Även här blir det lite pedagogisk verksamhet på hur man enkelt går tillväga:
Färdiga resultatet, tada! Till fisken åt vi en kall romsås som vi gillar väldans mycket.
Hel lax i ugnen
1 hel lax (vår var på ca 1 kilo)
2 morötter
1 purjolök
1 gul lök
2 citroner
1-2 dl hackad dill
några lagerblad
salt och vitpeppar
Skala och skiva morötterna, skiva citronerna, lök och purjolök.
Salta och peppra inne i fisken, fyll sedan med morotsskivor, dill, citronskivor, lök, purjolök och lagerblad.
Om du vill kan du använda dej av en sk. stoppnål och steksnöre och sy ihop öppningen på laxen, annars kan du bara packa in den i aluminiumfolie.
Lägg laxen laxen på en bit aluminiumfolie (som ligger i en ugnssäker form) och skär några snitt i laxens skinn. Lägg lite purjolök, morotsskivor och citronskivor ovanpå laxen, packa samman foliet så det sluter tätt.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader ca 50 minuter (beror lite på hur stor laxen är), använd gärna en termometer som ska visa 55 grader då laxen är klar.
Ta ut formen, öppna foliet försiktigt och njut av ljuvliga dofter. Servera fisken med valfria tillbehör.
Fyll laxen med allehanda godsaker.
Vill du så syr du ihop laxens mage, annars packar du in den som den är i folie.
Skär några snitt i skinnet, krydda lite.
Lägg laxen på aluminiumfolie i en ugnsfast form. Lägg på lök, morötter och citronskivor.
En stycken färdig firre, smakrik och god!
I kväll blir det ganska enahanda i det Mårtenssonska hemmet, Håkan får stå för konversationen på egen hand och njuta av tystnaden däremellan... Anki har nämligen tappat rösten och skriver mest små lappar som hon viftar med, så de enda ljuden från henne är pappersprassel:)
Vi får väl se hur det blir i morgon, vi är ju lediga som vanligt när det är onsdag, fortsätter det vara ljudlöst då också är det kanske risk för träningsvärk i skrivarmen! Men det är i alla fall ingen risk för sår i öronen!
Go'kväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Vilken fantastiskt fin tallrik! Ser supergott ut.
SvaraRaderaKrya på dig Anki!
Kram
Hel fisk gör jag aldrig. Ser ju riktigt läckert ut!
SvaraRaderaÅhh men fina Anki, krya på dig! Drick honungsvatten eller te med honung och ingefära i.
SvaraRaderaSpännande att se hur ni gjort med fisken... att man får sylektioner med när man kikar in här, det hade jag inte väntat mig ;) Kram på er och krya på till Anki minsann :)
Å, så gott det här såg ut! Glada fina färger också, I like it!
SvaraRaderaLax är ju så gott .. ser smarrigt ut !!
SvaraRadera= )
Så gott med lax!! :)
SvaraRaderaMen va smarrigt =)
SvaraRaderaTack för tipset!
Vilken ljuvligt färgglad tallrik! Se'n att det är lax på är en annan sak :-)
SvaraRaderaJobbigt att tappa rösten, hoppas du hittar den snart igen, Anki.
Ha en skön ledig onsdag!
Galet snygga bilder på fisken, och gott ser det ut! Krya på dig Anki, och Håkan kanske njuter av lugnet? ;-)
SvaraRaderaEn och annat kuddfodral har det väl blivit genom åren, fisk däremot har jag missat att man kan sy i, fast det ska jag absolut komma ihåg till nästa ugnsfirre!
SvaraRaderaser grymt gott ut! och vad pedagogiska ni är, kanske dags för ett eget matlagningsprogram snart? :)
SvaraRaderajag ska skriva ut erat recept på kall romsås och ge till våran kokerska på jobbet för hon gör aldrig kall sås till fisk, vi får smält smör och (håll i er nu) LINGONSYLT till all fisk. så jädrans vidrigt.
krya på dig anki, och håkan får väl njuta av lugnet så länge!
Jag håller med Pernilla! Så kan ni sälja de avsnitten till alla skolor så de kan sända dem som inspiration på hemkunskapen! Tänk om en massa ungdomar fick inspireras av er två. Jisses så annorlunda vårt samhälle sett ut då. Mig (som ungdom hö hö) inspirerar ni otroligt mycket. Tror ingen annan hade en fått mig att tänka tanken, "undra om jag skulle ta och fylla en fisk" :-)
SvaraRaderaPernilla ge oss kokerskans mailadress så kan vi mailbomba henne med recept!
Vad läckert det ser ut! Ruggit tufft :)
SvaraRadera