Förmodar att ni är en del som har grillat några gånger nu när vädret verkligen inbjudit till det? Förmodar gör vi också att flera av er hoppas att få grilla även denna helgen? Men om nu vädret inte skulle hålla i sej så kanske det behövs ett alternativ till grillmaten?
Då har vi en kanongratäng att tipsa er om, en gratäng som funnits med i vårt kök sedan vi började dela kök under stenåldern någon gång.... Receptet kommer från Ankis morbror Kalle, som faktiskt också är en fena i köket när han väl ställer sej där. Nu skickar vi receptet vidare till er, enkelt och lättlagat är det, kronärtskocksbottnarna ger en härlig syra till svampstuvningen som bäddar in filén.
Morbror Kalles fina fläskfilégratäng 4 port
600 g fläskfilé
2 burkar kronärtskocksbottnar
1 stor burk skivade champinjoner
3 msk smör
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk, eller gräddmjölk
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
valfri riven ost efter smak och behag (vi tar västerbotten, en hel del)
Skiva filén i 2 cm tjocka skivor och stek dom i smör så de får en fin yta.
Låt kronärskocksbottnarna rinna av och lägg dom sedan i botten på en ugnsfast form.
Lägg köttbitarna på bottnarna.
Häll svampen och svamspadet i ett stekjärn och låt det puttra tills all vätskan kokat in. Klicka sedan i lite smör och låt svampen steka lite i det.
Smält smöret (5 msk) i en gryta, gärna teflon, och häll i mjölet. Rör samman så det blir liknande en deg och vispa ner mjölken lite i taget. Rör runt ordentligt så det inte bildas några klumpar. Krydda med salt och peppar, pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt svampen till stuvningen.
Häll stuvningen på köttet och riv ost över.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå ca 15-20 minuter. Går hur bra som helst att servera utan potatis till, kronärtskocksbottnar och sallad räcker länge.
Köttet läggs på kronärtskocksbottnarna.
Svampstuvning hälls på, och osten rivs över.
Tada!
Ursäkta, vad sa ni? Aha, ni undrar hur det gick igår på quizzen? Gissa!
Era hållda tummar hjälper verkligen oss att få till en riktig brakmiddag när det väl är dags för det, vi gick nämligen hem med första pris denna gången också! Go Team Kafka!
Nu håller vi helg, eller vad säger ni? Ha en skön sådan, ät gott, drick gott och lev gott:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Den ugnsformen är så läcker !! Och innehållet ser också väldigt gott ut! Så smidigt med "färdiga" gratänger som innehåller allt ..
SvaraRaderaKronärtkoksbottnar i lät mycket spännande!
Ha en trevlig kväll!!
=)
Visst är den, vi gillar den skarpt. Innehållet gillar vi också skarpt, fast det är väl kanske underförstått:)
RaderaDetsamma till dej.
åh de låter helt underbart.älskar fläskfile så detta måste ja testa
SvaraRaderatack för tipset
Så bra, hoppas det ska smaka.
RaderaBåde låter och ser helt underbart krämigt gott ut. Denna hamnar direkt in i vår matkalender och ska lagas alldeles snart!
SvaraRaderaTrevlig helg till er!
Så kul, då hoppas vi att det ska falla även er i smaken:)
RaderaDetsamma till er.
Gratängen blev kvällens middag, betyget= mycket väl godkänt! Det är som ni säger, kronärtskocksbottnarnas syrlighet bäddas fint in i den krämiga stuvningen och den underbart goda Västerbottensosten. Nu är magen mätt och belåten! :) Tack för ett gott recept!
RaderaOj oj oj vad gott det ser ut. Kronärtskockor är ju så gott också. Det här receptet sparas med en gång!!
SvaraRaderaSv: Då ska jag prova med mynta i den såsen. Roligt att få nya tips till!
Kanon, spara på du bara:)
RaderaJa, vi kan ju säga bytt bytt där på tipsen!
Men oj vad gott det där låter! Trevlig helg på er! :)
SvaraRaderaTack!
RaderaDetsamma till dej.
Låter som en god gratäng, måste testas, ännu har vi inte grillat, kanske blir det av nu i helgen, fast sommarvärmen som vi haft några dagar verkar visst försvinna lagom till helgen
SvaraRaderaJa, den där värmen verkar försvinna ett tag nu, på visas håll snöar det tydligen!
RaderaJa, helg igen! Verkar sådär med grillvädret. Men sommaren har knappt börjat. Gratängen låter ju intressant och god!
SvaraRaderaSKulle ju inte vilja möta er i frågesport....
Nej, det är ju faktiskt "bara" vår än så länge...
RaderaÄsch, så farliga är vi inte:)
Jag smäller av!! Det där är ju ett av mina paradnummer!! Något modifierat. Fast jag inte har någon morbror Kalle i gömmorna hur jag än letar. Gott är det hursomhelst, i alla lägen. Ha en finfin helg!
SvaraRaderaMen skojar du?! Hur många gånger har detta nu hänt att vi haft samma recept i gömmorna? Är du säker på att det inte finns en grön låda eller en Kalle gömd hemma hos dej någonstans?
RaderaLåter jättegott, är ju inte tokförtjust i konserv grönsaker, men färska brukar funka;)... ska absolut testas!!
SvaraRaderaJust kronärtskocka på burk är väl helt okej, lite jobbigt att använda sej av färska här:):) Annars blir det oftast svamp eller tomat som kommer från brukar i vårt kök.
RaderaHoppas du gillar det om du provar.
Mums vad gott! Detta måste jag testa.
SvaraRaderaVilka rackare ni har blivit på qiuzen! Grattis till vinsten!
Ha en riktigt skön helg. Kram.
Testa på, tillhör en av våra riktiga favoriter gör den.
RaderaJa, det går bra nu (som man säger tydligen), tack!
Hoppas du också fick en bra helg,
kram
Grattis till vinsten! Njut av helgen, kram!
SvaraRaderaDet lät väldigt gott! Jag är själv lite feg när det kommer till att laga kött för jag får för mig att det inte blir bra. En gratäng kanske är ett bra sätt att börja och låta ugnen "göra jobbet".
SvaraRaderaSka du inte vara, det är bara att prova och testa dej fram, du kommer säkert att klara det fint!
RaderaOm vi ska ha quiz på träffen, ska jag vara i erat lag, pax för det!
SvaraRaderaTjusig gratäng, den gjorde sig fint i den snygga formen, och gör sig säkert fint i maggen också.
Okej, men då får vi kanske dra med resten av gänget också:) Det är väl bara så att vi kompletterar varandras kunskaper alldeles väldigt bra...
RaderaMycket fint i maggen:)
Vad gott med kronärtskocka i gratängen!!
SvaraRaderaMycket!
RaderaRecept på fläskfilégratänger kan man inte få för mycket av, så tack! Gott att gratinera med svampstuvning.
SvaraRaderaGrattis till vinsten också! Verkar vara himla kul det där, ni verkar ha bra vinnarskalle också :-)
Trevlig helg till er också - inga ljumma sommarvindar här inte men solen skiner i alla fall. Mellan molnen :-)
Nej, man kan ju inte det, det är så smidigt att kocka i en lådda.
RaderaTackar, ja det är hur kul som helst och våra skallar gör sig bra tillsammans:)
Ett bra recept som inspirerade mig när jag handlade idag. Det blir visserligen ingen fläskfilé utan fina kotletter som kommer att hamna under en champinjonstuvning. Köpte även ett paket soppgrönsaker (4 morötter, 2 bitar purjo, lite sellerie och persilja) som kanske hamnar i botten eller bredvid. Hasselbackspotatisar spökar ocksa runt i huvudet...
SvaraRaderaSoliga, 10° varma hälsningar fran *alla* svenskars paradis ;-)
Jahaja, ser där - inspiration när den är som bäst:) Låter gott!
RaderaGrattis team Kafka, det var ni väl värda!
SvaraRaderaDen där gratängen... kan man göra den med quornfilé månne tro? Hmmm. Önskar er en fortsatt finfin helg, kram!
Tackar!
RaderaDet måste man ju absolut kunna göra med quorn?
Tjaba! Hoppas ni har haft en solig och varm helg. Här har det varit lite så där. Rätt så kallt så kallt stundvis. Den där gratängen ser ju himla god ut. P.S. Grattis till priset! D.S.
SvaraRaderaSoligt men kallt var det i helgen, även om vi inte direkt kände så mycket av det...
RaderaTack!
Grattis! Jag älskar quiz och frågespel. Men det gör man kanske om man är lärare... Er gratäng ser gudomligt god ut och den gör jag nog fast med kalkonfilé istället för fläsk. Bra va?
SvaraRaderaHoppas att ni får fler varma dagar framöver. Jag längtar till Skåne - vi har en plan att åka ner till Åhus i sommar igen, jag och mannen. Vi har liksom fastnat för Österlen och allt där finns att njuta av! Kan ni inte göra ett inlägg där ni tipsar om mysiga (inte allt för dyra) matställen eller gårdsbutiker på Österlen? Jag antar att ni känner till de flesta? Kram och ha det fint!
Tack! Vi tycker det är riktigt kul alla 5, även om vi inte är lärare... men vi har kanske haft bra lärare som lärt upp oss bra:)
RaderaGår säkert jättebra att ha kalkonfilé på skockorna också.
Låter härligt med en tripp ner på Österlen, där finns massa att upptäcka. Tyvärr är vi inte så ofta ute på Österlen, mest pga att vi inte är bilägare så det är cykel som gäller för vår del.
Visserligen så tar vi gärna en tur till pedals när vädret tillåter och tid finns, men så väldigt långt ut på Österlen hamnar vi inte. Men om ställen i vår stad och de ställen som finns på pedalavstånd kan vi absolut göra ett inlägg om, bra idé och tips! Tack:)
Som ni rockar quizzen! Grattis!
SvaraRaderaOch vilken annorlunda gratäng - like it a lot!
Jo men visst:) Tack!
RaderaTry it.
Den där gratängen lät ju riktigt supergod.
SvaraRadera