fredag 11 maj 2012

En försenad kalkontårta

Det blev inget skrivet förra helgen om vår middag hemma hos familjen Perssons förrförrahelgen, så det får vi väl ta och rätta upp till denna helgen!  (hängde ni med där?)
Vi körde lite knytkalas och vårt kök stod för förrätten och drycken till den, och vårt val var synnerligen lyckat upptäckte vi när vi kom dit. Vi hade nämligen fixat till en kalkontårta och till den hade vi köpt en flaska mousserande rosévin, helt utan att veta att kvällens dukning gick i rosa och att vi till varmrätt skulle äta kalkonburgare! Är det klokt som det kan bli?

Kalkontårta är en variant på matjessilltårta som man annars brukar se lite här och var (här och här ser ni vår), och är ett perfekt alternativ till de som inte gillar matjessill. Går bra att göra i förväg och sedan dekorera när den ska serveras och gör sig alldeles ypperligt på en buffé.

Receptet har vi hittat i en folder från Ingelsta kalkon, men gjort någon förändring på. Vi tyckte nämligen att det fattades någon när vi smakade på fyllningen så vi tillsatte fransk senap för att få den där extra knuffen. Lite mer ruccola åkte också i.

Kalkontårta   ca 10-12 bitar
Botten
400 g kavring
150 g smält smör
Kör kavringen i en mixer till smulor, eller dra sönder det i små bitar för hand om du inte har en mixer. Blanda ner smöret och tryck sedan ut röran på botten av en springform som är 24 cm i diameter. Ett bra tips är att klä botten med smörgåspapper så blir tårtan mycket enklare att ta ur sedan. Ställ det kallt undertiden du gör:
Fyllningen
8 gelatinblad
6 dl gräddfil
½ dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
12 skivor extrarökt kalkon 
1 rödlök, finhackad
1 knippe gräslök, finhackad
2 dl ruccolasallad, hackad
½ tsk salt, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
1 krm mald vitpeppar, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter.
Blanda samman gräddfil, crème fraiche, senap och rödlök. Skär köttet i små bitar och rör ner i blandningen tillsammans med gräslök och ruccola. Smaka av med salt och peppar.   
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en gryta enligt anvisningarna på paketet. Rör ner 1 dl av fyllningen i grytan och blanda samman ordentligt så inga klumpar bildas. Blanda sedan ner gelatinröran i fyllningen, rör ordentligt samman. 
Slå fyllningen i formen med kavringsbotten och ställ den i kylen minst 4 timmar. 
Lossa runt kanterna först innan du tar bort ringen, lyft upp tårtan med hjälp av pappret och lägg den på ett uppläggningsfat. Dekorera med;
Garneringsförslag 
Kalkonskivor
Vattenkrasse
Hackad rödlök eller gräslök, eller varför inte båda.
Physalis, tomater eller annan grönsak.

Till tårtan drack vi roa bubblor från Australien som passade så fint till, då blir man så här glad:)
Clarise rosé, nummer 7729 på systembolaget för 89 riksdaler. 

Dukningen i rosa toner, hälsad vare våren!

Närbild på blomsterarrangemangen, rosa även här. 

Efterrättsfatet!!! Cupcakes, dekorerade av kökshjälparna Lovisa och Gustaf, som fortfarande inte kan sluta skatta åt en av Håkans bevingade kommentarer... 

Nu kära vänner hålls det helg igen, dock får bröllopsdagsfirandet vänta lite tills nästa helg eftersom det fortfarande sväljs piller i köket och inga bubblor då får intas:) Men, den som väntar på något gott...
Hoppas ni alla får några härliga dagar men gott på tallrikarna och i glasen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Jag säger som Gert Fylking: ÄNTLIGEN! Äntligen en variant utan fisk :-) Ser väldigt trevlig ut också den där tårtan. Ni matchade fina dukningen kalas på kalaset!

    Ja, nu är det helg och hockeymatchen kommer att dominera utrymmet i friggan. Önskar er också en trevlig och god helg!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Nämen, vilken kul slump! Och en väldigt spännande idé dessutom. Låter gott som tusan!

    SvaraRadera
  3. Detta är ju ngt som borde provas eftersom jag inte är så mycket för den med sill!

    SvaraRadera
  4. Gillar inte heller sill. Helt klart ett alternativ!

    SvaraRadera
  5. Skönt att höra att ni inte sköljer ned pillerna med skumpa ;-)
    Att ni har suttit och hållt på en sådan fin kalkontårta,va? Låter som en mycket fin del av en buffé eller som ni bjöd den.
    Ha en härlig helg! Kram.

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig kanontårta, den hade sambon absolut gilla

    SvaraRadera
  7. Det här måste jag prova att göra till midsommar. Det är så många av mina vänner som rynkart näsan åt fisk:)

    SvaraRadera
  8. Kalkontårta, det lät otroligt gott!!! Perfekt till oss som inte är speciellt förtjusta i sill.

    Fortsatt trevlig helg!
    KRAM

    SvaraRadera
  9. great minds think alike, eller hur är det man brukar säga? det var ju ett fantastiskt bra sammanträffande! kalkontårtan låter jättegod, kanske nåt för midsommarbuffén för sillhatare som jag ;)

    minisockerkakorna har jag bakat i min hålformsplåt som jag köpt från bagaren & kocken, nu letade jag efter den på deras webshop för jag tänkte skicka med en länk till er men jag lyckades inte hitta den, men här är den på bild iaf: http://chibichibimoon.blogg.se/2010/february/melodi-svennebanan-jagfyllerar-jagfyller.html

    SvaraRadera
  10. Kalkontårta är något nytt för mig!

    Grattis på bröllopsdagern i efterskott!

    SvaraRadera
  11. Vad mysigt och vårligt ni såg ut att ha det!
    Den tårtan ska jag spara, gillar inte sill i någon form men däremot den typen av förrätts/buffé-tårtor :-)

    Hoppas ni har en fin helg!

    SvaraRadera
  12. Med Kavring blir det ju hur gott som helst. Fina bilder

    SvaraRadera
  13. den ser ju helt fantastisk ut,kalkon som är såååå gott.mums

    SvaraRadera
  14. Kalkontårta, först tyckte jag det lät mystiskt, tills jag såg ingredienserna och bilden!

    SvaraRadera
  15. Kul med kalkontårta! Och senapen passar nog perfekt in - får det ju att vattnas i munnen... :)

    SvaraRadera
  16. Nu blev jag hungrig igen! Det är livsfarligt att sitta och läsa ifatt i den här bloggen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!