tisdag 7 februari 2012

Kycklingsoppa med asiatiska smaker.

Soppedag på tisdagarna, eller hur? Just denna tisdagen blev det ingen soppa för vår del, istället blev det köttbullar från frysen eftersom vi båda kom hem sent från jobbet. Anki har varit på möte och Håkan har som vanligt jobbat till 18.30, då är det perfekt att ha ett lager "kydabollar" på lut i frysen.

Men er tänker vi bjuda på ett sopprecept som vi fick lite inspiration till från en av Kalmars finare bistros, närmare bestämt den som tillhör Emmy, alltså Remsans Bistro. Det funkar säkert att slänga i andra grönsaker och rotfrukter också, vi tog vad som fanns i lådan. Emmys recept hittar ni här, vårt kommer här:


Kycklingsoppa a'la Asien 2 port + matlåda
1½ liter vatten
3 msk kycklingfond
3-4 msk fisksås
1 lime, pressad
5 limeblad
1 stjälk citrongräs i bitar på 2 cm
riven ingefära efter tycke och smak
1-2 tsk sambal oelek
400 g kycklingfilé i strimlor
2 stora morötter i tunna stavar
några broccolibuketter
en bit av broccolistammen i tunna stavar
rotselleri i tunna stavar
10 cm purjolök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
1 bit paprika tunt strimlad
1-2 block äggnudlar
Koka upp vatten, fond, fisksås, limejuice, limeblad, citrongräs, ingefära och sambal. Låt det bubbla en stund och smaka av med ev. mer fisksås, lime, ingefära och sambal.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom nudlarna och låt det puttra ca 3 minuter.
Lägg i nudlarna och koka tills de är färdigkokta enligt anvisningarna på paketet.

Som vanligt är det lite olika vad som ligger som tillbehör på våra sopptallrikar. Anki lägger gärna till en limeklyfta eftersom hon är tossig i syran. Håkan lägger helst av allt till en klick av storlek XXL sambal oelek, den mannen föredrar hetta. "Det ska kännas både på vägen in och på vägen ut!" 


Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

22 kommentarer:

  1. Gott med en het och varm soppa nu när det är så kallt!

    SvaraRadera
  2. Haha, älskar sista meningen. Go Håkan, go! :)

    SvaraRadera
  3. MUMS : ) ser jättegott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Det kanske är den här soppan som ska till för att mota min envisa förkylning, med mycket sambal oelek som rensar näsan och kanske något annan än nästan också :-) Go'kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det ja, sambal i Håkans storleksordning rensar säkert både här och där!

      Radera
  5. Väldigt gott med sambal oelek, fast i lagom mängd ;) Brukar bre lite av det på laxfiléer som vi tillagar i ugn, väldigt gott:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med lagom mängd är väldigt relativt...

      Radera
  6. Gottigt! Kom själv en bit på väg mot en tisdagssoppa men det trasslade ihop sig. Stekte på brödtärningar till krutonger. De åt barnen upp som snacks till Bolibompa ikväll. Det var den soppan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan man ju säga att det blev soppa av soppan?

      Radera
  7. Tossig i syra. Här finns en till som är det, nämligen jag.
    Sambal oelek är också gott men sist jag köpte en burk fanns bara ICA:s eget märke på hyllan. Det var en besvikelse smakmässigt.

    SvaraRadera
  8. En perfekt värmare i bistra tider:-D

    SvaraRadera
  9. Asiatiska smaker och värmande soppa - MUMS!
    Väldigt vacker tallrik också.

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig soppa. Jag är så tom på ideer när det gäller soppor, jag vill gärna att dom ska vara lite matiga så denna är ju perfekt!!

    SvaraRadera
  11. Borde verkligen äta mer soppa. Tur att det finns som alternativ på jobbet. De borde spana in era goda soppor!
    //Lottzy

    Ps Jag provlagat en annan god rätt, kyckling med fylllning som kommer på en annan blogg snart ;-)

    SvaraRadera
  12. Åhhh detta recept snor jag!! tack sötaste du!
    Kramkram

    SvaraRadera
  13. Den soppan har jag med spanat in! Så gott!

    SvaraRadera
  14. åh denna soppa skulle jag allt vilja äta nu,så hungrig..

    SvaraRadera
  15. Tack hörrni :-)
    Ha ha, Håkan är precis som Berra. Ibland undrar jag om min man har någon tävling med sig själv... Senaste är att ha i så mycket currypasta i nudlar så jag svettas bara av tanken.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!