Nog snackat om melodifestival, Ranelid och Ystad och över till något sötare. Vi kör lite baklängesmiddag, tänkte vi, när vi ska presentera lördagens meny för er så först ut blir efterrätten vi satte i oss. Visserligen inte det sista vi åt på kvällen, men godis och chipsskålar kanske inte direkt kräver någon närmare presentation, dom vet ni väl alla hur de brukar se ut.
Efterrättskakan hittade vi receptet till i Nigellas kokbok och ananassalsan som vi serverade till hittade vi hos Leila, Nigellas recept översatte vi och då blev det så här:
Tropisk chokladkaka ca 6 bitar
2 ananasringar från konserv
40 g cream cheese, typ philadelphiaost
100 g mjöl
60 g socker
40 g ljust muscavadosocker
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
100 g rumstempererat smör
20 g kakao, siktat
1 ägg
1-2 tsk Malibu eller spadet från ananasen
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade när du börjar baka.
Kör ananasringar och ost i mixer så det blir en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa samman så allt blir ordentligt blandat.
Smörj och bröa en springform som är ca 17 cm i omkrets och häll ner smeten i den.
Grädda kakan mitt i ugnen på 175 graders värme ca 25-30 minuter, den ska släppa lätt från sidorna och vara genomgräddad - känn med provsticka.
Ta ut kakan och låt den svalna av innan du tar loss den från formen. Hit kan du förbereda om du ska servera den dagen efter. När kakan är helt avsvalnad så delar du den på mitten så du får två tårtbottnar.
Frosting och fyllning
150 g philadelphiaost
75 g florsocker
60 ml vispgrädde
½ lime, rivet skal och juice
1-2 tsk Maliburom
Vispa osten i en skål så den blir mjuk och lättarbetad, sikta ner florsockret och vispa samman. Till sist häller du i grädden och vispar till det blir en fast smet. Smaksätt med rivet limeskal, lite limejuice och Maliburom.
Klicka ett lager frosting på den ena tårtbotten, sprid ut det jämt och lägg på den översta halvan av kakan. Bred över frostingen och gör lite virvlande mönster i den. Ställ kakan kallt tills det är tid att servera.
Ananassalsa 4 port
½ färsk ananas
½ kruka färsk mynta eller 2 msk torkad
1 msk ljus rom eller Cacacharom
1 msk ljust muscavadosocker
Använder du torkad mynta så låt den ligga i romen en stund så smakerna blandas riktigt. Använder du färsk så hackar du den fint.
Skala och dela ananasen i bitar, ca ½ cm. Blanda samman alla ingredienserna och ställ kallt till serveringen
Kvällen blev lyckad och sen, men det är oftast så när vi träffas, vi har en hel del att gå genom och det blir alltid många djupa och filosofiska diskussioner. Asgarv blandas med djupa rynkor i pannorna när vi funderar över vad som är rätt och fel, alltid lika roligt har vi tillsammans!
Fast av snön finns det inte någonting kvar alls längre, det regnade alldeles bort igår och det är faktiskt ganska skönt, även om det blev lite gråare ute. Men i morse hördes duvornas hoande utanför fönstret och det låg nästan lite vårkänslor i dom ljuden, så det känns som det finns hopp om en ny vår.
Så till slut önskar vi er alla en bra vecka, har ni sportlov och är lediga så hoppas vi ni får en skön ledighet. Står ni på skidor, vilket vi vet någon som försöker göra, så ta det lugnt och undvik gips!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Den kakan låter fräsch och ser väldigt fin ut! Ha en bra vecka!
SvaraRaderaTack! Ja, det blev en riktigt fräsch smak med salsan till.
RaderaSåg så där riktigt härligt små kladdig ut! Och lime. Och annanas! Mmmmmmmm!!!!
SvaraRaderaJa, den blev hur mumsig som helst, ananasen också:)
RaderaEn kaka i min smak:) Fantastisk på alla sätt. Och lite sprit i salsan woho det får mig knäsvag;-D Här har vi inget sportlov och skidorna får stå. Hoppas ni får en fin vecka!
SvaraRaderaAha, då vet vi hur vi ska locka dej, både kakan och spriten alltså:)
RaderaSkidorna får stå här också, varken snö eller semestervecka...
Now we're talking... Finns det något att inte gilla med denna dessert?! Låter hur gott som helst. Spetsad dessutom ;-)
SvaraRaderaOh yes, we are! Spetsad, och god:)
RaderaMEN vad gott! Leila och Nigella i kombination kan inte bli annat än bra! Riktigt fina bilder också, tycker jag! Kram på er!
SvaraRaderaDen komplimangen tackar vi ödmjukast för, med tanke på de finfina bilderna som man kan se hos dej:) Nigella och Leila var verkligen ett riktigt fint par...
RaderaKram tillbaka till dej
å men gu vad gott det ser ut,mums
SvaraRaderaTack!
RaderaMen hallå så gott med ananas! Denna urgoda historia! Kakan verkar det inte heller vara något fel på!
SvaraRaderaMen hallå, eller hur? Inga fel what so ever:)
RaderaSom sagt detta både ser och låter mumma! Trevlig middag ni hade igår också ser jag ;) Kram!
SvaraRaderaMumma, helt klart.
RaderaKram på dej med .
Men oj vad gott det ser ut! kunde ni verkligen hänga med på festivalen men den goa kakan i närheten.:-)
SvaraRaderaTack! Jodå, det gick fint:)
RaderaYammi! Ser ut som en kaka helt i min smak!
SvaraRaderaDet är det säkert, du får ta en provbakning.
RaderaSer urgott ut MUMS : ) kram Sofia
SvaraRaderaTack! Kram till dej också.
RaderaSåg jättegott ut det där!
SvaraRaderaTack!
RaderaDet såg gott ut, framförallt salsan! :)
SvaraRaderaHur kan det komma sig att kakan blev så mörk...var det muscavadosockret eller?
Tackar, tackar. Och tack för att du är uppmärksam, vi hade ju glömt skriva kakaon som ska vara i, men nu är det fixat.
RaderaNigella är också min stora inspiration. Bra gjort!
SvaraRaderaVisst är hon en stor inspirationskälla, så mycket som är syndigt gott:)
RaderaTack!
Vilken bra kombo med salsa till!
SvaraRaderaJa, den blev så himla lyckad, friskt med salsan och maffigt chokladigt med kakan.
RaderaSer jatte gott ut:)))
SvaraRaderaTack!
RaderaVi kikar in.
SvaraRaderaWell helloooo kakan! Står du här och smular? Vilken godbit ni kockat till.
SvaraRaderaLyllos er som säkert har en bit av kakan kvar (eller)?
Oh hello:)
RaderaJapp, en bit fanns det kvar, den satte vi oss på söndagskvällen, Håkan tog även en bit till frukosten!
OJ! Den kakan såg inte helt fel ut!=)
SvaraRaderaTack, nej den var verkligen en höjdare!
RaderaSer helt fantastisk ut denna tårta.
SvaraRaderaHa en bra vecka
Tack, och detsamma till dej.
RaderaMmm såg riktigt god ut , den kan nog till o med jag som inte kan baka göra!
SvaraRadera/Trevlig vecka : Lena
Tack! Klart du kan, den var enkel att slänga ihop!
RaderaDetsamma till dej.