torsdag 5 januari 2012

Enkel, smarrig sås och en mustig spanjor.

Lillenyårsafton brukar vi ju ha här i vårt kök, en tradition som vi haft sedan urminnes tider:) Tidigare har vi nästan alltid ätit skaldjur, fisk och druckit bubbel, men eftersom det gapade tomt i fiskbilens skaldjursdisk så blev det oxfilé på våra tallrikar istället. Inte så pjåkigt det heller om vi ska vara helt ärliga, och fisken den tar vi ikväll istället.
Till oxfiléen så blev det en snabblagad sås som faktiskt tillhör våra favoritsåser här hemma, lite konstigt att vi inte fått ner den här än... Men nu så, här kommer den, tada:


Enkel gorgonzolasås 2 pers
2 dl crème fraiche eller grädde
1 paket gorgonzolaost eller ädelost typ kvibille
ev maizenaredning
Värm crème fraiche i en gryta. Rör ner osten i små bitar och fortsätt röra tills osten har smält helt. Tycker du såsen är för rinnig så kan du reda av den med lite maizena.
Smaka av om du tycker den behöver salt och peppar, vissa ostar är saltare än andra.
Klart!  Jättegod till det mesta.
Du kan också servera såsen kall som dippsås till t.ex grönsaksstavar eller brödsticks.

Så till ännu ett vin som vi provat från Allt om Mats fyndlista, ni vet vårt lilla vinprovarprojekt. Det senaste vi provade var vi ju inte riktigt nöjda med så denna gången hoppades vi på lite bättring.

Och det blev det absolut, mycket bättre, i alla fall när vi lagade maten och smuttade lite undertiden. Men till såsen gjorde det sej icke besvär, de två gillade varandra inte alls. Men till köttet, mums! 
Det smakade helt enkelt mycket om vinet, runt och mjukt. 
Enligt systembolaget hör det till de kryddiga och mustiga vinerna, och ska tydligen passa fint till lamm. Eftersom vi inte slög hela flaskans innehåll så får resten stå tills det serveras lamm i Mårtenssons kök. 
Torres Gran Sangre de Toro, nummer 2686, för 84 kronor. Ett vin med "riktig" vinkork vilket vi blir glada för att den har, bara av den anledningen att korken ska ingå i vårt nästa projekt! Spännande, eller hur? 

Nu önskar vi er alla en riktigt fin 13-helg, ät och drick gott, koppla av och ha det fint tillsammans!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Har gjort en liknande sås en gång på grädde men blir nog ännu bätre på creme fraiche. Galet gott ju!

    SvaraRadera
  2. Såsen lät smarrig! En köttbit är ju aldrig fel. Ikväll gör vi er italienska köttfärslimpa.

    SvaraRadera
  3. Såsen låter så himla god! Undra bara vad för vegetariskt som passar till?
    Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
  4. Gott, gott...

    Brukar själv köra med bara så mycket grädde att botten på en liten kastrull är täckt + ca. 100 g gorgonzola (inte den lätta varianten) som får smälta sakta och blandar såsen sen med (köpt) tortellini med köttfyllning. Kanske något för er också?

    Trevlig sida ni har, tittar gärna in nu och då!

    SvaraRadera
  5. Så gott :-) efter all julmat är en köttbit med sås det godaste som finns nu :-)

    SvaraRadera
  6. Vilken himla god sås. Ha en riktigt skön helg

    SvaraRadera
  7. Tack o detsamma till er med! Såsen låter jättesmarrigt och det ser så gott ut på tallriken så tandvattnet rinner! =)

    Här blev det Ungdomarna som beställde, de längtade efter en traditionell rätt som tacos....smakade gott faktiskt så det slank ner i all hast!
    Ha en skön helg till er med med myck helg o mys!

    SvaraRadera
  8. Detsamma till er!!
    Gorgonzola och oxfilé låter ju helt rätt!

    SvaraRadera
  9. oxfilé är ju aldrig fel! gorgonzola har jag däremot lite svårt för... eller hade när jag var liten och har inte testat sen dess, kanske ska ge mig på eran sås nu när mina smaklökar kanske har växt till sig lite ;)

    nu är jag nyfiken på vad ni ska göra med korken, plantera en korkek som ni ska sitta under i sommar och lukta på blommorna?

    SvaraRadera
  10. gud sa gott och jag som alskar gorgonzola:)))
    Onskar er bada ett riktigt Gott Nytt Ar!!
    Kramar fran Italien!

    SvaraRadera
  11. Åh, såsen låter himmelsk!
    Hoppas ni får en väldigt fin helg! :)

    SvaraRadera
  12. Hov; Absolut mums!

    Hanna; Galet gott, absolut!

    Sofie; Inte helt fel med köttfärslimpan heller, hoppas den gick hem i ert kök!

    Amy; Ja, att bara dippa grönsaksstavar är kanske inte så kul förslag som veg, du kan säkert komma på något mycket bättre!

    Kajomida; Ingen dum idé, den får vi ta o testa. Kul att du kikar in och extra kul att du lämnar ett avtryck, det uppskattar vi!

    Cupcake; Ja, visst sitter det extra fint nu?

    Milla; Mmmm, detsamma till dej.

    Tina; Sitter inte helt fel med tacos heller:)

    Sunshine; Så rätt så. Detsamma.

    Pernilla; Slänger man osten i c.f så mildras ju smaken lite så du kan kanske ta o testa o se om smaklökarna har förändrats?
    Ja, du... dom där korkarna och vad som ska hända med dom får du allt vänta lite med att få reda på. Men när projektet är klart så kommer det att avslöjas här, så stay tuned!

    Nena; Då är det bara o köra! Detsamma till dej.

    Tess; Mmm, tack det samma.

    SvaraRadera
  13. Det här är ju riktigt snyggt och ser framför allt väldigt gott ut. Denna blogg hamnar definitivt bland favoriterna och kommer användas som inspiration fram över.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!