fredag 25 maj 2012

Rabarberchutney.

Fredagen är här igen, det vankas pingsthelg, mors dag och det fina vädret ska fortsätta har vi hört! Säkert tänds det en hel del grillar i helgen och så även här. Fast när vi tänder grillen så betyder det att vi sätter in stickkontakten till elgrillen i eluttaget i köket och brassar på, det får gå det också:)
På grilltallriken lägger vi ett nytt tillbehör ikväll, en rabarberchutney som vi gjorde förra veckan och som nu stått i kylen och gonat till sej. Vi gjorde en extra laddning och tog med oss till Carina och Affe i lördags, en perfekt "gå-bort" present som är extra rolig att ge när man har gjort den själv:


Rabarberchutney
500 g rabarber
1 stor rödlök
1 dl russin
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dk råsocker
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 krm chilipeppar
2 tsk salt
Skölj rabarbern, skala den om den är grov annars behövs det inte. Dela i 1 cm tjocka bitar
Skala och hacka löken.
Blanda samman allt i en gryta och låt det småputtra tills det tjocknat, ca 40 minuter, utan lock.
Häll chutneyn på väl rengjorda burkar, använder du glasburkar ska de vara varma, sätt på lock.
Låt chutneyn stå kallt ca 1 vecka innan du serverar den.

Och så var det då den där quizzen på Bryggeriet igårkväll, jodå minsann så hjälpte era hållna tummar lika bra som de brukar, vi gick hem med första pris även denna gången! Sista rundan blev detta för säsongen och det kändes extra bra när vi dessutom slog till med en fullpoängare i sista frågerundan, 10 av 10 poäng! Nu återstår bara att hitta en datum när vi alla kan gå ut och äta upp vår fina vinstpott, det lär bli en rejäl måltid minsann!

Sist, men inte minst, så kan vi dela med oss av en riktigt glad nyhet som gjort oss så stolta. Vi blev nämligen inbjudna att delta i årets upplaga av Bloggreceptboken 2012, så glädjen har stått högt i kökets tak de senaste veckorna sen inbjudan kom! Årets tema är "Något köpt, något lagat" och vad det resulterade i för vår del får ni se när receptboken släpps någon gång i juni månad. Tills dess kan ni gå in här och titta på vår och övriga deltagares presentationer, glöm bara inte att ladda ner boken när den kommer:)

Så önskar vi er alla en riktigt härlig helg, go mad och myed mad!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Stort grattis till er och att ni ska vara med i Bloggreceptboken, vi förstår er glädje! Men vi har nog aldrig hört talas om den receptboken innan, ska bli spännande att se vad ni rört ihop.

    Trevlig helg till er med, må solen lysa över er! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! den har kommit ut en gång tidigare, i fjol, så den är ganska ny. Man kan fortfarande ladda ner förra årets version om man är sugen.

      Detsamma till er!

      Radera
  2. Åh gu stort grattis,va roligt.ska bli kul och få se ert bidrag.
    Och rabarber,a de är säsong och då ska man gå all in.
    ni måste prova o göra rabarpaj med mördeg,rabarberkompott,o strö över hallon,o skjuts in i ugn,sen dekorera med maräng,som man bränner av.så gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, i år är det verkligen all in på rabarber nästan överallt:) Låter som en sanslöst smarrig paj!

      Radera
  3. Gud vad roligt!! Den får man absolut ladda ner!!
    Rabarberchutney är så gott till grillat!
    Hoppas ni får en skön helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, klart man ska:)
      Passar finfint gör det.
      detsamma till dej.

      Radera
  4. Det är så roligt att ni ska vara med! Och bra för ni är grymma! Sug åt er ;-)
    Ja, och grymma på quiz. Vann ni igen?!
    Rabarberchutney brukar min mamma göra. Hon lagar inte mycket mat, men desto mer gå-bort-presenter. Chutneyn är supergod till så mycket. Ost bland annat.
    Trevlig helg själva! Jag trodde först ni skrev go mad - på engelska... Kanske bland grytorna :-) Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Emmy! det gör vi så gott vi kan:)
      Jajamensan, även denna gången bidde det vinst. Kanske tur för de övriga att vi inte kan på finalkvällen, så de också har en chans:)

      Vi måste ju alltså testa den till ost då, tack för tipset!

      Hahaha, ja så kan man ju också tolka det - helt valfritt...

      Radera
  5. Så kul, ett stort grattis till att ni skall vara med i bloggreceptboken, laddade ner den förra året och kommer givetvis göra det i år med, ni är ju med :-). rabarberchutney låter gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, klart du ska ladda ner den i år också, recept kan man aldrig få för många av:)

      Radera
  6. Undrar hur mycket rabarber jag kan få i helgen. Har mycket på rabarberlistan att göra....

    Vad kul med bloggreceptboken! Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en hel del rabarber i år...
      Tack!

      Radera
  7. Wow, grattis! Jätte roligt att få vara med i en bok!

    SvaraRadera
  8. Vad roligt ! Grattis :)
    Rabarberchutney låter jättegott.

    Fortsatt trevlig helg

    / Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Mycket gott är det.
      Detsamma till dej.

      Radera
  9. Grattis till både quizet och till boken! Hurra för er, mycket välfötjänt!
    Den där chutneyn låter verkligen som något jag skulle gilla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar.
      Då blir det kanske att koka lite chutney då, hoppas du gillart om du testar.

      Radera
  10. Men grattis!!! Det är alltid roligt, dels att få dela med sig, dels att få erkänsla för det man gör. Och det är ni förstås värda. Spännande att se vad ni ska hitta på. Ha en fortsatt skön helg! Här står också rabarberchutneykokeri på agendan. Värmen de senaste dagarna har gjort att de nästan hunnit växa ifrån mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är härligt!
      Fler som chutneyar, spännande att se din variant - vi brukar ju hamna ganska nära varandra:)

      Radera
  11. Grattis grattis till er!! Superskoj:-)

    Jag har ramlat över så många fina rabarberrecept denna vår så jag vet liksom inte vart jag ska börja...;-) Chutney låter som en mycket bra sak att börja med!

    Ha en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det har verkligen kryllat av både rabarber och fina recept, svårt att välja och sortera:)

      Önskar dej detsamma.

      Radera
  12. Åh vad roligt! grattis till bloggkokboken:) Och er rabarberchutney låter jättegod:)
    Ha nu en trevlig helg:) Kram

    SvaraRadera
  13. Stort grattis och rabarberchutneyn är underbart god till grillat. Gjorde massor för några år sen och delade ut som presenter hela vintern sen. Men nu är den slut och jag ska nog göra en ny stor laddning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kanonpresent att få, speciellt på vintern när man behöver lite sommarminnen:)

      Radera
  14. Rabarberchutney, vad gott det låter! Aldrig provat, dessutom. Tur att jag ska inom mamma och pappa på hemvägen - där kan jag hämta upp lite rabarber :=)

    Hoppas ni har haft en fin helg trots att vädret inte varit super. Här i Malmö kom det spridda skurar hela eftermiddagen igår men vi kunde i alla fall sitta ute och äta. Skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste du prova, det blev så där lagom sött och gott.

      Nej inget superväder men det är ju varmt i alla fall, alltid något att vara glad över:)

      Radera
  15. Å, så gott det låter! Jag gjorde äppelchutney i höstas och det var första gången jag gjorde något-chutney överhuvudtaget och jag blev sjukt positivt överraskad! Mer chutney i vardagen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju ett supertrevligt tillbehör till både det ena och det andra, så enkelt att göra också dessutom!

      Radera
  16. Tack för en god chutney, har gjort det i många år men hittade inte mitt recept i år, men detta var utmärkt. Jag avrundade med några matskedar honung.

    SvaraRadera
  17. Receptet sparas omgående. Har hur mycket rabarber som helst och lite chutney skulle inte sitta fel.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!