Då har vi ett enkelt recept på en smarrig gryta, receptet fiskade vi upp från Gröna Lådan härom dagen. Urklippet är märkt med betyget "gott" med Ankis mors handstil och då vet vi att vi kan lita på det och det är bara att köra. När tidningen som receptet var med i kom ut har vi ingen aning om, men att det har några år på nacken råder det ingen tvivel om, formarna på bilderna andas 70-tal och en rubrik lyder "Hawaii-kyckling"!
Köttet vi använde oss av är en så kallad Picnicbog, dvs ett stycke benfritt kött från framdelen av grisen. Ett bra kött som oftast inte är alls dyrt, passar fint till grytor eller till att skiva och sedan grilla.
Gryta med sötsur sås 4 port
500 g picnicbog i strimlor
Marinad
2 msk soja
ev. 1 msk sherry
Till grytan
4 msk rapsolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 strimlad purjolök
1 skivad morot
2 krm ingefära
1 strimlad röd paprika
1 burk vattenkastanjer
1 näve sockerärtor
1½ msk farinsocker
3 msk rödvinsvinäger
1 liten burk ananas i bitar
1½ dl ananasspad+vatten
2 tsk potatismjöl
salt och peppar
Marinera köttet minst 30 minuter. Ta upp bitarna och stek dom i oljan någon minut innan du tar upp dom igen.
Fräs purjolök, vitlök, morot och ingefära ca 5 minuter, tillsätt paprika, ananas, sockerärtor, vattenkastanjer, vinäger, socker, all vätska och kött. Låt det sjuda någon minut, red av med potatismjöl utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Kvällen bjuder på matläsning hos diverse kollegor som vi inte hunnit med innan i veckan, alltid lika spännande att se vad de har haft för sej! Kanske en liten glutt på tvn också, vem vet!
Ha en fortsatt bra onsdagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Jo, där blir man sugen på kinamat! Har aldrig provat "på riktigt" att göra det hemma (hade wok ett tag) men var förr ofta hos "kinesen" och det blev flera rätter som delades... men aldrig med kniv och gaffel ;-) Med pinnar äter man ju som svensk oftast lite långsammare och kan njuta längre, eftersom man inte blir tvärmätt direkt - en fördel är också att när man äter dessa "flerrättersgrejor" hos "kinesen" så mot slutet sitter alla och plockar ut det goaste med pinnarna :-))
SvaraRaderaOj, receptet gav mej en flashback och jag känner att det är dags snart igen - hemma denna gång!
Pinnar inköpes snabbast möjligt för mesta njutning möjligt:)
RaderaHoppas det smakar i hemmet också.
Trevlig onsdagkväll till er också:)
SvaraRaderaTackar, tackar!
Raderaåh får nog erkänna att ja aldrig ätit kinamat,inte hemma i alla fall,brukar annars äta kinamat kanske 1 gång per år,gott är det.
SvaraRaderaVisst är det gott, och lätt att göra själv. Du får prova.
RaderaMumsigt!
SvaraRaderaPåminner om ett recept jag hade i min hemkunskapsbok i början på 90-talet :)
Trevlig kväll!
Aha, hemkunskapsböcker är bra källor även de!
RaderaMUMS : ) tack för receptet kram Sofia
SvaraRaderaVassego!
RaderaÅhå, så gott det ser ut!!!
SvaraRaderaKram och fortsatt trevlig kväll till er
Tack!
RaderaDetsamma, kram.
Definitivt något att skriva in i matplaneringen. Va härligt att få inspiration av andra matbloggare! Tack och fortsatt trevlig kväll! :)
SvaraRaderaJa, visst finns det så himla mycket fin inspiration där ute på nätet, rena guldgruvan!
RaderaVilken underbar receptskatt ni har! Jag blir nästan tårögd när jag ser den där nötta lådan :-) Grytan verkar jättefräsch och håller än! Min pappa lagar kinamat på samma tema efter ett recept från en gammal receptsamling när många av de ingredienser vi har idag inte fanns på hyllorna.
SvaraRaderaTrevlig kväll!
Ja, den lådan ligger oss (och speciellt Anki såklart) varmt om hjärtat. En sån grej som man snabbt hade räddat vid brand.
RaderaJa, visst är det så att gammal är äldst, även när det gäller god mat!
Går det använda nötkött istället? Strimlad lövbiff eller ngt annat?
SvaraRaderaJag äter inte fläsk.......
Ha en bra onsdagskväll ni med. =)
Sorry att vi inte svarat tidigare, men ibland så är tiden inte riktigt på vår sida... Strimlad lövbiff skulle absolut funka bra att ha istället.
RaderaLilla mamman låter onekligen som en kvinna att lita på, det ser ut och låter väldigt gott det där!
SvaraRaderaFast jag ska nog gå och knyta mig nu, jag läste "Sugen på kaninmat?" :-)
Ja, hon kunde absolut sina saker Gunsan, mat var hon en hejare på!
RaderaHahaha, kaninmat... då är det definitivt tid för bingen!
Hawaii eller Kina? Gött låter det i alla fall!!
SvaraRaderaKinesisk var denna, den Hawaiianska är tyvärr det mesta av receptet bortklippt:(
RaderaJa här gillas kina mat, brukar göra en modernare variant.. kinapanna med apelsnsås som kidsen här hemma är förtjusta i.
SvaraRaderaLåter onekligen gott!
RaderaReceptet kan nog vara från 1980-talet.Jag har en kokbok som gick i tryck 1984 och där presenteras ett recept på Hawaiiräkor. Innehåller ananas förstås.
SvaraRaderaSå klart, ananas ska vara i Hawaiimaten:)
RaderaSer riktigt gott! Blev plötsligt hungrig igen så här precis efter frukosten vid 5-snåret på morgonkvisten...
SvaraRadera/Anders
Jahaja, kanske till att ställa sej vis spisen då? :)
RaderaJa det där kändes nostalgiskt, ananas hawaii och 80-tal...Minns mammas varma mackor med skinka och just- ananasringar:-)
SvaraRaderaha en fin torsdag!
Eller hur, det var väldigt ananasigt på 80-talet:)
RaderaJa, tack jag tar gärna lite. Finns det någon gång när är jag inte sugen på kinamat? Låter mycket gott. Var länge sedan jag gjorde någon kinagryta, så jag får nog testa ert recept.
SvaraRaderaVassego, det är serverat! Hoppas det smakar gott om du testar.
RaderaDet var länge sedan jag lagade någon slags kinagryta det är ju så gott.
SvaraRaderaJa, det är väl kanske inget som återkommer så ofta. Men kanske därför desto godare?
RaderaJaaaa vad gott det ser ut jag är sugen på Kinamat ! Såg precis att de hade skinkstek i min butik som verkar ok, kanske blir det en gryta att ta med till fjällen?
SvaraRaderaKanske en gryta till fjällen hade suttit fint. Inte för att vi vet nåt om det, vi har inte varit i fjällen någon gång, men en gryta sitter väl aldrig fel någonstans egentligen:)
RaderaÅ va gott! Jag älskar sötsur sås, men lyckas liksom aldrig så där hundra, så ska minsann testa detta! Kram på er!
SvaraRaderaHoppas då denna blir bättre än de du provat innan, lycka till!
Radera