torsdag 2 februari 2012

Två goda drinktilltugg och en flaska rötjut.

Hoppas ni inte sitter och håller era tummar för oss och lägenheten vi sökt, för då kan ni släppa dom nu annars riskerar ni blåa tummar. Det kan nämligen ta upp till 2 veckor innan vi får veta om vi ens får komma och titta på den... Men det är klart, har ni inget bättre för er så fortsätt gärna hålla dom:)

Undertiden så tänkte vi bjuda er på två recept på smarriga småplocksrätter, eller kanske vi ska kalla dom för drinktilltugg. Enkla och göra var dom i alla fall och passade fint till lite rött i glaset gjorde dom när det var dags för en ny flaska från "fynd-listan" att testas i fredags här i vårt kök. Först ut blir bresaolarullar med fikon:

receptet hittade vi på ica.se, så klart:)

Bresaola med citronkräm och fikon  12 st
½ dl marscarponeost
1 citron
lite salt
2 fikon
6 skivor bresaola
basilikablad
Till servering
Crème de Balsamico
Rör samman marscarponeosten med rivet citronskal och smaka av med citronsaft och salt. 
Klyfta fikonen i 6 klyftor/fikon och dela bresaolan på längden.
Fördela krämen på alla bitar bresaola, lägg på en fikonklyfta och ett basilikablad. Vik samman och fäst med tandpetare om du tycker det behövs.
Servera gärna med crème de balsamico att ringla över. 

Eftersom det blev några skivor breasola över så slängde Anki ihop en egen "hitte-på-röra", kletade på den och rullade ihop dessa godsakerna:


Lufttorkad skinka med parmesanostkräm
8 skivor lufttorkad skinka
1 dl crème fraiche
riven parmesanost efter eget tycke och smak
några basilikablad, finstrimlade
½ citron, rivet skal
salt och svartpeppar
Rör samman crème fraiche med parmesanost, basilika och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Fördela krämen på skinkskivorna och rulla ihop. Låt rullarna gärna ligga en stund innan du serverar dom. 

Dessutom provade vi lufttorkad skinka med citronkräm som vi först läste om hos Charlotta som i sin tur har hittat receptet hos Anne som bloggar på Anne's food. Som tur var så skrev även Hanna om rullarna (hänger ni med?) och påminde oss om dom. Orginalreceptet kommer tydligen från Tasteline och där ser man att lite har hänt undertiden som receptet har vandrat runt. Goda var dom oavsett hur många omvägar receptet tagit. 

Så till vinet som vi drack och som ingår i vårt vin-provar-projekt som ni kan läsa mer om här
En flaska med sydafrikanskt innehåll som enligt systembolaget går under kategorin "kryddigt och mustigt". Allesverloren Tinta Barocca, nummer 12002 på systembolaget, till en summa av 120 kronor. 
Här kan vi säga att vi har hittat ett vin som vi verkligen gillar, det är mycket smak som fyller hela munnen och slår volter därinne. Vi har provat fler viner som går under samma namn, Allesverloren, och vi har faktiskt gillat de andra också även om dom inte kvalat in på AoM.s fyndlista. 
På matbordet fanns även en riktigt god parmesanost och en Primadonnaost och här passade vinet verkligen riktigt bra att dricka till. Smakerna gifte sig verkligen, tyckte vi. 

Så där ja, då har ni både lite tips på godsaker ni kan smarra på till helgen och på vin som ni kan dricka till. Det var väl inte kattskit, eller vad säger ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Jag håller mina tummar stenhårt för er ang lägenheten.

    Det är ju SÅ bra med sådana här tips, perfekt :-)
    Den med parmesanostkräm lät underbart god.

    Nu önskar jag er en trevlig och mysig fredag.
    Själv är jag ledig imorgon, härligt.
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra, håll på!
      Kul du gillar tipsen, alla tre smarriga värre.
      Vi önskar dej detsamma, härligt med långhelg.

      Radera
  2. fast jag har nyss lärt mig att det betyder otur att hålla båda tummarna, så jag tänker bara hålla en tumme för er så blir säkert lägenheten eran :) och så blir det lättare för mig att leva ett någorlunda drägligt liv medan vi väntar också!

    tilltuggtipsen lät utmärkt goda! jag tror jag börjar bli hungrig igen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter hur bra som helst, både du och vi vinner liksom på det då:)

      Radera
  3. haha " det var ju int kattskit", det är något som min morfar alltid säger.) Härliga drinktilltugg och vinet låter lovande! Ha en fin fin helg och hoppas ni inte snöar bort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en mycket trevlig morfar:)
      Vi önska dej detsamma!

      Radera
  4. Hallå där... Allesverloren Tinta Barocca är inget rödtjut.
    Billiga röda viner kallas rödtjut för de ger huvudvärk och tjut i öronen dagen efter:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, här nere i vår del av landet så går rötjut till allt rötjut, det måste vara nåt dialektalt:)

      Radera
  5. Håller alla tummar jag har!
    Vilka godsaker ni bjuder på! Kanske kan vara något inför lördagens partaj. Är alltid gott med småplock.
    Jag ska försöka mig på fler vegetariska recept även om jag tycker det är svårt.

    SvaraRadera
  6. Småplock är aldrig dumt, det gör jag alldeles för sällan. Problemet(?) med småplock är att jag verkligen kan överäta mig, alla spärrar släpper. Speceillt om det kryllar av sådana här godsaker.
    Bra vintips som alltid! ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemligheten är att inte göra så mycket av varje grej:)

      Radera
  7. En god bit ost och ett gott rödvin - det räcker långt! ;)

    Ha en skön helg! :)

    SvaraRadera
  8. Färska fikon är riktigt smarrigt mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så gott med lite sälta till dom också.

      Radera
  9. De här kan nog hamna hemma hos oss när vi snart ska ha makens 40-årsfest! Perfekt = )
    //Lottzy

    SvaraRadera
  10. Oj så gott! Sånt här småplock är ju bland det godaste :D

    SvaraRadera
  11. Tack för vintipset behövs alltid : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  12. Är det melodifestivalen som är anledningen till att det är tilltugg på alla bloggar just nu? I så fall får jag det bästa av två världar, dvs tillgång till tilltuggsrecepten men slipper mello som jag inte är förtjust i alls! ;)

    Dessa godingar vill jag absolut testa, ääälskar gott plock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, kanske det är så, men inte här hos oss i alla fall. Plockmat, ja tack, Melodifestival, nej tack. Inte speciellt förtjusta i mfv, så där har vi något gemensamt.

      Radera
  13. Allesverloren handlar om en vingård i Sydafrika där en familj kom tillbaka från en resa där sanjägarna, en folkstam som bodde i de intilliggande bergen, hade satt eld på vinrankorna så de var helt nerbrunna varpå de utbrast "Allesverloren". Håller med om att av de tre olika vinerna är Tinta Barocca den bästa vi provade igenom dem för ett par år sedan. Så allt var verkligen inte förlorat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Tack, sån tär alltid lika roligt och intressant att läsa och få veta! Och nej, förlorat var det ju verkligen inte.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!