torsdag 26 januari 2012

Veckans andra cliffhanger!

Som vi lovade i går så skulle vi ju berätta om vad vi fick i brevlådan och vad som hände med en del av innehållet i brevet. Brevbäraren kom med ett väldigt doftrikt kuvert till oss (undrar just vad han tänkte?) från finaste Amy, som ni hittar på bloggen "Amy's piece of cake", som denna månaden skriver så intressant om Indien och indisk mat. I ett av hennes inlägg skrev hon om en ingrediens som heter Hing och när vi undrade vad det var erbjöd hon oss ett smakprov! Så både hing, Garam Masala och Anchor Masala letade sej hit från mörkaste Småland igår!

Till saken hör att frun i huset inte gillar indisk mat, eller rättare sagt så har hon påstått det i alla år... Håkan däremot är ju, som bekant, tokig i het mat och han gillar de indiska kryddorna skarpt. Men någon indisk mat har vi aldrig kockat till här hemma, fram till igår då posten damp ner:)
Då ändrades middagsplanerna i en hast, lergrytan åkte fram och en kyckling införskaffades, "Den ska vi krydda med Indiska kryddor", sa den plötsligt våghalsiga frun!

Sagt och gjort, premiärkryddan som vi provade blev Garam Masala, Håkan höftade och trollade lite och ett helt nytt recept såg dagens ljus. Mårtenssons indiska kyckling i lergryta - tada!

Ankis tallrik. 

Indisk kyckling i lergryta, Mårtenssons style.  3 port
1 hel kyckling
1½ röd spetspaprika, eller vanlig paprika
1 gul lök
1-2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker
maizenaredning
Lägg lergrytan i vatten och låt den ligga i blöt minst 15 minuter innan du använder den.
Strimla paprikan, skala och hacka löken. Lägg paprika och lök i botten på lergrytan, blanda i crème fraiche.
Dela kycklingen i bitar och skär små snitt i den. Gnid i kycklingbitarna med kryddorna och sockret och lägg sedan kycklingen ovanpå paprika/lökblandningen.
Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av den kalla ugnen, sätt igång värmen och ställ in gradantalet på 200. Låt grytan stå inne 1½ timme.
Ta upp kycklingbitarna och sila ner skyn i en "vanlig" gryta. Om skyn innehåller för mycket fett så kan du skeda bort det mesta innan du fortsätter göra såsen. Låt skyn koka upp och småputtra en stund innan du reder av den med maizena till önskad konsistens.
Servera kycklingen med såsen och valfria tillbehör.

Håkans tallrik. Som ni ser så går det jättebra att äta även paprika/lökröran.  

 Anchor Masala i rött, Garam Masala i brunt och i gult har vi Hing. Ni kan läsa mer om Hing här. 

Så, hur gick det då, blev frun omvänd? Lyckades Håkan med hjälp av Amy få Anki att äta Indiskt?
Det kan ni slå er i backen på, så till den milda grad att vi ikväll har ätit en riktig indisk maträtt!
Är det inte helt underbart, att människor man aldrig mött eller känt tidigare kan ha en sådan stor inverkan på matupplevelser i våra liv? Tänk vad bloggar kan göra för husfriden, snart lär det väl stå en curryrätt på matbordet också... fast det lär nog ta lite mer inskolning:)
Så tack till dej Amy, för en riktigt fin upplevelse i vårt kök!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Jag visste det! Bara inbillning att Anki inte gillar indiskt! Bara att traska vidare i det indiska träsket!:)

    SvaraRadera
  2. Ojoj, så kul att även Anki uppskattade det :)
    Det ni fått är the real stuff (när man köper indiska kryddor i mataffären här tycker jag inte de doftar något alls!) Undra vad brevbäraren trodde ;)
    Ser med spänning fram emot vad ni hittar på för nästa rätt! :D Kram!

    PS. Achar masala = rött (amchoor masala är en helt annan krydda)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var kan jag få tag på Achar masala?

      Radera
    2. HEj Farhad.
      Vi fick vår kryddblandning från Amy som i sin tur köper sin i en indisk livsmedelsbutik i Göteborg vid namn Indian house. Men vill du prova att göra din egen så har vi hittat ett recept på denna sidan: http://www.simplysensationalfood.com/2010/02/achar-masala-pickle-masala.html

      Lycka till.

      Radera
  3. Åh vad gott med indiska kryddor! jag minns att jag blev hånad för min garam masala när jag gick på folkhögskola för dryga tio år sedan... Har nog inte använt den sedan dess. Dags att köpa ny och prova igen tror jag :)

    SvaraRadera
  4. åh, vad roligt! vilket kul brev att få på posten :) och grattis till anki som nu har massor av god mat att upptäcka, jag älskar indisk mat! och vet ni vad, det finns massor av god vegetarisk indisk mat ju som ni kan ha på era meatfree-mondays. daal till exempel, mumsmums!

    SvaraRadera
  5. Klockrent! Lät väldigt smaskens!

    SvaraRadera
  6. Ja, visst är det härligt med bloggvänner! Jag trodde också förut att jag inte gillade indiskt, men när jag väl smakade var jag fast :)

    SvaraRadera
  7. Härligt! Garam masala är verkligen en god krydda! Ni är så piffiga :)
    Kram kära ni.

    SvaraRadera
  8. Vilket härligt brev! Kul att Anki belv omvänd, indisk mat är så god och den behöver ju inte alls vara så stark bara väldigt välkryddad och smakrik. Det är så gott så nu har du massor av nya rätter att testa!

    SvaraRadera
  9. Hihi du har väl helt enkelt bara väntat på det rätta receptet:) Ha en fin fin helg nu! Kram

    SvaraRadera
  10. Vilken underbar kryddleverans! Inser hur länge sedan det var jag använde legrytan. Dags att rota fram den tror jag minsann.
    Ha en trevlig helg! Kram.

    SvaraRadera
  11. Välkommen ner i det indiska fördärvet Anki :)

    Amy är verkligen inspirerande, jag håller med!
    Vilken kul grej att få på posten, bättre än reklam och räkningar.

    SvaraRadera
  12. Underbart, det kallar jag matkärlek det!

    SvaraRadera
  13. Vilken grej! Jag har läst om hing, men aldrig testat i egen matlagning...

    SvaraRadera
  14. Bloggkamratskap när den är som bäst! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!