torsdag 16 februari 2012

Äntligen!?

Oh herrejösses, ni skulle bara visst hur vi har våndats över världens alla länder, alla fina stränder och inte minst all mat som finns i väldens alla hörn! Men nu har vi tagit ett beslut och vi känner oss så nöjda med det, vi hoppas bara att hotellet vi har skickat en förfrågan till också blir nöjda och har ett rum till oss. Ett svar kommer om några dagar och om allt går som vi hoppas så tar vi flyget mot Bali i sommar!
Wihiiiii, vi hoppas så enormt så ni kan inte ana för Bali har vi velat åka till i många år men inte riktigt kommit iväg tidigare. Vi får väl tacka vissa som kickat oss där bak så vi fick tummarna loss, det finns ju faktiskt en hel värld där ute som väntar på besök från Mårtenssons kök. Även om vi är tossiga i Thailand...:)
(och Hasse; Vi bokade det sent ikväll så därför har vi inte ringt och berättat för dej, ringer i morron)

Något annat som vi är tossiga i är fisk och skaldjur och det är väl knappast något som undgått någon? Just pasta med skaldjur äter vi väl inte så ofta och det är ju faktiskt synd för det är väldigt gott. Sist vi provade så testade vi ett recept vi hittat i kokboken "Kärlek, oliver och timjan", en bok med härlig bilder och recept med inspiration från bl.a Asien, Indien och Medelhavet. Författare är Anna och Fanny Bergenström (som även fotograferat bilderna). Lite förändringar i receptet men inte några drastiska:


Pasta med räkor och lax   2 port
200 g skalade räkor
400 g laxfilé
pasta av valfri sort (vi hade 1 paket ICAs färsk pasta)
färsk röd chili
2 vitlöksklyftor
1 röd spetspaprika
1 citron, rivet skal och lite pressad juice
salt, peppar
ruccolassallad
parmesanost
Strimla chilin, ta bort kärnor och kärnhus om du inte vill ha det så hett. Finhacka vitlöksklyftorna och grovstrimla ruccolan. Dela laxen i mindre bitar och stänk på lite citronsaft och låt det ligga en stund.
Fräs samman chili,vitlök och paprika i olivolja på låg värme några minuter. Stek sedan laxen så den bli färdig.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och spara 1 dl av kokvattnet när det är färdigkokt.
Blanda samman pastan med chiliröran, citronskal, ruccola, lax och räkor. Häll på kokvattnet och pressa över lite citronsaft. Servera med parmesanost, gott till är också crème de balsamico.

Så till ett vitt vin som vi hittade på Fyndlistan i Allt om Mat, och som vi faktiskt testade för en smärre evighet sedan närmare bestämt på nyårsafton. När det gäller vitt vin så är vi inte alls lika modiga att testa nya sorter eftersom vi har blivit besvikna flera gånger, precis som vi blev denna gången. Har ni någonsin hört någon säga att ett vin smakar som fotsvett luktar? Det har vi, kan vi berätta för er. Alla fyra som drack vinet på nyår var rörande överens om både smak och stank! Så denna gången är det ingen vinrekommendation vi bjuder på, utan snarare precis tvärtom, en vinvarning. Ja, så länge ni inte har någon konstig fotfetischism och är väldigt förtjusta i just fotsvett och lukten av den för då är det kanske vinet för er:)

I morgon är det fredag igen (om det nu har undgått någon?) och enligt ryktet så ska det grillas i köket...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

33 kommentarer:

  1. Bali, tjoho!!! Hoppas att det löser sig. Oh så underbart ni kommer att få.

    När jag såg titeln på boken tänkte jag, hmmm känner igen den. Kollade bland mina böcker och där stod den, tydligen införskaffad 2002. Vad bra att ni uppmärksammar mig på det. Inte visste jag att det fanns ett SÅ gott recept i den.

    Lite komiskt med vinet. Jag stod nämligen och höll i den flaskan på bolaget idag. Nu blev det dock ett annat Rieslingvin. Ska bli spännande att smaka på det.

    Önskar er en härlig och mysig fredag!
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas vi verkligen, annars får vi hitta annat boende.

      Nej, den boken har stått till sej hos oss också ett bra tag, men det är väl ofta så hos oss i alla fall. Man behöver mogna med boken:)

      Jisses vilken tur, hoppas ditt val smakar mycket bättre än vi tyckte detta gjorde.

      Detsamma till dej, kram.

      Radera
  2. Oj Bali! Vilken vändning, den hängde man inte med på! Låter förträffligt hur som helst.

    Något annat som är förträffligt är ju pasta med fisk&skaldjur, men det visste ni ju redan.

    Det där vinet, är inte det ett sådant med lägre alkoholhalt? Typ 8%? Inte konstigt det smakade illa då ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur. Fast vi har velat åka dit länge nu men ibland behövs det kickar i baken och tur med priser och flyg:)

      Aha, är det possenten det hänger på, då förstår vi:) Vi snackar 8,5%...

      Radera
  3. Bali låter helt helt underbart, bravo bra val! :)
    Låter som ett vin i min smal=låg procent! ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi kände att det var dags:)

      Nej, Amy, det finns andra som också inte har så mycket procent som smakar så mycket bättre! FM (5844) är ett mycket godare val, tycker vi.

      Radera
  4. Åh Bali är underbart, var där för rätt många år sedan men vi hade det underbart och maten var helt fantastisk! (Åt faktiskt helt otippat en av mina bästa pastarätter i en liten by på Bali) men även det Balinesiska köket är fantastiskt! Ni får berätta mer om vart ni ska ta vägen när det är bokat o klart, spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som vi gjort ett bra val då, för fantastiskt god mat gillar vi:)
      Japp, mer info kommer, håll tummarna!

      Radera
  5. Hoppas det blir av som ni tänkt er med resan till Bali. Där har jag och Mannen varit för många år sedan. Jättefint! Där åt jag färsk tonfisk för första gången i mitt liv - och tyckte om det :-)

    Den kokboken står i min bokhylla också, dammig och dan. Den är verkligen jättefin och inspirerande. Men recepten med fisk och skaldjur bläddrar jag förbi. Vilken tråkmåns jag är...

    Önskar er en skön fredag. Äntligen helg... Grillning låter spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas vi också så in i hoppsan:) God tonfisk, det bådar gott.
      Damma av den, det finns finfina recept i den, men vissa saker behöver stå till sej lite innan det används.

      Radera
  6. Så himla bra att ni lyssnar på oss kloka läsare. En Baliresa hade suttit fint vill jag lova. Ett toppenval tror jag. Har inte varit där själv, men en god vän åkte dit på bröllopsresa och var jättenöjd.

    Till maten säger jag ja, tack! Och vinet nej, tack! Även om det bär emot. Brukar inte tacka nej till vin och särskilt inte före provsmakning. Men fotsvett... Brr... Jag har faktiskt lite fotfobi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Ja, vi har hört några som varit så nöjda, Ankis syrra och sambo har tjatat länge om deras resa dit för flera år sen...

      Det vinet ska du absolut tacka nej till, hade du tackat ja hade vi blivit oroliga:)

      Radera
  7. åh va roligt,har inte åkt utomlands på väldans många år,önskar vi kunde resa bort,så skönt de skulle vara.
    åh smarrigt,pasta älskar ja verkligen och bilden tilltalade mig mycket,pasta i morn här då,hehehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli så skönt, hoppas bara hotellet har plats till oss.

      Hoppas pastan blev god:)

      Radera
  8. Hoppas att ni kommer iväg, för det ska bli spännande med matreportage från Bali! :)

    Trist, när inte vin håller måttet, men flaskan var ju åtminstone tjusig... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi hoppas också. Och kameran följer absolut med, fattas bara:)

      Radera
  9. Bali, underbart!! Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så känns det verkligen.
      Detsamma till dej.

      Radera
  10. Men sluuuta, det låter ju alldeles underbart att åka till Bali! Snacka om något att se fram emot! :=) HURRA! Jag ser fram emot bilder, hoho.

    På tal om fotsvetts-vin har jag också stött på ett sådant - Foot of Africa (passande namn, jag vet). Men när jag har smakat det efteråt har det inte varit så dåligt, så jag tror vi fick tag på ett dåligt exemplar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi tänker inte sluta, vi vill dit:) :) Men Amerikat är väl inte dåligt det heller, speciellt inte en sådan resa som er!

      Kanske detta också var ett dåligt ex, en chans till?

      Radera
  11. Åh, Bali - underbart! Jag vill också dit och det ska bli spännande att se era foto när ni varit där.

    Det där vinet lät inge vidare. Ska undvika! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi håller tummarna för att det ska bli så.

      Undvik, absolut! Detsamma till dej .

      Radera
  12. Hur härligt låter det inte med Bali då!! Har inte varit där (än) men skulle gärna åka dit! Är också en Thailandsfantast med det härliga klimatet & den goda maten...
    Ha en härlig fredag!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thailand ligger oss väldigt varmt om hjärtat, men Bali har vi drömt om ett bra tag.

      Detsamma till dej.

      Radera
  13. Bali! Jag blir lite avundsjuk faktiskt! Min sambo har varit där och jobbat och han sa det var bland de bästa ställen han besökt. Långa vita stränder, krabbor som nyps och låga priser:) Ha nu en trevlig helg! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. det låter lovande, var har han varit på Bali?

      Detsamma till dej.

      Radera
  14. Bali?! Ja, det var verkligen en vändning! Var på Bali? Var där för 10 år sedan och tyvärr inte jätteimpad av stränderna som jag trodde var som Thailand men jag hade nog bara otur för alla andra som jag hört varit på Bali har sagt att det är såååå fint! Vi också resa!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det, men det är en tanke som legat och grott flera år, ända sen Ankis syrra var där för säkert 13 år sedan. Men vi har liksom aldrig kommit till skott, inte förrän nu. Vi tänkte på dej, minns att du sa att du inte gillade det riktigt, men vi tar en chans:) Men stränderna har vi läst att de inte riktigt är som i Thailand så lite förberedda är vi på det.
      Vi har bokat på Sanur och blir det inte det hotellet vi önskat så ska vi kolla andra, också på Sanur. Kuta går bort eftersom det verkar vara mest hålligångställe, och det är inte riktigt vad vi vill ha.

      Radera
  15. Ni kommer inte bli besvikna över bali, otroligt fin ö med mycket sandstränder och trevligt folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter lovande, vi hoppas på att vi kommer dit och blir nöjda.

      Radera
  16. Hej
    Vad kul med resplaner, spännande :-)
    Fin matportion, lax och räkor, mina favoriter bägge två, kul tips får provas hemma här
    Trevlig helg/ Helena i Småland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, spännande att planera.
      Vi önskar dej detsamma

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!