torsdag 22 mars 2012

Vegetarisk pastasås med kantareller.

Så tar vi och kör veckans vegetariska recept till er, från förra veckans fredagsmys kommer maträtten, från Charlotta kommer receptet och från Emmy kommer svampen (ja i alla fall den vi använde!). Svampen har vi låtit stå länge i skafferiet där den har inväntat ett recept värdigt nog att få användas till och så äntligen i fredags blev det ett perfekt tillfälle.


Pasta med kantarellsås 2 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt matlagningsvin
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl pressad apelsinjuice
1 dl av vattnet som svampen legat i blöt i
2 dl torkade kantareller
1½ dl riven västerbottenost
salt och svartpeppar
maizenaredning
Låt kantarellerna ligga i blöt i vatten 20-30 minuter innan du använder dom.
Finhacka lök och vitlök och fräs dom i lite smör och olja. Häll på vin och grädde och låt det få ett uppkok.
Krama ur svampen och lägg ner dom i stekpannan, häll i apelsinjuice och vatten från svamparnas bad.
Låt såsen koka några minuter, krydda och tillsätt osten. red av med maizena till önskad konsistens.
Servera med pasta och ruccolasallad på toppen. 

Den lilla irritationen som frun i köket känt ett par dagar vill inte ge med sej, snarare tvärt om. Tror c-vitaminerna dumpas och en annan huskur blir uppfunnen, visst verkar salt godis som en riktigt bra idé att mota förkylning med? Finns säkert något väldigt välgörande i salmiak som gör susen:)

En påse Djungelvrål eller en apelsin... hmmm...

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                 x

12 kommentarer:

  1. Ännu en rätt med smaker som tilltalar mig. Kantarellpasta, tack!

    Svårt val där. Hm. Vissa dagar är valet väldigt enkelt, eller svårt beroende på hur man ser det. C-vitamin är ändå överskattat. Vråla på!

    SvaraRadera
  2. Kantareller + pasta är ju oslagbart:-)

    Ibland behöver man få dyka djupt i godispåsen och tycka synd om sig själv:-) Krya på dig (här härjar också bacillerna - vi tävlar vem som är mest förkyld;-))!

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig pasta! Ja tack!!
    Godis och speciellt lakrits gör verkligen under när man känner sig lite hängig. Får nog ta lite dragéägg i kväll för att bota min snuva!;)

    SvaraRadera
  4. Djungelvrål är bra mot förkylning;) Pastan låter jättegod! Ha en riktigt härlig helg:)

    SvaraRadera
  5. Härlig pastarätt! Jag tror bestämt att choklad är botemedlet när det gäller förkylningar ;-)

    SvaraRadera
  6. Kantareller är ju min stora passion och rötjut i glasen kan inte bli mycket bättre. Det låter spännande med apelsin i såsen.

    SvaraRadera
  7. Salmiak är bra mot förkylning :) Och en blandning av apelsin och salmiak borde vara rena dunderkuren :) Hoppas Anki känner sig bättre snart! Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
  8. Åh, detta receptet ska jag testa! Med min svamp. Har en hel del kvar.
    Tja, djungelvrål eller citrus... Lite av varje ;-) Och ingefära, det är alltid bra. Krya på dig Anki!

    SvaraRadera
  9. Huskurer lär ju bara vara båg enligt de lärde, men tror man på det så funkar det och jag tror mer på Djungelvrål, än på C-vitamin.... ;)

    Krya på dig Anki!

    SvaraRadera
  10. Kantareller, undrar om jag har några förvällda kvar i frysen? Vilken fredagslyxpasta!
    Krya på sig, jag tror benhårt på djungelvrål (iallafall som distraktion).

    SvaraRadera
  11. Pasta med svamp och gr8dde är otroligt gott! Ojoj, så sugen jag blev!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!