Hoppas alla ni också fått lite ljus från stora lampan i helgen och att den är här för att stanna nu.
På vår väg tillbaka hem tog vi en tur i skogen för att plocka med oss lite varor hem från skogens skafferi. Både göken och näktergalen gjorde oss sällskap bland träden, även om vi inte såg röken av dom så hörde vi deras skönsång. Ljuvligt är vad det är, ljuvligt!
Så fort vi tagit hand om varorna så ska vi visa och berätta mer om det för er.
Något som vi också lovat är att berätta för er var vad vi smaskade i oss i fredags efter vår sparrisförrätt och det måste vi ju hålla. Ett alldeles perfekt recept hittade vi bland våra tidningsurklipp, ett recept på en potatistårta med västerbottenost. Vi är ju båda två suckers för just Västerbottenosten så det fanns liksom inget att tveka på här. Lite förändringar blev det i vanlig ordning, vi tillsatte bl.a purjolök och ökade på ostmängden lite...
Tårtan går alla tiders att förbereda fram till att du har varvat potatis och röran, ställ den i kylen och ta fram den i lagom tid innan den ska ätas så du hinner gratinera den. Den kan ätas både varm, kall och ljummen vilket passar kanon om det vankas buffé:
Potatistårta med västerbottenost 4 port
400 g kokta potatisar, skivade
5-10 cm purjolök, tunt skivad
200 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl crème fraiche
250 g riven västerbottenost
salt och peppar
Smörj en rund springform (16 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
Vispa samman philadelphiaost, ägg och crème fraiche i en skål och rör sedan ner västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar.
Varvar potatis, purjolök och oströra i formen, börja med potatis och avsluta med oströra. Hit kan du alltså förbereda och ställa tårtan i kylen till det är dags att gratinera och äta.
Ställ mitt i ugnen på 175 grader och gratinera ca 50 minuter, lägg över aluminiumfolie om du tycker ytan börjar bli för mörk.
Till vår tårta åt vi skivor av lammrostbiff. Vi la dom i en påse med olivolja, finhackad rosmarin, timjan och svartpeppar och där fick de ligga och gona till sej några timmar innan vi stekte dom på grilljärnet. När köttet fått fin yta så ställde vi in järnet i ugnen på 200 grader och lät köttet gå färdigt där inne.
Ta ut köttet strax innan det nåt 70 grader och låt de stå en stund innan du serverar.
Ingen sås blev det denna gången, istället gjorde vi ett smaksatt smör som vi hade till, så ända in i bänken gott var smakerna till lammet:
Kryddsmör, perfekt till lamm
25 g mjukrört smör
½ citron, skal och lite av saften
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 msk hackad rosmarin
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med övriga ingredienser. Smaka av och se om du tycker det behövs mer av någonting. Klicka ut smöret på platsfolie, rulla till en rulle och lägg in i frysen.
Ta ut ca 10 minuter innan serveringen och skär smöret i skivor.
Till maten dracks det ett rött vin från Italien som vi blev rekommenderade på systembolaget. Är det någon man kan lita på så är det väl de som jobbar på den arbetsplatsen, vi har inte blivit missnöjda någon gång hitintills. Inte heller denna gången har vi något att klaga på, vin och mat trivdes väldigt bra tillsammans.
Ljuvligt är vad det är, ljuvligt!
Ha en härlig vecka och ta hand om varandra.
Smaklig spis! / Anki och Håkanx
Hej,
SvaraRaderaLåter som en bra dag och sådana vill vi ha fler av. Känner inte för att gå till jobbet i morgon, borde inte alla få stanna hemma?...
Potatiskakan ser väldigt god ut. Kul med ett lite annorlunda tillbehör och bra att den kan förberedas.
Kram Malin
Japp, det vill vi verkligen ha! Fler lediga dagar till folket:)
RaderaPotatistårta har gjort någon gång, det är smarrigt!
SvaraRaderaOch nu är det gott att leva, underbart!
Ja, det är verkligen gott, både tårtan och att leva!
RaderaPotatistårta gillas skarpt. Med smak av Västerbottenost kan det bara bli ännu bättre. Och till lamm... Fasen jag blir ju hungrig!
SvaraRaderaJag pratade med en väninna som hade badat två gånger idag. Huah! Jag badar knappt en stekhet sommardag. En riktig badkruka är jag.
Nej, mycket bättre kan det nog inte bli...
RaderaBadkruka har vi en här också, det ska vara väldigt varmt i havet om frun ska doppa tårna ens en gång:)
Oj, så roligt med varmt och soligt väder! Potatistårtan ser mycket god ut och med ost och creme fraiche i, mums, mums! Hoppas det vackra vädret fortsätter nu!
SvaraRaderaAbsolut mums, både väder och tårta.
RaderaVi håller tummarna!
Vi njuter av det fina väder i Göteborg också!Inga skogsfåglar här i centrum, men massa skrikande möss hörs här väl. potatistårta ser ljuvigt ut.Får testa någon gång
SvaraRaderaHuga, möss?! Brrr...
RaderaKlart du måste testa, det är supergott:)
Folk som badar nu är tokiga, så även min äldsta dotter. Men hon badar året om den tokan! Varmt och härligt var det i Göteborg igår och jag var utomhus nästan hela dagen. Trädgårdsarbete och även middag ute - man kan inte önksa sig mer. Nästan.
SvaraRaderaEr tårta toppar min att-göra-lista nu. Mums så god den ser ut!!!
Kram!
Minst sagt tokiga:)
RaderaSå kul, hoppas den ska smaka,
kram
Herre jösses så gott, kan man lägga en beställning till Sthlm?
SvaraRaderaAbsolut, vi skickar upp en omgående:)
RaderaSvensk SOMMAR - guuuuuuuu' så avis jag blir. I London är det grått, kallt och tråkigt. :( Ni får njuta för mig med helt enkelt!
SvaraRaderaOch en sån trevlig potatiskaka, den får jag testa!
Ja, det är väl inget som går upp mot våren och försommaren här, speciellt när det är fint väder:) Vi ska göra vårt bästa.
RaderaVågade ni ta ett dopp?? Potatiskakan ser smarrig ut!
SvaraRaderaNope, inget dopp för vår del, inte än i alla fall.
RaderaTack!
Potatiskakan verkar riktigt spännande, den ska jag "låna" av er någon gång.
SvaraRaderaSå kul att höra, låna på du bara, det gör du helt rätt i:)
RaderaPotatiskakan bokmärkes bums!
SvaraRaderaVisst har det varit och är underbara dagar, det är bara att njuta till fullo kram!
Kanon, märk på bara!
RaderaJag som är svag för såväl potatis som västerbottensost sparar det här receptet i en liten ask.
SvaraRaderaSå bra, det gillar vi och hoppas du gillar tårtan:)
RaderaPotatistårta lät ju bara hur tufft som helst! Vilket roligt alternativ till vanlig potatis eller potatisgratäng. Sedan att det är västerbottensost i får mig bara att vilja göra det nu med detsamma...
SvaraRaderaJa, vi tyckte det var ett väldigt mycket bättre alternativ än den vanliga gratängen...
Radera