onsdag 4 april 2012

Vårlig sill.

Även om det är onsdag så har halva köket jobbat istället för att ha ledig dag som vi båda brukar ha. Det är Håkan som kämpar i sitt anletes svett bakom kulisserna på Gema och fixar allt gott som folk vill ha till påskmaten, leverpastej, köttbullar och rökt korv. Anki har däremot varit ledig idag och är faktiskt ledig imorgon också - härligt. Denna förmiddagen har spenderats hos frisören där en bra bit av håret hamnade på golvet och det som satt kvar fick en ny fin färg. Eftermiddagen har gått åt till matshopping och köksarbete med sillinläggning och bakning, så nu har vi så vi klarar oss i påskhelgen.

Så är det tid för ytterliggare ett bidrag till påskens sillabord, denna gången en snabbfixad variant som inte behöver mer än några timmar i kylen innan den serveras. Gillar man citron och rom så är detta sillen som absolut ska göras oavsett om det är påsk eller inte! Fast visst känns det som att citron hör påsken till på nåt vis, kanske hänger det samman med den gula färgen?


Sill i rom och citronsås
1 burk inläggningssill
1 citron, saft och rivet skal
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 liten burk röd rom
svartpeppar
Dela sillen i bitar och pressa över citronsaften så de ligger och drar åt sej smaken under tiden du gör såsen.
Rör samman crème fraiche, rom, majonnäs, citronskal och blanda ordentligt. Krossa gärna lite av rommen så såsen får en fin färg och extra skjuts av smaken. Vill du kan du smaksätta såsen ytterliggare med citronsaft.
Låt sillen rinna av och blanda ner den i såsen. Garnera gärna med rom och dill vid serveringen.

Då har man lite ledig tid innan stegen ska styras ut i köket igen och middagens ska kockas. Tror minsann jag ska ta och spana in vad alla andra håller på med i sina kök och bloggar... alltid lika spännande!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

25 kommentarer:

  1. Bra av Håkan där så påsken räddas för många och skönt för dig att vara lite ledig Anki, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en hel del som räddar påskbordet på Gema:)
      Kram till dej Amy!

      Radera
  2. Det ser superfräscht ut, det kan jag säga i alla fall :-) Vad härligt det ser ut med bilden tagen på dagtid med solljus. Skriker påsk och ljusare tider. Det är bra mycket trevligare att stå i köket och kocka på kvällarna nu, när ljuset räcker så mycket längre. Och ännu ljusare blir det, och ännu ljusare :-) Sen är det midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så mycket roligare att fota och lägga upp bilder som är tagna i dagsljus, härliga tider!
      Japp, sen är det midsommar och sen vänder det igen (Håkans favorituttryck!) Passa på och njut!

      Radera
  3. En riktig höjdare. Ha skön påsk

    SvaraRadera
  4. Wihoo! Nu kommer sillinspirationen. Jag säger bara, what´s not to like?! Stackars de som inte äter sill...
    Era kycklingar är ju bara grymt söta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig inte ett dugg träffad! Tycker synd om mig själv faktiskt :-(

      Radera
    2. Remsan; Wihoo! Så kul! Nej precis, denna har ju "allt":) ÖB.s bästa kycklingpar är det som ställer upp som fotomodeller minsann.

      Lotta; Klart du inte ska... vi tycker också synd om dej:(

      Radera
  5. Yammi! ser o låter riktigt gott o fräscht, sill är fantastiskt gott.
    Ha en skön påsk på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, och denna blev snabbt en favorit!

      Detsamma till dej.

      Radera
  6. Jag har så himla svårt för sill i vit sås! Ännu har jag inte smakat någon som jag tycker är särskilt god. Kanske denna kan vara något? Jag älskar de klara sillarna mest, tätt följd av Brantevikssill och en senapssill som min lokala fiskhandlare gör själv. Maken till sill finns inte! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hos oss är det mest Anki som är fantast av just denna sortens sill, Håkan föredrar också klargravade sillar som du skriver om. Just Brantevikssillen är väldigt enkel att göra själv, bara att prova:)

      Radera
  7. Då var det snart dax IGEN! Kvasten är nu uppdaterad till en 2.0. Påskharen sitter bredvid. Även han uppdaterad till senaste version så here we come Blåkulla!! Önskar dig en kanon bra skärtorsdag ;-)

    SvaraRadera
  8. En riktigt skön påsk önskar vi postgårdsromantiker er!

    Hälsningar
    Anders och Lena

    SvaraRadera
  9. Är glad att jag hittat er blogg. Himla mysig! Tycker om alla era olika ämnesflikar som gör det lätt att hitta tips.

    Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket Sanna för dina fina ord, så glada vi blir! Kom gärna med förslag om du saknar något bland ämnesflikarna.

      En riktigt skön påsk till dej från oss.

      Radera
  10. Vilken sillparad nu bjuder på! Jag får visst ta och äta påskmat så fort vi är tillbaka från weekend:en, för sill måste jag ha nu. Den här verkar vara i min smak, gilalr krämiga sillar och gärna med citrus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, här sillas det för fulla muggar:) Klart du ska ha sill, kan du inte ta med dej en burk eller två?

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!