onsdag 16 maj 2012

Laxfilé med god sås.

Vår nya fäbless (jodå, det stavas så - vi har kollat...) för det indiska köket har nu även nått fiskmiddagarna i vårt kök. Sist det lagades mat med indiska smaker så hamnade det lax i stekpannan, till det lagade vi till en sås med härliga smaker. Man kan ju kanske tro att det ska smaka väldigt mycket av just ingefäran eftersom den ska hackas grovt, men oroen eder icke för så är inte fallet. Det smakar istället mustigt av alla frön och tomaterna ger en ganska frisk tjong tillsammans med limen. Lite annorlunda och helt klart spännande och väl värt att laga till. Tar inte alls lång tid heller vid spisen, snabbt och lättlagat:


Lax med kokossås 2 port
1 bit laxfilé/person
½ tsk mald koriander till att krydda laxen med
1 msk grovt hackad färsk ingefära
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk senapsfrön
1 nypa mald koriander
1 tsk korianderfrön
2 st tomater i grovt hackade bitar
1 burk kokosmjölk
½ lime
salt och peppar
Bryn ingefära, fänkålsfrö, senapsfrö, koriander och korianderfrö en kort stund så aromerna från fröna frigörs.
Tillsätt tomatbitarna och kokosmjölken, låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av såsen med pressad lime, salt och peppar.
Krydda laxen med den malda koriandern och stek den på båda sidor tills den är färdig, lite olika hur lång tid det tar beroende på fiskens tjocklek. Har du en termometer så ska graderna hamna runt 55-58 grader i laxen.
Servera laxen med sås och valfria tillbehör.

Så är det dags för ledigt i morgon för oss båda, kanske för er också? Vad som händer beror lite på vilket väder vi vaknar upp till, men det kan möjligtvis bli en härlig cykeltur om det vill sig väl.
Håkan vill dessutom poängtera att det bara är Anki som även är ledig på fredag så det är alltså bara för henne det blir en kortvecka. Eller långhelg, hur man nu väljer att se på det hela:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Ojojoj, rena kryddhimmelriket ;) jag behöver nog inte ens skriva me like!

    Jodå, långledighet hägrar här... ska bli riktigt skönt. Önskar er en fin kväll kram!

    SvaraRadera
  2. När jag såg bilden tänkte jag *wow*, när jag sen läste ingredienserna blev jag skeptisk... sen tittade jag igen på bilden och bestämde att ni säkert har rätt, det smakar nog jättegott ;-)

    Här blir det verkligen *långhelg* ända till den 4:e juni! Med 10 semesterdagar har jag ledigt 18 dagar, härligt!

    Trevlig helgdag/kortvecka/långhelg... det kvittar väl vad det kallas, huvudsaken är att ni har god mat och dryck ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart vi har rätt:)

      Okej, då snackat vi alltså lång långhelg! Där liggs det i lä:) Hoppas du får en riktigt härlig ledighet.

      Radera
  3. Ni har så mycket god fisk här och varje gång tänker jag att jag måste börja tillaga fisk oftare och inte fasen får jag tummen ur ändå...jaja, det här såg väldigt gott ut också! /E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att läsa, tack! Klart du måste få loss tummen, fisk är ju så gott och variationsrikt.

      Radera
  4. Jag är också ledig till måndag morgon, tjoho!

    Äter ganska ofta lax, men är dålig på att variera tillbehören, så den här såsen välkomnas!

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga indiska rätter ni kommer med hela tiden! Kul med andra rätter än de vanliga ("restaurangalternativen").
    Kan hälsa Håkan att ovärderligt folk inte får ledigt ;-) Ja jo, jag jobbar så klart också. Även imorgon :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så många goda smaker i det indiska köket, passar riktigt fint till laxens mjuka smak.

      Ja du Emmy, det är en tung börda att bära, ett ok på våra axlar, att vara ovärderlig:) Utan oss trillar Sverige! Ha det bra på jobbet.

      Radera
  6. Jag har aldrig gjort lax med kokosmjölk, men det måste så klart provas. Imorgon grillar jag laxspett bland annat. Vi kan ju inte bara äta tårta, haha!

    Långhelg för mig också. Jag har bemärkelsedag och tog ledigt på fredag. Gött, som vi säger i Götttteborrrg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut klart det måste provas:)
      Låter betryggande att det inte bara blir tårta, lax är ju en perfekt variation...

      Radera
  7. Roligt att ni börjat gilla indisk mat och att ni är så kreativa att prova olika rätter med indiska smaker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är perfekta kryddor att variera maten med. Det finns ju en hel massa att prova.

      Radera
  8. Så man kan säga att Fru Mårtensson är helt omvänd nu då..? Det ser onekligen gott ut!

    SvaraRadera
  9. Med den såsen på laxen (och ingen lök) kanske jag skulle uppskatta den. Nej. Jag måste nog ta och försöka mig på lite fisk i matlagningen. Det kan smaka riktigt gott när jag testar ibland på krogen. Får väl prova mig fram även där och göra några missar på vägen. Inspiration och recept vet jag i alla fall var jag kan hämta!

    Trevlig helg och kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, nu fick du allt till det:) Du får försöka att introducera fisk lite smått i maten, kanske linda en faserligt massa bacon runt så går det? Vi har ett recept som du kan prova, annars kan du säkert själv också fixa till ett!

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  10. Förstår precis hur Håkan känner sig. Är själv i samma situation. Jag ska jobba och resten av familjen är ledig. Tror också att jag kommer att vara ensam på min arbetsplats i morgon. Har inte hört att någon mer ska jobba. Gott och nytt laxrecept!Det är alltid välkommet. Ha en bra helg! Och Håkan du är inte ensam i morgon. Vi fler om än få men ack så viktiga...:-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inget kul att vara ensam på jobbet, det är ingen större risk att jag blir det. Alla som är lediga i morgon ska väl handla så de kommer och hälsar på oss på GeMa:) Viktiga, absolut, utan oss stannar Sverige!

      Ha en bra helg du också.

      Radera
  11. ÅH så god den fisken lät, älskar allt som är lite indisk-inspirerat :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då gillar du säkert denna väldigt mycket:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!