måndag 23 april 2012

Växla om och bli förnöjd. Välj en marinerad torsk.

I morgon är det tisdag och det vet vi väl alla vad det innebär? Helt rätt, det är ju fiskdag!
Då kan det kanske behövas lite nya idéer till smarriga recept, omväxling förnöjer sägs det ju och växlar ni om till detta receptet så blir det snabblagat, enkelt och gott. Lite vinkningar åt det asiatiska hållet med smak av ingefära och soja på marinaden till torsken.
Receptet har vi fiskat upp från världens bästa receptskatt, gröna lådan, Ankis mors stil avslöjar inget om vart receptet hittats men när det står gott med stora bokstäver så vet vi att det bara är att köra:


Ingefärsmarinerad torskfilé   2 port + matlåda
600 g torskfilé
salt och peppar
smör till stekning
Marinad
1 msk rivet citronskal
2 msk pressad citronjuice
3 msk japansk soja
1 tsk riven färsk ingefära, eller ½ tsk mald ingefära
1½ msk flytande honung
Blanda samman marinaden och låt torsken ta ett dopp på några timmar, gärna över dagen.
Låt marinaden rinna av innan du steker fisken i smör, kryddar med salt och peppar under tiden.
Servera gärna med en kall sweet chilisås.

Sweet chilisås
2 dl lätt crème fraiche
sweet chilisås efter eget tycke och smak, vi tog ca 4 msk
salt och peppar
Rör samman crème fraiche med sweet chili, smaka av med salt och peppar.
Låt såsen stå kallt och dra en stund innan den ska serveras.

I detta fallet visade det sej vara torsken från hel-----! "Filéer" proppfulla med ben som satt som om de var fastklistrade med superlim... Tur det inte fastar ljud också på bilden för då hade ni fått höra både det ena och det andra...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

32 kommentarer:

  1. Just ja, ni har ju också en sån där låda, en riktig skattgömma!

    Fantastiskt läcker bild, tagen i det härliga dagsljuset månne? Nästan så att jag blir omvänd till fiskälskare. Men bara nästan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, finfina lådor dom där!

      Tack, tänk vi blev inte alls så nöjda med den... japp det är helt och hållet dagsljus på den, även om det var i sista laget på kvällen:) Då får vi väl få till en ännu bättre bild nästa gång, kanske bacon också, så vi lyckas omvända dej helt!

      Radera
  2. Hmmm, kanske jag gör denna på torsdag, fast det inte är fiskdag utan soppdag. Funkar det, tror ni? : )

    Jag har kommit över jättefin torskfile från en västkustfiskare, för 70 kr/kilo. Måste variera mina recept så er torskvariant passar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, tycker vi absolut att du ska göra, klart det funkar så länge du kör soppan på tisdagen då:)

      Hoppas du gillar det om du tar och testar.

      Radera
  3. oj oj,älskar torsk och de där ser så gott ut.,mumma

    SvaraRadera
  4. Marinad på soya, ingefära, honung mmm det kan bara bli en hit! ;)
    Jättefin bild!

    SvaraRadera
  5. Helt i min smak! Kanske får bli fisk här också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, klart det får bli fisk hos er också!

      Radera
  6. Ja, fisk av något slag får det nog bli i morgon! Så det så!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Jag hakar på fisktisdagen! Fy, fabian för ben i fisken bara. Annars låter detta som något vi skulle tycka om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra idé där, Emmy!
      Nej fiskben kan man verkligen vara förutan - speciellt när man köpt filéer...

      Radera
  8. En grön låda är bra att ha :) Sweet chilisås låter gott!

    SvaraRadera
  9. Nu blev jag hungrig .. ;) Detta ser jättegott ut!!!
    Jag är tokig i fisk ..

    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite tokiga i fisk här också, det finns ju så mycket gott!

      Radera
  10. Mumsfilibabba såg det här ut att vara. Synd bara på den benfulla fisken, inte kul! Trots rekommendationer på fisk 2-3 ggr i veckan kommer vi nog inte riktigt upp i det... men fisk är sååå gott och lättsmält!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, nej inge kul med ben alls.
      Här kommer vi nog faktiskt nästan alltid upp i rekommendationerna, i alla fall så blir det oftast fisk 2 ggr/veckan, denna blir det faktiskt tre...

      Radera
  11. Det går asiatiska vindar på bloggarna idag! Hälsade precis på hos Remsan och där var det minsann också asieninspiretat :=)

    Har solen kommit till Skåne ännu? Jag beställde till denna veckan, och speciellt till helgen! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härliga vindar, de där asiatiska:) Ja, vi delar gillandet av asiensmakerna med Emmy kan man väl säga...

      Ja, den visade sej från bästa sidan igår (tisdag) men idag så glömde den bort oss alldeles:( Men vi hoppas på helgen, och tackar för beställningen!

      Radera
  12. Snyggt sätt att skära fisken, det där ska jag komma ihåg till kommande uppläggningar. Kryddningen låter som om något jag skulle falla för. Ben i fisk däremot, Huuuuu.

    Och vet ni, tack vare det ni skrev hos mig om Sos Barnbyar, så fick jag tummen ur och äntligen har anmält mig som månadsgivare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, blev faktiskt lite imponerade av oss själva där...
      Nej, benen hade vi också helst sluppit:(

      Åh, så härligt att höra, så kul att kunna inspirera dej till det, hoppas fler hänger på! Bra gjort!!!

      Radera
  13. Låter verkligen som en god marinad. Trist med alla benen...

    Och håller med Kim om snyggt upplägg, ska också lägga det på minnet!

    SvaraRadera
  14. Men ohh maj gadd! det lät riktigt gott o spännande med ingefärsmarinaden....gillar ingefära en fräsch grej de där!..=)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  15. Oj det där ser galet gott ut! Vi älskar fisk i alla dess former, detta ska vi verkligen prova! Misstänker att det kommer bli en hit här hemma :)

    SvaraRadera
  16. Gjorde denna idag, supergott! Sonen som bara är åtta månader fick en egen bit utan honung och soja och det gick ned i rask takt det också. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att den gick hem i ert kök och att er lille kille gillade vad som serverades:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!