Middagen igår blev riktigt bra, vi bjöd Hasse på vildsvinsstek och det passade både honom och oss bra i smaken. Till efterrätt blev det glass och bär från vår Romtopf, som vi dessutom piffade till lite med russin och torkade fikon som ligger kvar sedan julen. Ett mycket lyckat val visade det sej vara:)
Vildsvinssteken lagade vi till efter ett recept från Jens Linder, ni vet han med kokboken som vi efterlyste och fick napp på. Receptet innehåller inte många ingredienser alls och ibland behövs det verkligen inte, resultatet blir bara jättebra ändå. Detta är ett sådant resultat:
Vi hade sån tur att det blev över så resterna blev middag även idag. De kokta potatisarna tärnade vi och stekte tillsammans med ett klyftat äpple, kokta morötter och två champinjoner som vi hittade i kylen.
En riktigt hederlig kylskåpsrensning alltså.
Vildsvinsstek 4 port
1 vildsvinsstek på ca 1 kg
salt och nymald vitpeppar
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 citron, pressad saft
Salta och peppra köttet och stek det runt om i smör i en het stekpanna. Lägg steken i en ugnsfast form och häll på halva mängden honung och pressad citron och stick in en stektermometer.
Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i 1 timme, ös någon gång under tiden.
Ta ut steken, häll på resten av honungen och citronsaften, ställ tillbaka i ugnen igen. Stek tills innertemperaturen är 72 grader. Ta ut och lägg köttet vila under aluminiumfolie ca 10 minuter under tiden som du gör såsen som ska serveras till.
Sås
Skyn som bildats i ugnsformen
2 dl vispgrädde
2½ dl vatten
1½ msk kalvfond
1 tsk gelé, t.ex svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar
maizenaredning
Häll skyn i en gryta, tillsätt grädde, vatten och fond. Låt det koka samman utan lock i ca 10 minuter. Smaka av med gelé och kryddor. Red av såsen till önskad konsistens med maizena.
Skär köttet i skivor och servera med kokt potatis, grönsaker, gelé, lingon och sås.
Till vår middag serverade vi lingon och blåbär som vi marinerat i vodka och socker, receptet hittar du här.
Nu bär det av in till våra kolleger ute på nätet, något vi inte haft så mycket tid till denna veckan. Alltid lika spännande att se vad som kockat ute hos alla duktiga matbloggare i landet och få en massa bra tips.
Ha en riktigt skön fortsättning på söndagen och en bra vecka.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Rester är alltid bra. Man blir ju förvånad vad man kan trolla fram från ett kylskåp.
SvaraRaderaVar ute på promenad i förmiddags och kändes som vår!! Galet!
Visst är det fint med trolleri från kylen:)
RaderaDet har varit lika härligt väder här uppe i norr-
SvaraRaderaVildsvinsstek låter spännade, det har jag aldrig provat på.
Då är det bara att testa då:)
RaderaVilken härlig söndag ni verkar ha haft! Fint väder och goda rester!
SvaraRaderaHa en trevlig kväll!
Ja, den blev riktigt lyckad:)
Raderawow de där ser inte ut som rester,ser ut som lyxmiddag och riktig god en också.själv åt man lövbiff,klyftpotatis och egen bearnaisesås men den känns inte lyxig nu alls då ja ser vad ni ätit.
SvaraRadera:) Ja det blev en lite lyxigare variant på restmiddagen:) Men lövbiff o go bea är väl lyxigt det ocxå!
RaderaVilken härlig söndag ni njutit av!
SvaraRaderaSjälv har jag super-träningsvärk efter gårdagens fitnessdag då 4h träning på totalt 6h avverkades!
Har svarat er på min blogg ang Hing (Asafoetida på engelska).
Önskar er en fin söndagskväll!
Herrejisses, 4 timmars träning? Imponerande! Ok, då ska vi kolla in det.
RaderaDet var 2 pass på förmiddagen och 2 på eftermiddagen men jag var helt slut efter bl a Shake it, aerobics-, boxing- och yogapass puhh!
RaderaEn riktig höjdar middag. Här har det snöat i dag men inte blåst så skönt.
SvaraRaderaLite snö hade inte skadat, känns som vi skulle behöva lite ljus för pigghetens skull...
Raderavilken god mat! jag har aldrig ätit vildsvinsstek tror jag, men det ser verkligen gott ut. jag har nästan alldeles nyss börjat uppskatta "söndagsstek" igen efter att ha blivit alldeles trött på det under uppväxten...
SvaraRaderaden här helgen har verkligen bjudit på finfint väder, perfekt promenadväder!
vi är också väldigt dåliga på att gå på bio egentligen, vi var ju förra månaden också men innan dess var det över ett år sen sist. fast man får ju mersmak när man väl är där, för då ser man ju massa trailers för nya filmer som kommer och då vill man ju se dem också! :)
Ja, det var mycket gott, ganska kompakt kött men god lagom smak av vilt.
RaderaKanske så man ska ta o göra då, gå en gång och sen bli lockad att fortsätta?
Har heller inte hunnit läsa så många bloggar i veckan, trots att jag varit på semester... Sorgligt, men sant. Den här veckan är det fläng igen, ska till Stockholm med jobbet i två dagar. SEN ska jag börja läsa bloggar som vanligt :=)
SvaraRaderaKramar!
Men inte ska man väl läsa bloggar när man är på skidsemester, då ska man väl åka skidor, Charlotta?
RaderaSå skönt, då vet du vad du har att göra när du kommer hem igen:)
Vildsvinsstek. Vilka fina grejer ni bjuder på här. Jag vågar knappt erkänna att jag har ett par vildsvinskotletter i frysen, sedan allldeles för många månader, som jag inte vetat vad jag ska göra med...
SvaraRaderaHinna med alla bloggvänner är inte alltid lätt. Jag vet. Jag vill så mycket och tiden är ibland så knapp.
Kram på er.
Vildsvinskotletter, det låter nåt det... Kan du inte slänga ihop en god svampsås på dina goda torkade svampar och servera till dom? Kanske marinera kotletterna i honung och citron och sen steka dom långsamt under lock, sila ner stekskyn i svampsåsen...
RaderaNej, det är så mycket man vill men ibland räcker inte tiden, du har så rätt så...
Vildsvinstek har vi inte tillagat någon gång. Det måste vi prova! Tack för tipset! Ha en bra vecka.
SvaraRaderaJapp, det måste ni:) Vassego!
RaderaDen här tallriken såg mycket smakfull ut :-)
SvaraRaderaHoppas att tummen mår bra.
Ha en bra start på veckan.
Kramar
Tack! Jodå, tummen hälsar att den repar sej, sakta men säkert:)
RaderaDetsamma till dej.