tisdag 24 januari 2012

Hemgjord fläskkorv

Ja, det var ju den där korvtillverkningen i söndags som vi skulle ge er en rapport från. Den blev nämligen lite extra dokumenterad av oss så att ni kan få en tydlig bild av hur det går till och kanske våga ge er på det själv när ni ser att det inte är så svårt. Nu blev det ju dessutom en extra tvist på äventyret, det började ju inte direkt bra om vi säger så...

Det första som hände när allt var framplockat och låg på plats var att on-off knappen på köttkvarnen gick sönder!!! De ord och läten som strömmade ut från Mårtenssons kök då kan vi inte plita ner här, ni får helt enkelt själva fantisera ihop hur det lät... Typiskt nog hände det precis 5 minuter efter att El-Giganten hade stängt så det fanns ingen chans att köra ut och köpa den där nya kvarnen, den som tomten helt ignorerade på Håkans önskelista i julas!
Nåväl, det hela löste sej ändå som tur var, här har ni showen "The making off the fläskkorv":

 En stycken heldöd köttkvarn som snabbt hamnade på hallgolvet i väntan på bortforsling. 
Men, bra karl reder sig själv och som tur var kom Håkan på att vi har en gammal köttkvarn på vinden. Så det blev en tur upp några trappor med ficklampan i högsta hugg och ner kom denna tjusiga tingest: 
 Husqvarna köttkvarn, modell gammal. 

 Fram med köttet från kylen igen och så gick startskottet för vevningen! 

Undertiden som köttet mals så ligger fjälstret i blöt i ljummet vatten där det ska ligga minst 30 minuter. 
Efter det har legat i blöt så är det en bra idé att skölja genom det med vatten, då går det mycket lättare när du ska trä det på korvhornet. 

 Så fyller du på med kött i kvarnen och håller runt hornet till du ser att köttet börjar komma. Se till att det finns en bit fjälster utanför öppningen på hornet som det inte blir kött i, den biten håller du i från början.

 Mata sakta och försiktigt fram korven som bildas, men ta inte i för hårt för då spricker fjälstret. Skulle det hända så knipsa av och tryck i smeten i kvarnen igen och börja om. 

 När korven är så lång som du vill ha den, vår var ca 25 cm, så kniper du ihop fjälstret och trycker inte ut mer smet. Se till så att det blir en tom bit skinn även i denna sidan på korven så du har något att knyta med. 

Skär av skinnet med kniv och ta tag i båda ändarna på korven mellan två fingrar ( i den biten av skinnet som är tomt), snurra några varv på korven så ändarna tvinnas samman. 

 Lägg ner korven och knyt samman de båda ändbitarna du höll i när du snurrade ihop korven. Picka några små hål i skinnet med en nål för att undvika att det spricker när du kokar den.

 Kok upp vatten, 1 halverad rödlök, några kryddpepparkorn och ett lagerblad och låt det få en temperatur på 85-90 grader (inte mer, då spricker skinnet), lägg i korven och sjud i 20 minuter.

 Ta upp korven, ät direkt eller låt den svalna och stek den sedan. Vill du frysa in korven ska du göra det innan den är kokt, låt den i så fall tina helt innan kokning.

 Som om det inte var tillräckligt med korvtillverkning och kokning så ältes det även köttbullssmet... si så där en 40 köttbullar blev det. Perfekt att ha i frysen när matlagningen ska gå snabbt och ändå smaka god:)

Kydabållar in action.

Fläskkorv  a'la Mårtenssons kök   ca 3 stycken
600 g fläskkött
175 g späck
2½ dl mjölk
50 g potatismjöl
1 msk grovmalen kryddpeppar
½ msk malen ingefära
1 msk socker
½ msk salt
½ msk vitpeppar
ca 1 meter grisfjälster (köpes i välsorterade mataffärer, typ GeMa-Livs)
Mal kött och späck. Blanda med mjölk, potatismjöl och kryddor och blanda samman färsen riktigt ordentligt.
Följ sedan anvisningarna ovan.
Till kokning:
vatten så det täcker korven
1 lagerblad
1 lök
några kryddpepparkorn
Koka upp vattnet med lök, lagerblad och peppar. Låt det sedan hålla en temperatur på 85-90 grader, lägg i korven och låt den sjuda 20 minuter.
Det går alldeles utmärkt att steka den kokta fläskkorven också.

Receptet på köttbullarna bjuder vi inte på, det är absolut helt och totalt hemligstämplat från Håkans jobb!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

36 kommentarer:

  1. Wow... sitter med stora runda ögon och halvöppen mun, jag vill också göra egen korv! Jag ska se om jag kan lura mamma och syrran att haka på lite korvtillverkning, pappa är inte bang i alla fall, inte när det gäller korv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska försöka få med folk på att göra korv, hur lätt som helst!

      Radera
  2. Vilket kvalitetsinlägg, och vilket bra bevis på att det går jättebra att göra korv "The good old fahsioned way"! Heja er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra! Visst går det bra utan motor, dessutom får man fina muskler:)

      Radera
  3. Vilken fin köttkvarn ni har! Så snygg att man kan ha den framme jämt! Det ser ju faktiskt inte helt omöjligt ut att göra korv själv! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är faktiskt i fin skick fast den har en hel del år på nacken. Nej det är inte så svårt som man kan tro.

      Radera
  4. Ni är verkligen duktiga som gör egen korv :-)

    SvaraRadera
  5. Ni är ju grymma! Och pedagogiska!

    SvaraRadera
  6. heja heja, vad duktiga ni är! både korv och köttbullstillverkning, det är inte illa! ser ju riktigt lätt ut att göra egen korv när ni visar så pedagogiska bilder :) håller också med anna om att den gamla köttkvarnen var fin och lätt skulle kunna vara framme jämt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pernilla. Det är riktigt lätt också, prova och ta Jimmie med i arbetet:)
      Ja, den letar just nu plats att stå på efter att ha fått så fina komplimanger...

      Radera
  7. Jag (Åsa) äter inte korv, men vi har pratat lite om att försöka göra egen älgkorv. Längre än så har vi inte kommit än.

    Tack för vintipset här nedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älgkorv, det vill vi se ett inlägg om hos er - på det bara:)
      Vassego.

      Radera
  8. Grymt imponerad är jag!!! Och lite sugen blir jag på att göra egen korv, det var oändligt länge sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att höra! Klart du ska köra lite korvtillverkning, mycket trevlig sysselsättning:)

      Radera
  9. Jag är så imponerad! Ser så enkelt ut när Håkan står där och gör korv som om det var lika enkelt som att koka ägg. Men jag ser ändå skräckscenariot om jag skulle vara korvstopparen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar. Men det är faktiskt inte svårare än det ser ut, Emmy, vi lovar dej!

      Radera
  10. Heja Vad kul att se er korvtillverkning. Häftigt :)

    SvaraRadera
  11. Så duktiga ni är som gör egen korv!

    SvaraRadera
  12. Ojojoj, Calle känner sig hemma direkt! :=) Men åh, visst är det ödets ironi när maskiner slutar fungera sådär? Det är ju så man kan bli tokig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, det får han gärna göra:)
      Tokig var nog bara förnamnet i detta fallet... på gränsen till nervsammanbrott, snarare:)

      Radera
  13. Där har vi det bevisat igen - gämmal är bäst! ;)

    Teknik är bra, men det fungerar inte alltid....och på tal om teknik, så fungerar min blogg igen. Måste ha varit ert mail, som skrämde den... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, gammal är äldst.
      Det var väl bra att det funkar igen, hojta bara om vi ska skicka fler skrämselmejl...:)

      Radera
  14. Nu blev jag så där impad av er igen ;). Men så är det ju ett proffs i köket också (med eller utan köttkvarn). Kul med steg för steg i bilder så kanske man ska slå till och våga någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, tack:)
      Klart du ska våga dej på det någon gång, annars får du helt enkelt svänga förbi för lite privatlektion.

      Radera
  15. Kul! Vi, eller ja mest J har också börjat göra egen korv sedan ungefär ett år tillbaka. Det blir verkligen otroligt gott, till och med i jämförelse med lyxkorvar som Taylors & Jones och liknande. Jag kan verkligen rekommendera er att testa att varmröka egen korv. Går bra att göra i en vanlig klotgrill och ger ytterligare en dimension. Kallrökning har vi däremot inte kommit på hur vi ska kunna få till. Kanske blir det sommaren projekt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst!
      Varmrökt korv har vi gjort en gång och det kommer vi absolut att göra fler gånger.
      http://martenssonskok.blogspot.com/2011/08/making-of-korv.html

      Kallröka korv är absolut bäst att göra på höst och vintern. På sommaren blir det för varmt eftersom det inte får gå över 30 grader när man röker. Inget vi har gett oss på hemma, däremot kallröks det på jobbet.

      Radera
  16. Vilka tuffingar ni är med korvtillverkning!....undrar om man ska våga sig på det jag har ju allt till assistenten. Att våga är ju att vinna mot sig själv...=))
    //Tina

    SvaraRadera
  17. Herregud vad ni är duktiga!!! Och the old fashion way dessutom!! Imponerad, lite avundsjuk är jag faktiskt;-D och sen göra köttbullar OCKSÅ ja då är det matlagning vi gillar allra bäst

    SvaraRadera
  18. Helt underbart!
    Håller med tidigare inlägg helt. Ser man på bilderna känns det plötsligt lätt som en plätt.
    Tror faktiskt mer på en gammaldags köttkvarn, mamma hade en sån minns jag. De elektriska är väl bra men man kan styra mer själv på en gammal känns det som. Tack för alla fina bilder och inlägget med korvtillverkningen. Inspirerande!

    SvaraRadera
  19. Vad bra att ni dokumenterat så noga, för det ser faktiskt inte alls så svårt ut! Tack, hörni! Och vilken tur att man kan lita på gamla Husqvarna-kvarnar!

    SvaraRadera
  20. Vet du möjligtvis vara man kan hitta en gammalt korvhorn? Till en sådan kvarn har en lika dan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny. Vi har själva fått vårt korvhorn tillsammans med kvarnen när vi fick den av Ankis föräldrar. Men kanske om man kikar på loppisar eller auktioner, Tradera eller liknande, så kanske det kan dyka upp. Annars kanske det kan fungera med detta som vi hittade på nätet, men vi är inte helt säkra:
      http://www.lykka.se/korvhorn-till-kottkvarn-westmark
      Dock är det ju inte jättedyrt så det är kanske väl värt att prova?
      Lycka till med korvmakeriet!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!