Något annat som också smakar extra gott är hel ugnsstekt kyckling, och har den dessutom fått gona till sej i en saltlake flera timmar så blir den ännu godare! Saltaken göra att kycklingen blir ännu mer saftig och smaken höjs ytterligare ett snäpp av glasyren som penslas på under tillagningen:
Receptet kommer från "Det glömda köket" av Jens Linder, en av Håkans absoluta favoritkokböcker.
Rimmad hel kyckling
1 hel kyckling
Saltlake
2 liter vatten
6 msk salt
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Koka upp alla ingredienser till laken och låt det sedan kallna. Lägg ner kycklingen i laken och låt den stå i kylen ca 15 timmar. Ta upp kycklingen och låt den rinna av i en sil.
Glasyr
2 msk japans soja
2 msk honung
2 msk pressad citronsaft
Blanda samman glasyren.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och pensla på ca hälften av glasyren på kycklingen, spara resten till senare.
Stek kycklingen mitt i ugnen på 225 grader 25 minuter så den får fin färg och pensla sedan på resten av glasyren på kycklingen.
Sänk värmen i ugnen till 150 grader och fortsätt steka kycklingen tills den är genomstekt, det tar 35-45 minuter. Stick en kniv i kycklinglåret för att kolla så köttet är ljust och inte blodigt.
Ta ut formen och skär upp kycklingen. Servera med valfria tillbehör, för vår del blev det stekt potatis och stekt brysselkål, en god sallad och dressing.
Ikväll vankas det hembakat till kvällsfikat, det blev lite över från godsakerna vi rullade igår och som det inte räckte så har Anki bakat lite kakor även idag - inte riktigt klokt är det! Det tillhör verkligen inte vanligheterna att det bakas kakor i vårt kök, och dessutom två dagar på raken...
Men ibland så faller andan på och då är det bäst att stå nära så den träffar (andan alltså). Och det gäller att ligga i, beach 2012 närmar sej med stormsteg:)
Hoppas ni alla får en bra vecka och att solen får fortsätta värma våra frusna själar.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Vilket bra tips! Ska prova och göra så här med kycklingen! Har för en gångs skulle en hel en i frysen, mannen lyckades knipa åt sig en när han var och storhandlade! Önskar en fin söndagkväll!
SvaraRaderaSå kul att du gillade det, hoppas du gillar den när du äter det också!
RaderaVisst är det bra att ha en hel kyckling på lager i frysen, man vet aldrig när andan faller på:)
Detsamma till dej!
Vad gott det lät att göra så med kycklingen :-) Kyckling går ju alltid hem här.
SvaraRaderaFika ute i vårsolen och promenad på stranden. Nä, tror inte det kann bli bättre. Därtill också fågelsång, härligt!
Kram på er och må så gott
Ja, den blir så mycket saftigare och god.
RaderaTror inte heller att det kan bli så mycket bättre, underbart vårligt:)
Detsamma till dej.
Perfekt, då är en av middagarna i veckan spikad. Evigheter sedan jag lagade hel kyckling. Att rimma den igen har jag aldrig gjort så nu är jag nyfiken på det. Tack för tipset!
SvaraRaderaDet verkar som att Anki är pigg och alert igen, skönt! Ser fram emot era middagar i veckan!
Kram till er
Jahaja, det var väl bra att vi kunde hjälpa till med veckomenyn:) Varsågod, och hoppas det ska smaka.
RaderaJa då, lite piggare är hon allt, även om näsan mest är dabbig... men det överlever hon:)
Detsamma till dej.
Skön vår dag ni haft. Tack för tipset på kycklingen detta var nytt för mig
SvaraRaderaMycket skön. Så kul att vi kunde presentera något nytt, vassego.
RaderaDen där behandlingen verkar kycklingen må fint av! Har aldrig testats så den får läggas till att testa listan. Visst är det helt underbart med detta vårväder! Fast igår när vi skulle ta med släktingarna till Skanör Falsterbo på utflykt såg man knappt handen framför sig, men vi fick en god fika på ett kafe i Falsterbo så vi var glada ändå ;)
SvaraRaderaMycket fint minsann, bör absolut ligga i testalistan.
RaderaNej, lördagen bjöd inte på något vidare vårväder, men det tog söndagen igen med råge. Klart en fika råder bot:)
Underbart ljuvligt väder vi har fått i helgen... nu håller vi tummarna att det håller i sig till i veckan också! Önskar er en trevlig afton, kram!
SvaraRaderaJa, det känns som vi behöver mer sånt!
RaderaDetsamma till dej.
Åhhh ser hur gott ut som helst : ) kram Sofia
SvaraRaderaTack, så kul att höra!
RaderaDetsamma.
Är precis lika lyrisk som fåglarna!
SvaraRaderaRimma pippin...intressant!
Det låter ju bra det, för lyriska det är dom:)
Raderamycket intressant, och framför allt gott och saftigt!
Tillaga en kyckling hel är jag ur dålig på att göra. Ska testa att lägga den i saltlake som ni. Jag är alltid rädd att pippin ska bli torr, så detta var ett bra tips. Det är ju annars så gott och väldigt billigt.
SvaraRaderaVa?! Har ni bakat en massa? Blir spännande att se vad.
Skärpning där alltså, Emmy:) Men i saltlake behöver du inte oroa dej, den blir saftig så länge du inte låter den stå i ugnen för länge. Då kan inte ens en lake rädda pippin:)
RaderaJadå, här bakades det en kaka eller två, rapport kommer i veckan så håll ut!
Åh! Det där måste jag testa, har sett det förr men helt glömt bort att jag skulle göra det!! Tack för påminnelsen!
SvaraRaderaVarsågod, den är helt klart värd att påminnas om många gånger om:)
Raderaåh ser så gott allt ni gör och detta gör så det vattnas i munnen,mums att man inte prövat och göra de själv,brukar köpa helgrillad kyckling på sibylla men de är ju så torra.
SvaraRaderavar de nån som sa kakor?Mums a ja kan faktiskt baka flera dagar i sträck,så roligt och gotti gott
Tack, så kul att höra! Nej, köp inte sibyllas, köp en färsk och fixa till den själv, det kan inte bli mycket bättre än så:)
RaderaKakor sa vi, absolut! Coming right up!
Låter trevligt och annorlunda med saltlaken, läste det här först! :) Och utomhusfika är ju underbart!!!
SvaraRaderaJajamensan, kom ihåg vart du läste det först:) Och glöm för all del inte att testa det!
RaderaMycket underbart.
Oj oj oj det här ser verkligen smarrigt ut. Har aldrig prövat rimma kyckling men det måste testas.
SvaraRaderaHa en bra dag/ Jimmie