måndag 30 april 2012

Grilla eller inte grilla, det är frågan. Här är grillsåsen.

Wow, vilket väder det blev idag och vilken energi man kan få från solen! Jag (Anki) blev faktiskt ledig från jobbet idag, barnaskaran minskade och då kunde komptimmar plockas ut. Perfekt eftersom det stått storstädning av köket på schemat under en längre tid nu, så efter en härlig morgonpromenad så rantafajjades det rejält. Håkan däremot cyklade lycklig iväg i morse, lycklig över att stormen som slet i oss skåningar igår hade lagt sej och att det inte behövde ta mer tid än de vanliga 20 minuterna att trampa till jobbet...

När det var så här fint väder senast en Valborg kan man ju undra, vi brukar inte vara bortskämda med det känns det som. Säkert är det flera som passar på att grilla i kväll och förhoppningsvis håller vädret i sej så ni slipper stå under parasoller och elda. Här plockar vi bara in elgrillen i köket så blir vår biff randig oavsett väder. Till biffen fixar vi vår egen bearnaisesås, den godaste vi någonsin smakat, lite ugnsrostade rotfrukter på det, rött i glaset och så är vi i hamn.

Är det någon som letar efter en smaskig grillsås så har vi ett prima förslag här, en sås som ni enkelt kan variera efter vilka kryddor och örter ni gillar och tycker passar till köttet som ska på grillen. Vi brukar pensla den på kamben när vi grillar det. Just kamben är perfekt om man tillhör gnagarna, dvs de som gillar att gnaga på grillade ben, ett hyfsat billigt kött som styckats ut från kotlettraden på grisen

Leo, en av favoriterna vad gäller Thailändsk öl, finns på systembolaget och passar fint till grillat. 
Nummer 1508 och kostar 9,90 kronor flaskan. 

Grillsås,   räcker till ca 1 kilo kamben
4 msk olja
1 msk kinesisk soja
½ krm salt
några tag med pepparkvarnen
3 msk ketchup
rosmarin, timjan eller andra örter efter ditt eget tycke
1 tsk paprikapulver, mild eller het
1 tsk malen ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 msk råsocker eller honung
Lägg kamben, fläskben, i en braspanna som du klätt med aluminiumfolie och pensla såsen på benen. Ställ in braspannan på en lägre fals i ugnen på 225 grader och tillaga benen.
Grillar du på utegrill så penslar du benen med såsen innan du lägger dom på grillen.
Pensla mer sås under tiden som köttet grillas. När köttet lossnar lätt från benet är det färdigt att ätas, räkna med 40 minuter-1 timme.

Något att servera till det grillade kanske? Varför inte en coleslaw, kanske en med bulgur i, eller en smarrig grönsakslåda skulle passa? Är det potatissallad du är sugen på så hittar du några olika sorters potatissallader här. Röror och annat gott som kan passa till hittar du under fliken "Tillbehör".

För övrigt så har det dykt upp två nya flikar i vårt receptarkiv ute i högerkanten. Vi fick nämligen ett mejl från en av våra läsare som tyckte det skulle vara bra om vi hade flik för buffémat och en för drinktilltugg. Klart vi kan ha det, tyckte vi, alla idéer som gör det enklare för er som letar recept tackar vi för. Kanske är det någon annan som har något önskemål eller något speciellt ni söker? Något vi kan göra för att förenkla för er?
Tveka då absolut inte med att höra av er, så ska vi se vad vi kan göra!

Ha nu en riktigt bra Valborgskväll, ta det lugnt med elden och grillarna så hörs vi i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Roligt att höra att vädret är bättre och vilken iver du har Anki :) Men visst är det härligt med storstädning, i alla fall resultatet gör en glad! Glad Valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vädret vände verkligen till det bättre, perfekt att få energi utav:)
      Resultatet är definitivt det som känns bäst.
      Detsamma till dej (fast firar ni det i din stad?)

      Radera
  2. Grattis till lediga dagen, vilken bonus! Åh, Leo - det blev några stycken av i Thailand. Viste inte att de finns på Systembolaget?

    Vi ska så klart grilla ikväll. Andra brasan denna helg ska precis tuttas på. Senare ikväll blir det pizza på grillen. Har aldrig gjort det förut så jag är väldigt spänd på resultatet. Ska göra egen pizzadeg också, här på landet har jag ju maskinen som kan knåda!

    Ha en riktigt härlig valborgsafton och tack för alla goda tips på det ena och andra!

    Vi hörs och ses :-)

    Kramar till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, mycket trevligt! Vi fick lägga in en beställning på vårt system, kanske måste göras på ditt också?

      Låter väldigt spännande med grillad pizza, bör ju blir riktigt gott! Ser fram mot rapporten som väl kommer?

      Detsamma till er, hoppas ni får en finfin pizzakväll,
      kram.

      Radera
  3. Tycker Anki har varit duktig som har fejat och donat... jodå, jag har följt det via Facebook även om vi är på spa ;)

    Grillsåsen gör jag något liknande dock utan ketchup och timjan... hmm ska nog testa er variant också känns det som.

    Här tror jag inte det blir grillning (om inte hotellet anordnar något) annars väntar oss en härligt spabuffé. Önskar er en riktigt trevlig valborg kära Mårtenssons! Många varma kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, du ligger uppkopplad på massagebordet du:) Hoppas du har det riktigt skönt och njuter ordentligt!

      Klart du ska testa denna, så får vi ta och testa din. Bytt bytt.

      Hoppas valborskvällen blir härlig och att buffén smakar smaskens,
      kramar till dej också!

      Radera
  4. Tack för grillsasen, den ska testas! Vi äter mycket gärna spareribs men här uppe i norr far dom tyvärr inte till kryddningen lika bra som i Saarland :-(

    Även pa Fehmarn har vi ett underbart väder med mycket sol och nästan ingen vind, vilket är ovanlig. Det blir bara ca. 14° här och pa fastlandet har dom omkring och över 20° vilket är lite orättvist tycker jag men sa är det när man bor pa en ö ;-)

    När solen kommer fram sa där riktigt för första gangen märkte jag förut idag att folk blir sa glada och vänliga, sa även jag - och därför önskar jag er en mycket trevlig valborg med gott pa tallrikarna och i glasen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, hoppas den ska smaka! Spareribs, mums, men det kräver sin kryddning:)

      Ja, det är bara att välja mellan öboende eller grader, samma är det här vid kusten både vad gäller blåst och grader.

      Låter härligt med bra humör, hoppas du också fick det gött.

      Radera
  5. Trevlig valborg på er också! Härligt med nyskurat kök till den extra helgen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar.
      Mycket härligt, knappt vi nänns använda köket nu:)

      Radera
  6. hoppas ni fick en riktigt fin valborg igår, vare sig det blev grillat eller ej :) jag körde en fuskversion och marinerade fläskfilé och rökig marinad så det smakade lite grillat iaf, hehe. sen tittade vi på en brasa genom fönstret :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, lugnt och stillsamt blev det, en slagen hjälte i soffan, den andra i fåtöljen!
      Fusk går också bra, man gör så gott man kan:):)

      Radera
  7. Hoppas att ni hade en trevlig Valborg! Blev inte grillat här för vi verkar ha ärvt er blåst, även om vår kommer ner från fjällen. Hmm.
    Mor, far och lillebror var i Ystad igår och vi fick ett fint mms på det vackra vädret :-) Nästan lika fint som här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så bra den kunde bli var den.
      Kanske är det då er fjällvind som kommit hit ner till oss nu då, för det tar i igen:)
      Gårdagen var ljuvlig, varm och stilla.

      Radera
  8. Tack för grillsåstips, vi ser fram emot att få börja grilla här uppe oxå, snön är snart helt borta så det finns hopp även för oss nordbor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego Jimmie! Ska göra vårt bästa med att skicka upp lite solsken till er, men blåsten vill ni kanske inte ha? För annars skickar vi den också:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!