onsdag 18 januari 2012

Viltfärsbiffar.

Ledigt var det alltså för oss båda idag, men varken Köpenhamn eller IKEA förärades av ett besök från oss, vi var helt enkelt inte alls sugna på nåt av det när vi slog upp tittorna i morse. Istället låg vi kvar länge och drog oss, tog en långfrukost och en långpromenad. Efter velande hit och dit har vi till slut lyckats bestämma oss för att ta en uteätarkväll på stans sushihak, "Sushinu".

Dagens recept till er blir däremot inte sushi, än har vi inte gett oss på att göra det själv, men snart så... Kanske vi får lite inspiration ikväll:)
Vad vi ska bjuda på er är lite biffar gjorda på bl.a björnkött, men har ni inte björn så går det säkert med vilket viltkött som helst. För vår del var det första gången vi åt björn faktiskt, köttet har legat ett tag i frysen och väntat på att bli tillagat och i mellandagarna var det dags. Det smakade som vilt brukar göra, kanske en anings leversmak men inget som stör eller går igenom för mycket.


Viltfärsbiffar    6-8 biffar
500 g viltkött av valfri sort, vi använde björn
200 g fläskfärs
2 msk ströbröd
½ dl grädde
1 ägg
1 gul lök
4 enbär, krossade
½ dl kalvfond
1 nypa rosmarin
½ dl torkad svamp, smulad
salt och vitpeppar
Blanda samman ströbröd och grädden, ställ det åt sidan för att svälla.
Finhacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör, låt den sedan svalna lite.
Blanda färsen med, ströbrödsröran, löken och övriga ingredienser i en skål, rör samman till en smidig smet.
Dela upp smeten i lika stora delar, 6-8 stycken, och forma till biffar som du steker i smör på medelvärme.
Servera med goda tillbehör som t.ex denna svampsåsen och denna bärkompotten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Spännande!, björn har jag inte ätit, men vet de som smakat det att de har en väldigt markant viltsmak i förhållande till älg o ren.
    Ser iaf gott ut...=)

    SvaraRadera
  2. Suck, har inte läst här länge, men jag måste nog sluta direkt... ni gör mej nämligen vansinnig med era recept - vansinnigt sugen alltså ;-)

    Visste inte att det går att få tag på björnkött?!? Viltkött kan ju vara ganska olika. Behövs det mer fläskfärs om jag t.ex. väljer älgkött (som jag också inte har här i Tyskland...) som är väldigt magert? Mindre, om jag väljer vildsvin (räknas väl som viltkött?) - det har vi gott om här ;-)

    Kassen med Prästost osv. utökar jag nu med ett smakprov - we have a deal, you know :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ska du sluta läsa här, det är ju liksom hela meningen att vi ska göra våra läsare sugna på maten vi kockar:)
      Jodå, har man bara rätt kontakter så går det... Mängden fläskkött hade vi behållit samma på, både vad gäller vildsvin och älg.

      Radera
  3. Björn har jag konstigt nog ätit en gång! Och idag har jag köpt brysselkål så snart är jag av med "brysselkål-oskulden" ;-D Hoppas ni får en trevlig kväll! Kram

    SvaraRadera
  4. Vad gott och spännande med björnkött det har jag nog aldrig smakat. Jag gjorde något liknande förra veckan men fick nöja mig med viltkryddad blandfärs, inte dumt det heller. Hoppas sushin var god, har faktiskt ätit sushi i Ystad på gågatan i somras, är det samma ställe? Det var väldigt gott i alla fall så hoppas det blev en lyckad kväll. Trots ösregn (i alla fall här)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jappm då är det samma ställe där vi åt. Helt klart bästa sushin i stan- det finns hela ett sushiställe till! Mycket lyckat och ösregn fick vi i överflöd...

      Radera
  5. Oj, björnkött - det har jag aldrig smakat! Vi har ju frysen full med älg så jag kanske får nöja mig med det.

    Det låter som en skön dag trots att det inte blev Ikea. :)

    SvaraRadera
  6. Jösses vad spännande med björn! Var tusan får man tag i det? Känner en jägare kanske?!
    //Lottzy

    SvaraRadera
  7. Ledig dag - vilken lyx! Det är sådant man längtar efter när man kliver upp vid fem. Hade också valt att ta det lugnt om en ledig dag dök upp. Trots julledigheten känns det rätt tungt den här årstiden.
    Viltfärsbiffar - känns perfekt i vintermörkret. Med eller utan björn...

    /Anders

    SvaraRadera
  8. Vilken fin uppläggning! Härligt med alla färger, man blir sugen på att prova! :)

    Ser ni på Mästerkocken i år? Deras uppläggningar är inte mycket att hurra över. Tänker på det varje gång - att man lockas inte att vilja testa själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite från och till har vi kollat. Och nej, det är verkligen inga höjdare vad gäller tallrikarna men det är väl också det de får mest klagomål från domarna på.

      Radera
  9. Oj, så gott det såg ut med den svampsåsen till. Men björnkött? Var får man tag i det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man lär känna en jägare som kan erbjuda lite grann!

      Radera
  10. Åh vad gott och vilken bra fin bild. Blir Hungrig :)
    Hej Helena i Småland

    SvaraRadera
  11. Spännande med björn, det har jag faktiskt aldrig ätit! Däremot både apa, krokodil och orm. Ser läckert ut hursomhelst. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apa och orm... ojojoj, där ligger en björn i lä. Krokodil testade Håkan i Thailand för några år sen, påminde mest om kyckling.

      Radera
  12. Hu björn! ;) Svamsås, bärkompott och grönsakerna ser mycket frestande ut!
    Sushi som är så gott, härligt att ni njöt av den lediga dagen, kram!

    SvaraRadera
  13. Jo den här Stina överaskade oss totalt, otroligt saftig kyckling.
    Den här rätten otroligt god ut, och klyftpotatis som är så gott, måste nog fuska i helgen.
    Har testa björnkött några gånger och det är ganska kraftigt och sött, men tror precis som ni gjort att utblandat med fläskkött så blir det kanon.

    Mvh Jimmie

    SvaraRadera
  14. Oj, björn! Vad spännande. Mycket vilt har jag ätit (även om inte jag varit kocken), men aldrig vilt. Undar om jag ens kan få tag på det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade vi kunnat så hade vi skickat en bit till dej på posten!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!