fredag 18 maj 2012

Rabarb möter ananas i en härlig paj!

Vilken dag det har varit, sol så långt ögat har nått och nästan riktigt varmt. Frun i köket tog sig en strandpromenad och lyckades hitta en plats i lä, både från den lilla blåsten och den enorma stanken av tång... Så härligt att stänga ögonen och bara flyta bort till ljudet av vågskvalp och fiskmåsar. Väl hemma i köket igen så har det bakats till en efterrättsidé som vi hoppas ska falla väl ut efter kvällens middag (som vi också hoppas faller väl ut!). Som vanligt såg det ut som en mindre version av Jerusalems förstörelse efter allt bakande och förberedande till kvällens övningar, men det var snabbt åtgärdat!


Något annat som också gick snabbt var att äta pajen som vi bjuder er på idag. I går presenterade Håkan två växtligheter för varandra i vårt kök och de fann varandra omedelbums minsann! Det var fröken rabarber och herr ananas som fick lära känna varandra närmare under ett täcke av en sockrig havresmuldeg. De passade så otroligt bra tillsammans och Håkan var stolt som en tupp över sin roll som äktenskapsmäklare.

Rabarberpaj med ananas 2-4 port
75 g smör
2-3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
2 dl farinsocker
2-3 rabarberstjälkar
ca 5 cm av en färsk ananas eller 3-4 ananasringar från burk
Lägg smöret i klickar i en sk¨l tillsammans med mjöl, socker och havregryn. Nyp samman allt till en grynig deg.
Dela rabarber och ananasen i mindre bitar, ca 2 cm tjocka och lägg dom i botten på en smord ugnsfast form.
Täck med den smuliga degen och grädda ca 30 minuter, mitt i ugnen på 200 grader.

Godaste vaniljsåsen att servera till hittar du receptet på här

Jodå, ni har helt rätt, det blir efterrätt två dagar på raken minsann, både i går och idag. Men är det bröllopsdagsfirande så är det. Vi firar alltså vår 6-åriga bröllopsdag idag istället för den 6:e när det kom lite annat i vägen. 6-årsdagen kallas tydligen sockerbröllopsdagen så det passar finfint med efterrätt då, eller hur?

Här har ni oss så, efter att vi växlat ringar för andra gången. Först gifte vi oss på Sturups flygplats innan vi flög till Side i Turkiet för bröllopsresa, där vi alltså växlade ringar igen. Och tänk, hemma gick alla helt ovetande om vad som hänt och anade inte att vi slagit till efter 10 år tillsammans...

Nya ringarna på plats, egenhändigt designade minsann, efter en idé vi sett i en tidning. 
 "Amor Vincit Omnia" är stämplat runt ringen. 

Så återstår bara att önska er alla en riktigt fin helg, massa gott på tallrikar och i glas hoppas vi ni får,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. En kombo som jag nog inte hade kommit på i första taget. Pajen ser väldigt god ut!!

    SvaraRadera
  2. Vilket äktenskap! Ja, båda två!:)

    SvaraRadera
  3. Hip hip HUrRa till er på sockerbröllopsdan!!

    SvaraRadera
  4. Låter som en himla god paj som måste testas, grattis på sockerbröllopsdagen

    SvaraRadera
  5. Härlig paj, mums!

    Så vackra bilder, grattis!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Underbar bild på er i Side, vackert!

    Inte kunde man tro det om Håkan, om han vill sadla om så finns kanske jobbet som äktenskapsmäklare ledigt månne tro? ;)

    Stanken av tång, yak inget som jag gillar. Grattis än en gång till er. Önskar er en riktigt fin afton, kramar i massor!

    SvaraRadera
  7. Hurra för kärleken! Åh, mys på för bubblan och fira i massor med desserter och mängder av bubblor i glasen!
    Ananas och rabarber låter gott ihop. Måste jag testa i en gino också. Trevlig helg. Nu när vi äntligen är lediga allihop ;-)

    SvaraRadera
  8. Underbart för er vad fina ni är ihop : ) grattis till er : ) Pajen ser urgod ut mums kram Sofia

    SvaraRadera
  9. Grattis på er bröllopsdag! Mycket fint kort! Och pajen låter som ett förträffligt sätt att fira denna dag på :-)

    SvaraRadera
  10. Vad jättefint! Ni är söta som socker båda två på bilden! Ananaspaj gillar jag så detta kanske är något att ge sig på, även för en som inte är så förtjust i paj. Familjen i övrigt älskar paj, så de lär ju bli glada i vart fall! Stort grattis till er. Ni är verkligen riktigt sköna! Kram!

    SvaraRadera
  11. Rabarber-ananaskombon har jag inte tänkt på, men passar säkert mycket fint ihop! Och grattis på bröllopsdagen!

    SvaraRadera
  12. Grattis fina söta ni! Skönt att ni äntligen kunde fira. Friska o glada. Kramar till er!

    SvaraRadera
  13. Grattis på bröllpsdagen, alltid värt att fira när man fått behålla sin kärlek ytterligare ett år = )
    Har aldrig tänkt rabarbera, ananas heller men det verkar ju som en perfekt kombo faktiskt!

    SvaraRadera
  14. Stort grattis i efterskott!! Så skönt att det kunde bli firande till slut i alla fall efter sjukhusbesök och elände. Men visst besegrar kärleken allt, och några dagar hit eller dit spelar ju faktiskt ingen roll i det långa loppet! Lycka till framöver, och fortsätt vara rädda om varandra!

    SvaraRadera
  15. I efterskott, ett stort grattis på sockerbröllopsdagen! :-D

    SvaraRadera
  16. Grattis på sockerbröllopsdagen!

    Hälsningar
    Anders och Lena

    SvaraRadera
  17. Vilken ljuvlig paj och underbara bilder på er! Grattis i efterskott! :)

    SvaraRadera
  18. Grattis (lite i efterskott). Och Håkan verkar vara en himla duktig äktenskapsförmedlare :)

    SvaraRadera
  19. Tack allihopa för era fina kommentarer!

    SvaraRadera
  20. Stort grattis! från en som verkligen älskar att läsa er blogg...men som själv kanske inte alls lagar så mycket egen mat i köket, uppskatter allt ni skriver ändå, jag lovar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofie, så kul att läsa och så glada vi blir att höra det!
      Kram till dej och tack igen.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!