fredag 13 januari 2012

Passionerad efterrätt.

Så är det fredag igen, om det nu kan ha undgått någon? Verkar som människor längtar ännu mer till fredag och helg efter ledigheter som varit... Tack vare lite förändringar i Håkans schema så är han också ledig alla helger från och med nu och det är vi inte vana vid, undrar hur det kommer att kännas? Säkert hur bra som helst!
I morgon ska vi ha middagsgäst, det är Ankis far som kommer hit och käkar tillsammans med oss. Varmrätten är bestämd men efterrätten har vi inte riktigt beslutat oss för än, vi får väl se vad det blir.

Om någon av er möjligtvis har samma "efterrättsdilemma" som vi har inför helgen så kan vi tipsa er om en väldigt god och frisk lösning på ert problem. Vi åt nämligen en semifreddo förra långhelgen som vi absolut tycker att ni ska prova, ingen mäktig dessert även om den innehåller lite grädde. Receptet är beräknat till 4 portioner men om man har lite mindre storlek på portionsglasen (som vi hade) så räcker det säkert till både 6 och 8 personer. Tänk bara på att då behöver du öka på mängden passionsfrukt:


Semifreddo med smak av kaffe och passionsfrukt  4-8 portioner beroende på storlek på glasen
Sockerlag beräknad till 4 portioner:
½ dl socker
1 msk vatten
2 passionsfrukter
Värm socker och vatten tills sockret smälter. Dela och gröp ur passionsfrukterna ner i sockerlagen. Blanda runt och fördela det i portionsglasen.
Semifreddo
2 ägg, separerade
½ vaniljstång
0,25 dl socker
2½ dl vispgrädde
½ dl kallt kaffe
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna, vaniljfröna och socker så det blir luftigt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.
Vispa grädden i en annan skål och häll i kaffet så det blandas.
Rör samman äggulesmeten först med grädden och vänd sedan ner vitorna försiktigt i smeten.
Klicka ner smeten i glasen, jämt fördelat och släta till ytan lite snyggt. Ställ i glasen i frysen minst 5 timmar.
När du ska servera semifreddon så tar du ut glasen ca 20 minuter innan (om du har små glas) och hyvlar över choklad eller så klickar du på lite extra passionsfruktskärnor.

För alla er som undrar över hur det gick för vårt lag på quizzkvällen igår så kan vi berätta att det blev en pallplats för "Team Kafka" (vi kallar oss så). Visserligen på tredjepall, men ett litet tillskott till middagskassa blev det i alla fall. Vi samlar nämligen ihop alla vinstpengar i en kassa och sedan när det är slut på quizzkvällarna för säsongen så går vi ut och käkar tillsammans.
Det kändes verkligen att det var ett tag sedan det quizzades sen sist, vi var allt lite ringrostiga... Men nästa gång, då kräver vi revansch och slåss om förstaplatsen!
Tävlingsinriktade? Vi? Nej då...:)

Så önskar vi er alla en riktigt fin helg, massa gott på tallrikarna och i glasen och ett riktigt fiiiiint väder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

36 kommentarer:

  1. den ser grymt god ut! jag skulle nog kunna tänka mig ett av de större portionsglasen ;)

    haha, jag föreställde mig också apelsintjejen på bussen tuggandes på en kokosnöt en stund, men bara tanken på det fick mig att få ont i tänderna.. men en banan skulle hon säkert äta med skalet på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kunde vi väl tänka oss att du skulle:)

      Banan borde ju i alla fall smaka lite bättre än apelsinen...

      Radera
  2. Trevlig helg önskas fåpn ett vintrigt sthlm!

    SvaraRadera
  3. Vilken smarrig efterrätt, mumsfillibabba! Sparar den i to-dolistan :)

    Trevligt att Håkan är hemma nu på helgerna, lovar att helgerna framöver kommer att gå ännu snabbare nu! :) Min make jobbar skift under våren så nu har vi en jobbig period framför oss där han varannan vecka kommer hem mitt i natten/gryningen! Behöver man säga att samtliga 3 i hushållet saknar sin bättre hälft/pappa!

    Grattis till bronsplatsen, önskar er en trevlig helg kramkram!

    SvaraRadera
  4. Och varför blir mitt bloggnamn så konstigt, någon som vet? Skumt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. You do that!
      JA, det har haft en tendens att bli så de helgerna han varit ledig tidigare. Förstå att ni alla saknar er hälft hemma, svårt att vänja sig.

      Ja, det verkar ha blivit en del förändringar här på blogspot, tiden som står vid kommentarerna stämmer inte riktigt heller. Vet inte hur man ändrar det... Men bra att man nu kan svara varje kommentar direkt.

      Tack detsamma!

      Radera
  5. Låter ju hur smarrigt som helst. Semifreddo och passionsfrukt kan inte vara annt än gott.
    Attans, att det gick dåligt i quizen. Men nästa vecka, då...
    Hoppas ni får en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket smarrigt, de smakerna passade väldigt bra tillsammans.
      Japp, det gick inte riktigt som vanligt och förväntat, men nästa gång - då gnuggar vi knölarna bättre:)

      Detsamma önskar vi dej

      Radera
  6. Att göra Semifreddo kan nog vara ett nyårslöfte känner jag. Så gott och jag har aldrig gjort det (det är gott att bli bjuden också!). :)

    Gösen i förra inlägget ser verkligen frestande ut!

    Trevlig fredagkväll önskar vi er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter väl som ett riktigt bra nyårslöfte:)
      Gösen smakade så gott, såsen passar säkert till torsk, eller annan vit fisk också.

      Detsamma till er.

      Radera
  7. Älskar frysta efterrätter!
    Tack och önskar er också en fin helg! Det där med vädret har vi inga föhoppningar på just nu, här stormar det så jag tror snart att friggeboden kommer uppflygande på balkongen...;-)Blir nog en spännande natt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, och så bra att ha förberett också!
      Nej, vädret blir väl som det blir, fast det var lovat sol och blå himmel till i morgon här nere. Stormar gör det som attans här också, fast det låter som ni har det värre. Tur vi inte har någon bod i närheten...

      Radera
  8. Jaha, vilken ska jag välja nu då av den här och den med lingon och pepparkaka? ;P Bäst att spara båda inläggen för framtida bjudningar. Det vattnas i munnen trots att jag egentligen är proppmätt...

    SvaraRadera
  9. Klart du ska prova båda, så gott så gott:)

    SvaraRadera
  10. Semifreddo måste jag prova... Tack för receptet!

    Som vi jantelagare brukar säga, det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl - eller nåt sånt skitsnack. Ni vinner nästa gång!

    Ja, visst är det bra att kunna svara direkt till den som kommenterat men det är nåt knas med tiden. Jag har kollat inställningarna för kommentarer och de stämmer med tidpunktsangivelsen. Kanske ska kontakta blogger om att det är en bugg i systemet. De är inte omöjliga...

    I morgon drar jag till varmare och ljusare breddgrader. Ser fram emot att läsa en massa goda inlägg när jag kommer tillbaka. Må gott så länge i köket och livet!

    So long!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Skitsnack... jodå:)
      Låter ju inte helt fel att dra till värmen bara så där, hopas du får en riktigt härlig resa.

      Radera
  11. OJ, så gott! Det var länge sedan jag gjorde semi freddo, av någon (läs: enkelt och snabbt) anledning har jag hamnat i pannacotaträsket! Tackar för påminnelsen om att det finns annat man kan ha som dessert också!

    SvaraRadera
  12. Låter som en god efterrätt! Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
  13. Har tittat till eran sidan från och till under en lång period nu och måste bara ge lite beröm.
    Det är vid varje besök genomgående fina bilder och inspiration på högsta nivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tackar vi ödmjukast för, vi blir så glada när vi får beröm! Sådana komplimanger sporrar oss verkligen till att blogga vidare.

      Radera
  14. Det här låter ju svingott! Det ska vi absolut prova! Igår drack vi ett nytt Riojavin, för övrigt, det hette Lat42, jättegott! Då tänkte jag på er. :-) Kram!

    SvaraRadera
  15. Oj oj oj vad mycket gott ni matbloggar. Har inte varit inne hos er på ett tag men man blir ju imponerad över er bredd och kvalitet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och bugar gör vi, Christer. Så kul att höra.

      Radera
  16. Grattis till pallplatsen, bra jobbat.
    Själv har jag bara kommit till tanken ännu... Kanske ska överraska min pappa som gillar detta :-)

    Efterrätt är alltid gott. Här antar jag att man kan byta ut kaffet mot någon annan vätska. Fast då får det väl bli ett annat namn på rätten kanske... Trots min vuxna ålder så dricker jag inte kaffe, jag vet, låter väldigt annorlunda, gillar inte smaken helt enkelt ;-)

    Mysig lördag på er.
    Kram

    SvaraRadera
  17. Vilken superfin efterrätt, vill ha NU! Tack för tipset :-)

    //Lottzy

    SvaraRadera
  18. Syrligt och sött = gott!
    Grymt jobbat med quizet! I'm impressed. Brukar det vara blandade frågor eller är det något tema?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är blandade frågor, och dessutom alltid en temafråga per omgång, denna veckan var det systembolaget som tema... Fyra omgångar med 10 frågor var, oftast någon sportfråga, musik, mat och liknande, nästan som TP.

      Radera
  19. åh herregud,ja åt semifreddo titt som tätt förut men nu har de blivit mindre, men det är ju sååå gotti gott verkligen.Ska nog ta och göra det snart.

    SvaraRadera
  20. Semifreddo är verkligen hur gott som helst!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!