Så är det fredag igen, om det nu kan ha undgått någon? Verkar som människor längtar ännu mer till fredag och helg efter ledigheter som varit... Tack vare lite förändringar i Håkans schema så är han också ledig alla helger från och med nu och det är vi inte vana vid, undrar hur det kommer att kännas? Säkert hur bra som helst!
I morgon ska vi ha middagsgäst, det är Ankis far som kommer hit och käkar tillsammans med oss. Varmrätten är bestämd men efterrätten har vi inte riktigt beslutat oss för än, vi får väl se vad det blir.
Om någon av er möjligtvis har samma "efterrättsdilemma" som vi har inför helgen så kan vi tipsa er om en väldigt god och frisk lösning på ert problem. Vi åt nämligen en semifreddo förra långhelgen som vi absolut tycker att ni ska prova, ingen mäktig dessert även om den innehåller lite grädde. Receptet är beräknat till 4 portioner men om man har lite mindre storlek på portionsglasen (som vi hade) så räcker det säkert till både 6 och 8 personer. Tänk bara på att då behöver du öka på mängden passionsfrukt:
Semifreddo med smak av kaffe och passionsfrukt 4-8 portioner beroende på storlek på glasen
Sockerlag beräknad till 4 portioner:
½ dl socker
1 msk vatten
2 passionsfrukter
Värm socker och vatten tills sockret smälter. Dela och gröp ur passionsfrukterna ner i sockerlagen. Blanda runt och fördela det i portionsglasen.
Semifreddo
2 ägg, separerade
½ vaniljstång
0,25 dl socker
2½ dl vispgrädde
½ dl kallt kaffe
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna, vaniljfröna och socker så det blir luftigt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.
Vispa grädden i en annan skål och häll i kaffet så det blandas.
Rör samman äggulesmeten först med grädden och vänd sedan ner vitorna försiktigt i smeten.
Klicka ner smeten i glasen, jämt fördelat och släta till ytan lite snyggt. Ställ i glasen i frysen minst 5 timmar.
När du ska servera semifreddon så tar du ut glasen ca 20 minuter innan (om du har små glas) och hyvlar över choklad eller så klickar du på lite extra passionsfruktskärnor.
För alla er som undrar över hur det gick för vårt lag på quizzkvällen igår så kan vi berätta att det blev en pallplats för "Team Kafka" (vi kallar oss så). Visserligen på tredjepall, men ett litet tillskott till middagskassa blev det i alla fall. Vi samlar nämligen ihop alla vinstpengar i en kassa och sedan när det är slut på quizzkvällarna för säsongen så går vi ut och käkar tillsammans.
Det kändes verkligen att det var ett tag sedan det quizzades sen sist, vi var allt lite ringrostiga... Men nästa gång, då kräver vi revansch och slåss om förstaplatsen!
Tävlingsinriktade? Vi? Nej då...:)
Så önskar vi er alla en riktigt fin helg, massa gott på tallrikarna och i glasen och ett riktigt fiiiiint väder!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
den ser grymt god ut! jag skulle nog kunna tänka mig ett av de större portionsglasen ;)
SvaraRaderahaha, jag föreställde mig också apelsintjejen på bussen tuggandes på en kokosnöt en stund, men bara tanken på det fick mig att få ont i tänderna.. men en banan skulle hon säkert äta med skalet på!
Tack! Kunde vi väl tänka oss att du skulle:)
RaderaBanan borde ju i alla fall smaka lite bättre än apelsinen...
Trevlig helg önskas fåpn ett vintrigt sthlm!
SvaraRaderaDetsamma från ett stormigt Skåne.
RaderaVilken smarrig efterrätt, mumsfillibabba! Sparar den i to-dolistan :)
SvaraRaderaTrevligt att Håkan är hemma nu på helgerna, lovar att helgerna framöver kommer att gå ännu snabbare nu! :) Min make jobbar skift under våren så nu har vi en jobbig period framför oss där han varannan vecka kommer hem mitt i natten/gryningen! Behöver man säga att samtliga 3 i hushållet saknar sin bättre hälft/pappa!
Grattis till bronsplatsen, önskar er en trevlig helg kramkram!
Och varför blir mitt bloggnamn så konstigt, någon som vet? Skumt!
SvaraRaderaYou do that!
RaderaJA, det har haft en tendens att bli så de helgerna han varit ledig tidigare. Förstå att ni alla saknar er hälft hemma, svårt att vänja sig.
Ja, det verkar ha blivit en del förändringar här på blogspot, tiden som står vid kommentarerna stämmer inte riktigt heller. Vet inte hur man ändrar det... Men bra att man nu kan svara varje kommentar direkt.
Tack detsamma!
Verkar riktigt gott
SvaraRaderaMycket gott och friskt.
RaderaLåter ju hur smarrigt som helst. Semifreddo och passionsfrukt kan inte vara annt än gott.
SvaraRaderaAttans, att det gick dåligt i quizen. Men nästa vecka, då...
Hoppas ni får en skön helg!
Mycket smarrigt, de smakerna passade väldigt bra tillsammans.
RaderaJapp, det gick inte riktigt som vanligt och förväntat, men nästa gång - då gnuggar vi knölarna bättre:)
Detsamma önskar vi dej
Att göra Semifreddo kan nog vara ett nyårslöfte känner jag. Så gott och jag har aldrig gjort det (det är gott att bli bjuden också!). :)
SvaraRaderaGösen i förra inlägget ser verkligen frestande ut!
Trevlig fredagkväll önskar vi er!
Låter väl som ett riktigt bra nyårslöfte:)
RaderaGösen smakade så gott, såsen passar säkert till torsk, eller annan vit fisk också.
Detsamma till er.
Älskar frysta efterrätter!
SvaraRaderaTack och önskar er också en fin helg! Det där med vädret har vi inga föhoppningar på just nu, här stormar det så jag tror snart att friggeboden kommer uppflygande på balkongen...;-)Blir nog en spännande natt...
Visst är det gott, och så bra att ha förberett också!
RaderaNej, vädret blir väl som det blir, fast det var lovat sol och blå himmel till i morgon här nere. Stormar gör det som attans här också, fast det låter som ni har det värre. Tur vi inte har någon bod i närheten...
Jaha, vilken ska jag välja nu då av den här och den med lingon och pepparkaka? ;P Bäst att spara båda inläggen för framtida bjudningar. Det vattnas i munnen trots att jag egentligen är proppmätt...
SvaraRaderaKlart du ska prova båda, så gott så gott:)
SvaraRaderaSemifreddo måste jag prova... Tack för receptet!
SvaraRaderaSom vi jantelagare brukar säga, det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl - eller nåt sånt skitsnack. Ni vinner nästa gång!
Ja, visst är det bra att kunna svara direkt till den som kommenterat men det är nåt knas med tiden. Jag har kollat inställningarna för kommentarer och de stämmer med tidpunktsangivelsen. Kanske ska kontakta blogger om att det är en bugg i systemet. De är inte omöjliga...
I morgon drar jag till varmare och ljusare breddgrader. Ser fram emot att läsa en massa goda inlägg när jag kommer tillbaka. Må gott så länge i köket och livet!
So long!
Vassego! Skitsnack... jodå:)
RaderaLåter ju inte helt fel att dra till värmen bara så där, hopas du får en riktigt härlig resa.
OJ, så gott! Det var länge sedan jag gjorde semi freddo, av någon (läs: enkelt och snabbt) anledning har jag hamnat i pannacotaträsket! Tackar för påminnelsen om att det finns annat man kan ha som dessert också!
SvaraRaderaLåter som en god efterrätt! Önskar er en fin helg!
SvaraRaderaHar tittat till eran sidan från och till under en lång period nu och måste bara ge lite beröm.
SvaraRaderaDet är vid varje besök genomgående fina bilder och inspiration på högsta nivå.
Det tackar vi ödmjukast för, vi blir så glada när vi får beröm! Sådana komplimanger sporrar oss verkligen till att blogga vidare.
RaderaDet här låter ju svingott! Det ska vi absolut prova! Igår drack vi ett nytt Riojavin, för övrigt, det hette Lat42, jättegott! Då tänkte jag på er. :-) Kram!
SvaraRaderaOj oj oj vad mycket gott ni matbloggar. Har inte varit inne hos er på ett tag men man blir ju imponerad över er bredd och kvalitet :)
SvaraRaderaTackar och bugar gör vi, Christer. Så kul att höra.
RaderaLåter hur gott som helst!! Trevlig helg!!
SvaraRaderaDet låter verkligen gott !! :)
SvaraRaderaLåter tokgott :-)
SvaraRaderaGrattis till pallplatsen, bra jobbat.
SvaraRaderaSjälv har jag bara kommit till tanken ännu... Kanske ska överraska min pappa som gillar detta :-)
Efterrätt är alltid gott. Här antar jag att man kan byta ut kaffet mot någon annan vätska. Fast då får det väl bli ett annat namn på rätten kanske... Trots min vuxna ålder så dricker jag inte kaffe, jag vet, låter väldigt annorlunda, gillar inte smaken helt enkelt ;-)
Mysig lördag på er.
Kram
Vilken superfin efterrätt, vill ha NU! Tack för tipset :-)
SvaraRadera//Lottzy
Syrligt och sött = gott!
SvaraRaderaGrymt jobbat med quizet! I'm impressed. Brukar det vara blandade frågor eller är det något tema?
Tack! Det är blandade frågor, och dessutom alltid en temafråga per omgång, denna veckan var det systembolaget som tema... Fyra omgångar med 10 frågor var, oftast någon sportfråga, musik, mat och liknande, nästan som TP.
RaderaYammi!
SvaraRaderaåh herregud,ja åt semifreddo titt som tätt förut men nu har de blivit mindre, men det är ju sååå gotti gott verkligen.Ska nog ta och göra det snart.
SvaraRaderaSemifreddo är verkligen hur gott som helst!
SvaraRadera