torsdag 29 mars 2012

Brottsplats köket!

I morgon är det ju fredag och då sitter det säkert en hel del hungriga i vårt land som smaskar i sej den sedvanliga tacosmiddagen. Brynt färs, grönsaker, chips eller tortillas och olika såser till är väl det vanligaste som man tänker på när det ska serveras texmex. Men det finns ju så mycket annat att kocka till om det är het mat av det slaget man är sugen på, varför inte göra en gryta istället? Det tar faktiskt inte så lång tid att göra och omväxling förnöjer, inte sant?

Denna grytan slängde Håkan ihop igår, plockade lite av vad som fanns i skafferi och kyl, när hans fru önskat mat med mycket smak till middag. Och kan ni tänka er, hon fick så hon teg:) Smaka er fram på kryddorna och vill ni ha den hetare så kan ni ju strö över chiliflakes när det väl ligger på tallriken, så brukar Håkan göra och det brukar bli så bra så:)
Vill du inte ha i grytbitar så går det precis lika bra att slänga i färs istället, gärna nötfärs i så fall, så blir inte steget från tacosmiddagen så långt att ta.


Håkans Chiligryta  4 port
1 kg picnicbog
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, grova bitar
200 g rotselleri, tärnad
2 morötter, slantade
2 tsk sambal, eller mer om du vill ha mer hetta
1 msk paprikapulver
1 burk körsbärstomater
2 burkar borlottibönor
40 g mörk choklad, finriven
3-4 msk tomatpuré
3 dl rött vin, funkar bra med matlagningsvin
4 msk kalvbuljong
1 skvätt vodka
maizenaredning
Skär bogen i grytbitar och fräs dom i smör och olja i en stekpanna, lägg över bitarna i en stekgryta.
Låt lök, grönsaker och kryddor också fräsa en stund i stekpannan innan du lägger ner det i grytan.
Rör i de övriga ingredienserna och låt det få ett uppkok. Låt grytan sedan sjuda 20-30 minuter. 
Smaka av med kryddor och red av grytan till önskad konsistens.
Servera med en god sallad, guacamole (den absolut godaste hittar du receptet på här) och tortilliabröd.

På Hemmets journals hemsida hittade vi ett bra recept på lättbakade tortillabröd, en variant med lite mer fullkorn i degen. receptet kommer här:


Tortillabröd   12 st
2½ dl vetemjöl
21/4 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en skål. Slå i rapsolja och vatten, knåda till en mjuk och elastisk deg. Dela degen i 12 bitar som du lägger under en fuktad bakduk/kökshandduk så de får vila ca 15 minuter.
Kavla ut degbitarna till tunna runda bröd. grädda i en torr stekpanna på medelvärme, ca 2 minuter per sida.
Lägg bröden under en fuktig bakduk/kökshandduk när de är färdiga så de håller sej mjuka.
Servera till texmex.

När grytan var färdiglagad insåg vi att väggen bakom spisen mest liknade en "crime scene" från CSI, undrar just vad denna sortens stänk kallas...


Som om det inte var nog med stänken på kakelplattorna så hade det runnit något suspekt på vår spis också... Bara på med Luminolen för att se så det inte finns fler spår av det smaskiga brott som begåtts här:)


Så kan vi glädja er alla med att Ankis röst är tillbaka, den kom tillbaka så smått igår, och vi är helt övertygade om att era fina "krya på dej- hälsningar" har ett finger med i spelet! Så nu är det slut på husfriden för Håkans del, även om den sega hostan är det som mest stör den för oss båda:)

Vad helgen bjuder på vet vi inte än, kanske vi tar en sväng vid pingisbordet om andan faller på. Men att det ska lagas god mat och drickas gott bubbel det har vi bestämt sedan länge, det var alldeles för länge sedan det bubblades nu. Och så kan vi ju verkligen inte ha det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

31 kommentarer:

  1. Åt en så sjukt god chili i sälen. Grytbitar av nöt som var så sönderkokta att köttet föll i sär. Härlig rökt smak. Måste hitta ett liknande recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint med reseminnen och matminnen, så mycket man förknippar tillsammans.

      Radera
  2. Håkan är allt bra duktig han! Imponeras av de egna tortillabröden :) Påminner om min vän från USA i studentkorridoren som brukade göra sådana, underbart goda! Haha, ja luminol får användas här ;) Kramar på er!

    SvaraRadera
  3. Håller med er. Det finns så mycket annat gott att lag en fredag. Och den här grytan ser ju bara supergod ut. Och lite stök i köket kan man väl tåla om man får till något så gott...Ha en mysig fredag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, väl värt lite stök i köket när resultatet blir gottigt!

      Radera
  4. Hihi kul att se att ni faktiskt jobbar ända upp till kakelkanterna i erat kök! Det är så riktigt god mat skapas vill jag inbilla mig:) Ha en riktigt fin helg och drick ett glas bubbel åt mig också:) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, upp över både kanter och öron!

      Consider it done!

      Radera
  5. vilken god gryta. Det är gott med choklad i. Jag brukade ett tag ha rå krossad kakao i köttfärssåsen!! Ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter spännande med rå kakao i köttfärsen...

      Radera
  6. Bubbel i helgen tycker jag låter som en alldeles förträfflig plan! Tror jag ska härmas :=)

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det en alldeles ypperlig plan, härmas på du bara:)

      Kramar till dej också!

      Radera
  7. Alla gånger hellre en gryta än tacos! Härliga kryddor i den, tror inte att jag skulle behöva chili flakes oxå!

    Splattermönstret indikerar ett knivhugg snett underifrån från vänster om jag inte ser helt fel :-) Något skadad har man ju blivit av alla CSI avsnitt. Men Vegas ska det vara - inte New York eller Miami!

    Ha en fin helg vad den än kommer att bjuda på - förutom bubblet då som redan är spikat!

    Kram på er och hoppas att det sista av förkylningssymptomen försvinner nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Både vad gäller grytan och CSI. Vegas är ju det bästa, inget slår originalet liksom. Men NY är ändå bättre än Miami, Horatio klara vi bara inte av!

      Radera
  8. Tack för din fina inspirerade blogg =) Älskar att gå in och titta på dina bilder och recept!
    Jag vill önska dig en trevlig fredag!

    SvaraRadera
  9. hahaha så brukar de jämnt se ut efter att jag stått i köket och lagat mat.
    grytan ser jättegod ut och härligt att du är frisk nu anki

    SvaraRadera
  10. Skönt att du fått tillbaka rösten lagom till helgen Anki! :) Njut av bubblet och ha en mysig helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket skönt, slippa låta som en kraxande fågel är uppskattat av alla runt omkring:)

      Radera
  11. Det där är en heeelt vanlig syn i köket när jag varit framme. Skönt att se att man inte är ensam ;) Då säger vi nu välkommen till Ankis röst och välkommen helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är tydligen i bra sällskap av en hel del matlagare:)

      Radera
  12. I ett fiskarforum där jag och andra sätter in recept ibland hade nagon gjort en urstor T-bonesteak som visades med foto före och efter stekning. Han hade tillagt att mina foton ser bättre ut... jag gav honom tipset att se till att all runtomkring (inkl. kaklet) är rent och framförallt inget "kladd" pa tallrikskanten ;-)

    Chiligryta / chili con carne är alltid gott och smakar nästan bättre nästa dag om man lyckats fa nagra rester som överlever smaspringet till köket senare pa kvällen...

    Tror inte pa Lottas mordtheori... om knivhugget kom snett underifran fran vänster maste ju mördaren ha statt framför offret och man skulle kunna avläsa hur stor gärningsmannen är - sant lär man sej pa Navy CIS ;-) Och Mark Harmon är som Sean Connery och gott vin - bara bättre (läs snyggare) med aren *lol*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, presentationen just på bilderna gör verkligen en hel del. Det kan fälla en hel rätt om det är illa:)

      Visst smakar det bättre, framför allt eftersom man då inte har stått med tillagningen hela dagen.

      Aha, du har en annan teori, två olika skolor de där programmen!

      Radera
  13. chiligrytor är hur gott som helst! mycket godare än tråkig tacos, och så kan man servera det med en god majskolv med massor av smör på och lite gott bröd till. mums mums :) idag äter jag en paj som min kompis Felix har gjort, men säg det inte till någon, haha.

    om ni vill göra en sån fin cykelklocka så kan ni gå in här: http://www.stromshaga.se/vit-cykelklocka-p-307-c-146.aspx och beställa en. eller så kollar ni upp återförsäljare i närheten. så gjorde vi våran ;) och vi gillar inte ens att cykla!

    trevlig helg på er kära mårtenssonar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så mycket bättre:)
      Felix kan vara en väldigt pålitlig kompis att ha på lut, men vi lovar att hålla tyst om det:)

      Will do, tack för tipset!

      Radera
  14. Så gott, här blev det gryta med choritzokorv.Skönt att rösten är tillbaka
    Bubbla lugnt

    SvaraRadera
  15. Oj oj oj... Här har det gått hett till, hö hö... Jag tror att det är ett passionsdrama alla gånger. Säkert har något rund böna flirtat med en hetlevrad chili utan att tänka på dennes förhållande till vitlöken.
    Skumpa har dem druckits alldeles för lite här också! Fy skäms på oss.
    Grytan låter förresten mycket god. Det ska vara hett så man får så man tiger. Berra tycker det i alla fall :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Emmy, du har helt klart den bästa förklaringen! Naturligtvis är det precis så det har gått till:) Farliga ingredienser att kokca med helt enkelt.

      Ja, skäms på oss!
      Berra och Håkan kan nog ta varandra i hand där på det området...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!