatt fin och kulinarisk vecka!
SvaraRaderaLimoncello är frun i kökets, för tillfället, absoluta favoritlikör! Det måste vi ju bara prova, tack för tipset!
RaderaNu finns det ett recept att pröva också! Kika här.
Raderahttp://kjerstismatochprat.blogspot.com/2012/02/glutenfri-tiramisu-med-vit-choklad-och.html
Hurra!! Bara tisdag men jag har redan börjat fundera på vilken dessert jag ska göra i helgen!:) Tiramisu står nu högt på listan!
SvaraRaderaUpp med den, högt upp, det är så gott!
RaderaAndra bloggen på kort tid som skriver om tiramisu. Är nog ett tecken på att detta måste göras. Ska ha gäster den 25 feb, kanske får bli då. OM jag vågar göra något helt nytt vill säga...
SvaraRaderaKram Malin
Ja ,vi såg att även Helena gjorde en hyllning igår, måste absolut vara ett tecken!
RaderaEn bra Tiramisù är bland det bästa som finns!
SvaraRaderaHelt rätt!
RaderaTiramisu överallt just nu ser jag, är det ett tecken?! Ja, får nog testa, men utan kaffe då, för så vuxen är jag inte...
SvaraRaderaLetar inspiration till efterrätt i morgon när det är fredag mitt i veckan och vi får gäster. En tiramisu får det bli:-), fast jag gillar inte kaffe och brukar skippa det/byta ut mot annat. Kanske inte räknas som en tiramisu, men det är gott i all fall:) Trevlig blogg!
SvaraRadera