Vi tänkte dessutom försöka sikta in oss på helvegetariskt när det gäller maten hemma i vårt kök på måndagar, kanske ni har hört talas om Meatless Monday? Första gången vi hörde om det var när vi var på semester i Thailand 2010, då de körde med just Meatless Monday på hotellet vi bodde på.
Efter det så har tanken legat till sej lite hos oss och vi har försökt läsa och lära oss lite mer om hur endast en köttfri dag i veckan kan påverka både oss, andra och planeten vi bor på.
Varför vi känner att det är något vi vill prova är väl just för miljöns skull, men även eftersom det påverkar hela världens matförsörjning i slutändan. Dessutom gillar vi att prova nya vägar i matvärlden och projekt är alltid spännande! Men köttet kommer vi väl aldrig helt att ge upp, vi tycker helt enkelt det är för gott...
Är det fler av er som vill lära er mer om Meatless Monday så hittar ni information dels här (på engelska) och dels här (på svenska).
Kika gärna på denna filmen, den tar inte mycket mer än 1 minut och mer behövdes inte för att ge oss en tankeställare...
Så över till dagens soppa och dagens vegetariska middag denna måndag i Mårtenssons kök. Det blev en soppa med både tomater och rödbetor i, två smaker som gillade varandra väldigt mycket. Klicken med crème fraiche tyckte vi absolut behövdes för syrans skull, men det bestämmer ni helt och hållet själva:
Receptet har vi hittat i ett gammalt nummer av Matmagasinet.
Tomatsoppa med rödbetor 2 pers
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja och en klick smör
1 burk hela tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk timjan
3 stora färska rödbetor
salt och svartpeppar
till serveringen: crème fraiche
Skala och finhacka båda sorternas lök, fräs lökhacket i en gryta, i olja och smör.
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärningar, lagerblad och timjan. Låt det koka upp och sedan småputtra 15 minuter under lock.
Skala och riv betorna grovt, eller kör dom i en mixer så de finhackas. Tillsätt bethacket till soppan och dela sönder tomaterna lite lätt med en sked. Låt soppan småputtra 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Rör i crème fraichen så den blir lätt rinnig och ringla det sedan ner i soppan när du hällt upp den i en tallrik.
Hoppas det är fler av er som kanske vill ge det en chans med en köttfri dag i veckan, ju fler desto mer nytta gör det ju:) Och en soppa är ju ett enkelt och smarrigt sätt att käka vegetariskt.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Hurra för köttfria måndagar och hurra för ett spännande sopprecept! :)
SvaraRaderaVad snyggt ni hade fått till creme fraichen med :)
Hipp, hipp! Eller hur? :)
RaderaVegetariskt, yay me like det vet ni! :) Både bra för miljön men även plånboken ibland och som för min del mot lilla magen som annars skulle mått så dåligt så!
SvaraRaderaÖnskar er en fin måndagskväll!
We know:) Japp, miljön mår mycket bättre, och vem vet kanske vi själva också gör det?
Raderadetsamma till dej.
Vi har börjat äta mer grönsaker, men borde oftare äta helt vegetariskt. En dag i veckan borde man klara.
SvaraRaderaSoppan låter mycket god. Läcker färg dessutom.
Ja, det finns ju så många godsaker att prova i grönsaks/rotfruktutbudet. Ja, en dag i veckan känns ju som det borde gå... Visst blir färgen häftig, väldigt intensiv. När sen c.f rördes runt så blev den fint rosa:)
RaderaHar också funderat på veggo-måndag. Tycker det är bra att ha tema-dagar. Försökte köra fisk-tisdagar ett tag. Får nog styra upp det...
SvaraRaderaVisst är det fin med tema-dagar, i alla fall så underlättar det planeringen av menyn för veckan. Klart du ska styra upp lite veggomåndagar du också!
RaderaSoppa är alltid rätt och gott :-)
SvaraRaderaMitt pass gick super, så himla "gött".
Kram på er och må väl
Jag tycker man bli gomätt av soppa, magen bli så nöjd och slipper jobba på i sinne. Den ser onekligen god ut soppan!.
SvaraRaderaVegetariska soppor är goda och lätt att variera med olika ingredienser!
SvaraRaderaJag har också minst en köttfri dag varje vecka. Det är både roligt och lärorikt. Er soppa ser riktigt god ut!
SvaraRadera12 timmar pass!!!! Oj, ska de köra slut på stackars Håkan?
// Ann-Sofi
Ser jätte smarrigt ut =)
SvaraRaderakramkram
Även om jag inte aktivt tagit valet med Meatless Monday så äter jag allt oftare vegetariskt, även om jag som ni, inte heller skulle kunna ge upp kött helt. Men jag är helt för bättre miljö, bättre kött osv.
SvaraRaderaSoppan låter spännande, tror aldrig jag ätit tomater och rödbetor tillsammans.
Har inget emot vegetariskt, men vill man äta kött så väljer man förståss naturbeteskött, som är nyttigare näringsmässigt och bra för miljön, så behöver man inte ha dåligt samvete. All köttproduktion är inte illa för miljön !!!!!!!
SvaraRaderaVi skulle också ha en veg-måndag var planen. Rödbetssoppa med chèvrekräm tillagades. Men J hade förstås köpt en frestande god salami som smaskades upp under matlagningen. Meatless - skulle inte tro det...
SvaraRaderaDen där soppan såg riktigt god ut!!
SvaraRaderaOch creme fraich är ett måste till tomatsoppa :)
Aj vad det verkar gott!! Också två av mina favoriter, tomater och rödbetor!! Måste absolut testa det när vi får våra första tomater där i april-maj nångång :) Och joo, som tomatodlare och miljövän slår jag naturligtvis ett slag för en köttfri dag!;) ...men lämna köttet,njäää, som sagt, för gott!:) Ha det gött!!
SvaraRaderaVilken härlig soppa, underbara färger och tomat och rödbeta är två av mina favvo-grönsaker!
SvaraRaderaSoppa är så gott,har en del sopp recept på bloggen om ni vill ha tips.
SvaraRaderaBra med köttfria måndagar, äter en del vegetariskt fast har ingen bestämd dag, det kanske vore något för mig.