Innan vi gav oss ut på promenad var vi ju tvungna att proviantera och det gjorde vi under en långsittarfrukost. Nybakad frukost, dessutom... Bullar som Anki slängde ihop i gårkväll och som stått i kylen över natten och jäst, alltså nattjästa bullar. Ursprungseceptet hittade vi på Kokaihop, goa bullar blev det:
Kalljästa bullar, ca 8 stycken
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olja
½ tsk salt
2 msk flytande honung
8 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
½ dl rågsikt
½ dl vetekli
Lös upp jästen i vattnet i en skål. Rör ner övriga ingredienser och arbeta samman, det bli en lite klibbigare variant eftersom den bakas på dinkelmjöl.
Dela degen i ca 8 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper på och ställ in dom i kylen över natten.
På morgonen tar du ut bullarna och sätter igång ugnen på 225 grader. När ugnen är varm gräddar du bullarna 10-15 minuter och sen är det bara att njuta av nybakade, varma frukostbullar.
Håkan slängde ihop en räkröra med bl.a majonnäs och dill, lika god som receptet är hemligt:)
För tillfället har vi en riktigt tjusig solnedgång att njuta av, himlen är härligt rosafärgad så det är bara att ta tillfället i akt och njuta.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Härligt med nybakta bullar till frukost och med en god räkröra. Receptet lånar jag!!
SvaraRaderaVerkligen fina och släta bullar! Ha en fin helg!
SvaraRaderaTina; Ja, det var inte fel alls:) Låna på du.
SvaraRaderaHovkonditorn; Tackar! Detsamma.
Härligt med nybakat till morgonen! Gillar sånt som går att förbereda till såna stunder då man till exempel vill ha sovmorgon!
SvaraRaderaHa en fin fredag!
Det har varit en fin solig och vacker dag och faktiskt en hel del snö också. Visst är det bra med bröd som man kan förbereda dagen innan. Gillar ert recept som också innehåller nyttigt mjöl.
SvaraRaderaÅh!
SvaraRaderaJag har fått dille på just detta, ännu ett recept å prova alltså. :D Toppen!
Trevlig helg!
MÅGott; JA, visst är det härligt att både få njuta av sovmorgon och nybakat:)
SvaraRaderaGul; Ja förberett är king!
Haha, vi har också gått vinterpromenad och ätit kalljäst bröd idag! :-) Önskar er en jättehärlig Trettondagshelg, men mycket gott vin! Själv har jag - hör och häpna - vidgat mina vinvyer något, och är nu helt inne på riojaviner. Rejält kryddiga och mustiga ska de vara, så klart. Kram på er!
SvaraRaderaNybakta frallor till frukost är aldrig fel och inte fel med en lite nyttigare variant
SvaraRaderaSer ljuvligt gott ute =)
SvaraRaderaKramkram denna afton!
Lisa; Fint dille det där!
SvaraRaderaHelena; Oj då, great minds think allike:) Ja, vi såg de kalljästa baguetterna hos er, de ska vi absolut prova! Rioja, ja tack!
Cupcake; Inte fel alls, varken nybakat eller nyttigare:)
Vardags; Så kul att höra. Detsamma.
SvaraRaderaVilka fina bullar. Nattjästa/långjästa är toppen. Vem säger nej till nybakat till frukost?! Räkröra på frukostmackan... Era gourmeter... :-)
SvaraRaderaTrevlig helg!
Remsan; Tackar, visst är det toppen i allra högsta grad. Ja du, det gäller att passa på:) Detsamma.
SvaraRaderaJa gjorde också kalljästa bröd här om dagen,har dock ännu inte lagt upp recept .men älskar verkligen recept som är så smidigt,enkelt och att de är så gott.Kan äta dessa varje dag.
SvaraRaderaSå härligt när det få lukta nybakat en helgdags med nykokat kaffe....bara de är väl livskvalité....=)
SvaraRaderaSnygga var de oxå!... ;)
Älskar också långjäst/kalljäst bröd! Åt ett idag och det blir ett imorgon med (samma recept!).
SvaraRaderaSv: Åh så synd att Anki inte gillar indiska kryddor! Men Anki gillar väl vitlök och ingefära? Vissa recept duger dessa bra även som indiskt kan jag lova! Under januari månad gör jag mkt indiskt på bloggen. Hoppas ni ändå följer mig!
Önskar er en riktigt fin helg, kram!
Jag var också ute på promenad idag, en riktigt lång en. Då märker man hur skönt det är att få lite dagsljus på en!
SvaraRaderaKalljästa bullar är grymt, det brukar jag ha om vi har folk som sover över. Man vill ju gärna impa lite...;)
Visst är det underbart med nybakat bröd på morgonen men... när man sitter och slösurfar så här mitt i natten och inte kan sova hade det definitivt suttit fint med ett gäng varma brödbullar med smältande smör på. ÅH, vad jag blev hungrig nu...
SvaraRaderaJa idag har vädret varit helt underbart! Nattjästa bullar är en riktigt favorit, så det receptet får jag ta och spara :-)
SvaraRaderaDet ser gott ut :)
SvaraRaderaLyxigt med frallor på morgonen! Det där med kalljäst är så smidigt, att man liksom kan sova samtidigt som man gör något annat. Hihi. Hopas ni får en underbar trettonhelg! Kram
SvaraRaderaYes, underbart! Nybakat bröd på morgonen, kan det bli bättre? Vi ska hämta hem Kitchen Aiden idag, så kanske kan det bli nybakat till söndagsfrukost...
SvaraRaderaSmulan; Då ska vi hålla utkik efter ditt recept, vi tar tacksamt emot alla vi kan lägga händerna på:)
SvaraRaderaTina; Absolut livskvalité, så enkelt att få njuta av.
Amy; Ingen risk att vi hoppar över dej även om det blir Indiskt, så intressant att läsa ändå! Och om inte annat så kan ju H. sitta o njuta av läsningen och bilderna:) Vitlök o ingefära, absolut men t.ex curry, spiskummin, gurkmeja, kummin o.dyl går inte alls hem, tyvärr...
Kim; Hög impfaktor, helt klart:) Visst saknas ljuset i allt det gråa och blöta...
Nina; Dom hade säkert smakat finfint mitt i natten också. Hoppas du kom i sömn till slut:) Åh andra sidan kan man ju slänga ihop dom på natten när man inte kan sova...
Linda; Visst var det härligt! Spara på du bara:)
Bullmamman; Tack.
Ann-Sofi; Så bra sätt att se på saken, baka undertiden du sover, smart! Detsamma till dej.
Dill; Japp, kan inte bli en mycket bättre start på dagen:) Vi håller tummarna för er söndagsfrukost då!
Kalljästa bullar är ju Guds gåva till människan, ett smidigt sätt att skynda långsamt och få njuta av nybakt på morgonkvisten :) Fina blev de verkligen, och säkert riktigt goda också <3
SvaraRaderaNattjästa bröd är underbart!! Det är sån lyx att sätta sig på morgonen och äta nybakade bullar!
SvaraRaderaHoppas ni haft en trevlig helg!
Alexandra; Du har så rätt så, kloka ord från klok tjej:)
SvaraRaderaÅsa; Ja, det känns faktiskt riktigt fint att njuta nybakat utan större klödd.
Hittade bloggen av en ren händelse. en sån underbar blogg och med massa recept jag bara måste testa. Ett av de första ska nog allt bli nattjästa bullar o långpannebröd. Bekväm av mig och testat olika långpannebröd och nya tips är inte fel...
SvaraRaderaHej och välkommen in i vårt kök, MarieLouise! Tack för din fina kommentar, vi blir så glada och tacksamma av så fina komplimanger.
RaderaHopps du gillar de recepten du testar, skriv gärna en rad hur det gick:) Lycka till!