Mums på tallrik!
Genvägar i Mårtenssons kök... 2 port
Ta på varma kläder (om det är kallt ute) och skor.
Ta en tur till närmaste asiatiska affär och leta upp färdig "peking anksås" på glasburk.
Ta med burken till kassan, betala och återvänd hem.
Klä av ytterkläderna och skorna och gå ut i köket.
Skruva av locket på burken, häll såsen i en gryta och värm.
Servera såsen till ankbröst som tillagas så här:
Stekt ankbröst 2 port
1 ankbröst/person
salt och vitpeppar
Skär snitt i den feta sidan av ankbröstet, salta och peppra. Hetta upp stekjärnet ordentligt. Lägg i ankbröstet med den feta sidan ner, sänk värmen och bryn ca 5 minuter. Vänd och stek andra sidan någon minut.
Lägg över köttet i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader.
Stek tills temperaturen är 65-70 grader, beroende på hur du vill ha ditt kött. Vid 65 är det rosa, vid 70 är det nästan genomstekt.
Ta ut köttet, lägg under en bit aluminiumfolie och låt det vila ca 15 minuter innan du skär upp det i skivor.
Nu från fusk till något helt tvärtom, nu ska här snackas det finlir istället:) Eller nåt... För de av er som kikade in här i söndags så kanske ni minns att frun i köket var bjuden på Afternoon tea och naturligtvis följde den evige följeslagaren kameran med. Lite av det som bjöds på blev förevigat så ni kan få ta del av tjusigheterna:
Några av de goda kakor som vi bjöds på, och så dagens meny.
Te i massor, så många goda sorter. Sweet chili från Yogi var en riktig höjdare.
Fler godsaker, tänk att saffransskorpor kan vara så vackra att bara se på.
Naturligtvis så bjöds det på sandwiches också, här med tonfiskfyllning...
och här med laxfyllning.
Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
Afternoon tea, låter ljuvligt sofistikerat trevligt! Så härligt brittiskt!
SvaraRaderaKram Malin
Ja, visst gör det, mycket sofistikerat var det:)
RaderaSå härligt med afternoon tea, me like! :)
SvaraRaderaAnki like to!
Raderajag har aldrig tillagat anka... knappt ätit det heller faktiskt, bara i england där vi fick det som "förrätt" när det vankades kinamat. men då var den strimlad i små små bitar och kunde lika gärna varit kyckling (eller skata).
SvaraRaderapå tal om england så ser den där afternoon tea-eftermiddagen väldigt trevlig ut! jag hoppas att ni spretade ordentligt med lillfingret när ni satt där och diskuterade?
Huga, skata... nej då är anka säkert bättre:)
RaderaFingerspret absolut, vi var dessutom två som hade hatt och pärlor på, dagen till ära:)
/Anki
Klart man måste köra "genvägar", helt rätt :-)
SvaraRaderaSer ju verkligen supergott ut!
Afternoon tea, jo jag tackar jag, där hade jag också velat vara. Så MYCKET gottit!!!
Kan erkänna att det var första gången jag lagade rödspätta. Men det kommer absolut bli fler gånger.
Ha så gott!
Kram
Ja, är genvägarna så goda som denna så är det bara att köra på.
RaderaSpätta uppskrivet på menyplaneringen:)
hihi jag gillar verkligen receptet på såsen!!! Ankan låter super och vilket afternoon party!!! Ni verkar ha haft en härlig helg:) Stor kram
SvaraRaderaDet gör vi också:)
RaderaVill också gå på afternoon tea!! Låter ju hur mysigt som helst. Och så mycket gosaker!!
SvaraRaderaKlart man får fuska ibland!!
Du får väl bjuda hem på lite teparty, fast det är ju klart - det är ju trevligare att få sätta sej till dukat bord:)
Raderaåh låter smaskens,dock aldrig ätit anka,men ser supergott ut.
SvaraRaderaa ibland tar vi genvägar,fast vi vet alla att de är godast och göra hemlagat.åh vilket partaj,mumsiga kalasbitar ni fick mumsa på.
Ja, hemlagat är godast, men just pekingsås kan vi nog inte få till på egen hand.
RaderaKalasbitarna var supergoda.
Mums på både pekinganka och afternoon tea. Bägge inträffade alldeles för länge sedan för min del!
SvaraRaderaAbsolut mums!
RaderaKlart man måste gena genom köket ibland! Undrar när jag ska få ändan ur och testa att tillaga anka. Eller kanske skulle pricka en skata i trädgården om nu Pernilla säger att det är same same :-)
SvaraRaderaCoolt att bli bjuden på afternoon tea!
Det där med skatan vågar vi inte alls uttala oss om, där får du ta Pernillas ord:)
RaderaJa, det var en rolig idé, lite lagom annorlunda:)
Jag är svag för afternoon tea, så gott med scones och olika bakverk!!
SvaraRaderaJa, de svaga räkna Anki också sej till numera.
RaderaÄlskar anka. Känns mycket festlig på nåt vis tycker jag, det är väl för jag tillagar anka så sällan:-)
SvaraRaderaVilken härlig afternoon tea söndag. Lovely.
Vi också, och det känns absolut som lite festligare mat-fest kan man aldrig få för mycket av:)
RaderaMumma va gott det ser ut! Du är duktig du ;-)
SvaraRaderaKramkram i massor denna ondag!
Vi tackar och bugar.
RaderaÄsch, man få ju inte vara dum! Mycket smart genväg där, ibland får man lämna vissa grejer till experterna.
SvaraRaderaAfternoon tea? Ser jäkligt gott och tjusigt ut. Nu är jag ju ingen te-fantast men kan tänka mig att smutta på en kopp om det bjuds på sådant gott.
Nej, dum får man inte vara, då kan det sluta illa!
RaderaPå detta tekalaset bjöds även på kaffe, för de som önskade, men Anki är tedrickare av stora mått och det fanns många nya sorter att prova.
Åååh vilket teparty, jag hade gärna följt med som sällskapsdam och smakat på alla godsaker :D Vad roligt att Anki är tedrickare, precis som jag! Trevligt recept också, fast att snöra på mig skorna i den här kylan är inte så populärt ;)
SvaraRaderaDu hade säkert varit så välkommen du också:)
RaderaNej, man vill helst av allt stanna inne i minusgraderna.
Haha, exakt den såsen kan man köpa i en mataffär i China Town i London också. Fuskade med den när jag gjorde pekinganka. Riktigt god!
SvaraRaderaOch så kul med afternoon tea hemma också, vart var detta, om man får fråga?
Visst är den god, en mycket smarrig genväg:)
RaderaTeapartyt var hemma hos en gammal klasskamrat och vän till Anki.