Men över till vårt tacosalternativ, eller fredagsmysalternativ. Vi fick en helt genialisk idé till en indisk variant av tacos, Indien goes Mexico eller nåt. Vår nya matidol som vi skrivit om tidigare, Bal Arneson som kockar i tvprogramet Spice Godess, lagade häromdagen till köttbullar med indiska kryddor som hon serverade i en indisk tomatsås. Våra hjärnor gick genast igång, visst lät det gott och visst är det kul med köttbullar, men eftersom "någon" här hemma rullar en hel massa köttbullar på jobbet så tyckte "någon" att det krävdes en liten förändring. Förändringen blev ganska stor till slut, men det var förmodligen den godaste förändringen vi gjort.
Tomatsåsen gjorde vi nästan precis som Bal gjorde, men köttet bidde något helt annat precis som serveringen blev. Att stoppa in köttfärsen i ett pitabröd tillsammans med tomatsåsen, sallad och yoghurt med vitlök var så ända in i hoppsan gott och vi åt tills magarna stod i alla fyra väderstreck. Förmodligen är det precis lika gott att servera det med tacoskal, men eftersom skafferiet inte erbjöd det så får det vänta tills nästa gång. Men då återkommer vi med en rapport, det lovar vi.
Som ett extra tillbehör till våra indiska tacos smarrade vi på picklade äppleklyftor, en storfavorit här hemma.
Tacos med smak av Indien a'la Mårtenssons kök 2 port
Köttfärsröra
400 g köttfärs
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk krossade korianderfrö
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk oregano
salt och peppar
2 msk tamarindsås (finns bl.a i thaiaffärer)
½-1 tsk sambal oelek
½ dl vatten
Finhacka lökarna och fräs dom i olja, tillsätt efter någon minut korianderfrö, fänkålsfrö och oregano och låt det fräsa med någon minut.
Tillsätt köttfärsen och fräs så den blir genomstekt och slå därefter i tamarindsås och vatten och låt det puttra någon minut. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Tomatsås med Indisk smak
2 vitlöksklyftor
½ tsk chiliflakes
2 lagerblad
1 tsk oregano
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
1 burk hela eller krossade tomater
1½ dl rött vin
salt och peppar
Finhacka vitlöken och bryn den någon minut. Slå i kryddorna och fortsätt att bryna någon minut till.
Tillsätt tomatpuré och burktomaterna och låt det puttra ca 3 minuter och häll därefter i vinet och låt såsen fortsätta puttra. Ju längre såsen får bubbla desto intensivare smak får den.
Fyll sedan ett pitabröd med köttfärs, tomatsås, grönsaker, yoghurt med eller utan pressad vitlök i och hugg i.
Så vad tror ni, kan indiska tacos vara nåt för fredagsmyset?
Har ni svårt att hitta Garam masala i affärerna så kan vi tipsa er om att kolla om ni kommer till TGR någon gång. Det har nämligen öppnat en sådan affär i vår stad i helgen och där ställde vi oss nästan och jublade av glädje när vi hittade en påse i deras kryddhylla.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Så härligt att ni svävar ut :) Och än en gång, jag är så innerligt glad att ni tycker om indiskt (igen kanske ska tilläggas). Testa gärna att göra pickles på halvt omogna mango... det blir superdupergott!
SvaraRaderaJa, nu kände vi oss tillräckligt trygga med de indiska smakerna så nu vet man minsann inte vart det slutar:) Det är ju faktiskt helt och hållet din förtjänst att de indiska smakerna hittat hit så det är väl vi som ska vara mest glada!
RaderaMangon ligger i tankarna tills den kryddblandningen är inköpt, och då ska vi pickla både det ena och det andra.
Hojt hojt!
SvaraRaderaMycket smart och gott att servera alla dessa smaker i pitabröd och tugga i sig. Det ser verkligen fräscht ut. Picklade äppelklyftor låter också gott.
Visst är det kul när tankarna drar iväg efter att man har sett eller läst något som man vill ge sin egen touch! Ibland blir det katastrof men de gånger man lyckas så blir man så himla lycklig. I alla fall jag!
Trevlig onsdagskväll. Snart är det helg igen och tågbiljetterna är bokade :-)
Hojt på dej du!
RaderaMen visst var det smart, men du vet ju hur vi är:):)
Ja, visst är det lycka när det funkar. Vi har inte vågat ge oss på de indiska utsvävningarna förrän nu när vi kände oss lite trygga med smakerna och hur de passade tillsammans. men det bidde glädje!
Helg nu och både tåg och hotell är i land!
Jisses så gott! Nu har verkligen lyckats kocka till en massa fina indiska rätter. Nu är det på tiden att jag får ändan ur och hakar på!
SvaraRaderaJa, det har blivit en hel del, men vi har verkligen fastnat för smakerna vilket vi aldrig trodde i vår vildaste fantasi!
RaderaSå ur med ändan och haka allt vad du kan!
Mums vilken god "korsning" det blev. Kanon med lite bra alternativ till tacos. Här blev det också pitabröd med lite gott till. Jo men imorgon ska det kändis mingla (får väl se hur mycket kändisar jag känner igen ;)) Vad jag skrattade åt er beskrivning av 1 maj tåget igår förresten, ja det var till att hålla i hatten ;)
SvaraRaderaJa, det blev ett riktigt lyckat alternativ av tacos.
RaderaHoppas minglet var trevligt och att kändisarna stod på kö:)
Indiskt är ju så gott! Kul att det blev lyckat!!
SvaraRaderaVisst är det!
RaderaSpännande. Själv är jag inte alls bekant med indisk mat så jag får hänga på er och laga allt roligt indiskt ni hittar på:)
SvaraRaderaLåter som en bra idé, häng med!
RaderaLåter ju inte alls fel. Härligt att ni äntligen hittat till det indiska köket. Ni måste testa grillspetten med ananas jag gjorde. Yammi!
SvaraRaderaInga fel alls:) Ja, dina spett ligger i testahögen, eller receptet iaf!
RaderaLåter fantastiskt gott älskar Indiskt
SvaraRaderaMycket gott bidde det!
RaderaMen så gott! Inget bra att läsa om mat när man ska lägga sig, blir ju så hungrig!
SvaraRaderaKram Malin
Kanske lite nattamat skulle sitta fint då?
RaderaDetta låter ju makalöst gott! Jag älskar indiska kryddor och lagar ofta kyckling eller räkor med indisk smak. Yoghurt och basmatiris är givna tillbehör, liksom raita och naan. Men den här varianten verkar lite annorlunda - en mix liksom. Väl värd att prova så klart!
SvaraRaderaHoppas att magarna återfår sin forna form. Fyra hörn händer mig rätt ofta också, haha! Allt gott!
Jo tack, de återgick till sin vanliga rundhet igen, tack och lov:)
RaderaDetsamma till dej!
Låter spännande. Härlig blandning av kryddor, dock oregano tillhör ju mer det mexikanska köket, men de var ju blandning mexindisk, så det går väl bra.
SvaraRaderaJa, det går ju riktigt bra att blanda kryddorna över gränserna, passar fint tillsammans.
RaderaLåter gott och att fylla pitabröd är ju bara så gott! Indiskt har blivit en favorit under vår tid i Singapore :)
SvaraRaderaDet kan vi förstå, du bor ju i en fin smältdegel av olika kök från hela världen. Och vi är inte det minsta avundsjuka... nej då:)
RaderaKika in på min blogg, Mårtenssons, för att få en liten klapp på axeln i form av en utmärkelse! Kram!
SvaraRaderaJa, vi såg det! Så fint och vi bugar och niger! Tack!
RaderaIndisk mat ÄR verkligen grymt gott. Det bästa är att man kan slänga i nästan vad som helst. Fantastiskt, det där!
SvaraRaderaJa, men det är ju det, så gott! Minst sagt fantastiskt är det absolut!
RaderaÅh, jag gillar indisk mat skarpt! <3
SvaraRaderaLåter onekligen gott!
SvaraRaderaIngen dålig utsvävning. Säkerligen lika god som snygg :) Ska jag absolut prova.
SvaraRadera