Inomhus då, vad som skett där är väl kanske ingen större överraskning? Matlagning såklart:) Inspirerad av vår bloggträff och temat för den dagen så har Håkan gått och slipat på en idé till ny kryddning på en korv och idag såg den Indiska korven dagens ljus! Eller ska vi kanske kalla den för Värnamokorv...? Eller kanske Amys korv? Men nä så kan man ju verkligen inte kalla den, någonstans får gränsen gå:)
Äsch, vi väljer att kalla den för Indisk korv, enklast så:
Indisk korv, tillägnad till alla matbloggare som slet i Värnamo förra helgen!
Korv med indiska kryddor
40 g rökt fläsk
1 kg fläskkarré
140 g späck
20 g vitlök
Mal ner alla ingredienserna i en köttkvarn.
Till stoppningen behöver du svinfjälster, ca 5 meter. Lägg fjälstren i blöt i kallt vatten ca ½ timme innan du ska stoppa korven. Låt vattnet rinna genom fjälstret några gånger så blir det lättare att föra på korvhornet.
Kryddblandning
15 g hela koriandefrö
10 g Garam masala
5 g paprikapulver
15 g salt
30 g strö råsocker
5 g spiskummin
½-1 g cayennepeppar
Rosta korianderfröna i en torr stekpanna en kort stund, fram tills de börjar dofta och innan de fått färg. Krossa fröna grovt i en mortel och blanda samman med de övriga kryddorna.
Rör ner kryddblandningen i köttsmeten och ält (dvs blanda samman) den väl under ca 10 minuter.
Trä på fjälstret på korvhornet och kör igång med korvstoppningen.
Låt gärna de färdiga korvarna ligga några timmar, eller över natten, i kylen innan du steker eller grillar dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.
Korvarna behöver inte tillagas innan du fryser dom.
Vill du se en enkel förklaring till hur du stoppar korv så kan du se hur vi gjorde när vi gjorde vår egen fläskkorv. Där finns en liten bildserie som visar hur det kan gå till.
En väldigt lyckad korvtillverkning om vi får säga det själv. Kryddorna kom verkligen till sin rätt, ingen smak tog något övertag utan alla smälte bra ihop. är man inte så förtjust i koriander behöver man inte vara orolig eftersom den inte är framträdande alls utan bara anas i bakgrunden.
Till korven åt vi en Raita som vi hittat receptet till hos vår vän Amy, en underbar källa till indisk matlagning!
Raita med gurka
2½ dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, fint hackad
2 msk finhackad koriander (eller mynta)
1 vitlöksklyfta, fint riven
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
salt
Blanda samman och smaka av. Låt gärna stå i kylen en stund innan serveringen.
Nu går våra hjärnor på högvarv för framtida smakblandningar, det finns ju en hel värld av kryddor att smaksätta korvar med och endast fantasin sätter gränser. Det lär inte dröja förrän maskinen åker fram igen och ni får ta del av nya smaksensationer:)
Nu önskar vi er en fortsatt skön lördagskväll, hoppas solen besöker även er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Så härligt med en korv med indiska smaker :) Ni är för goa helt enkelt, saknar er så! Stor lördagskram på er.
SvaraRaderaMen visst? Det gör vi också, saknar er alla, fast det märks kanske:)
RaderaKramar till dej också vännen!
Åh vad gott det lät! Ambitiöst och trendigt att göra egen korv :-) Har aldrig orkat sätta mig in i det fast det verkar ganska "enkelt".
SvaraRaderaMycket gott och det är faktiskt inte svårt alls, efter träning så går det som en dans!
RaderaJag vill också göra egen korv!!
SvaraRaderaJust do it!
RaderaFlåt men fantasin skenar lite ibland, Amys korv :-) Nej, nu ska vi inte vara såna! Indisk korv låter hur gott som helst, ni måste tipsa Andy i Göteborg om detta. Han maler gärna både färsen till egen burgare och till korvar själv.
SvaraRaderaLåter som en skön lördag med inköp och span på loppis. Man behöver alltid en ugnsform till, eller hur?
Till den dag jag kommer så långt att jag har en köttkvarn och gör egen korv så vet jag exakt var jag ska hitta den rätta vägen. Håkankorv blir det då.
Ha det bäst!
Kram Lotta
Hahaha... nej så ska vi inte vara, det blir censur där! Tipsat och klart. Ja, maler färs gör vi också, det har vi slutat köpa färdig för länge sedan. Mycket bättre att själv ha koll på vad som kommer i den och hur grov den ska vara. Och framför allt billigare...
RaderaKlart man behöver formar, speciellt när favoriten gått i kras:(
Du är så välkommen så, bara plinga innan så vi har korven redo:):)
Detsamma till dej. Kramar
Vilka jättefina korvar ni har gjort!!! Det var länge sedan jag gjorde korv - jag äter ju inte griskött sedan ungefär tolv år. Men jag gjorde lammkorv senast. Den blir lite hårdare men väldigt god med mycket vitlök och örter. Amy är, som ni skriver, en källa till inspiration. Jag älskar indisk mat och lagar det ofta och gärna. De färdiga kryddblandningarna från ICA står sig slätt mot egenblandade. Och raita och naan och ... Mums!
SvaraRaderaTack! Lammkorv har vi också gjort, det är så gott!
RaderaVisst är hon, tillsammans med så många andra fina bloggare.
Jag är mäkta imponerad över egentillverkad korv, det är så coolt!
SvaraRaderaVi tackar, så kul att höra att! Okej, då känner vi oss lite coola nu:)
RaderaImponerande!
SvaraRaderaTack!
RaderaIndisk korv, Gud vad coolt! Den hade både Olof och jag velat testa! Tänk vad olika saker som händer, människor man träffar och saker man gör kan inspirera en till helt nya recept! Härligt! :-)
SvaraRaderaNi är så välkomna så, det finns några kvar i frysen:)
RaderaJa visst är det härligt, snacka om ringar på vattnet!
Ni är otroliga! Bara att komma på iden att göra indosk korv och sedan lyckas få till dem helt perfekt, respekt!!
SvaraRaderaJag tror påden där korvvagnen! Jag kan söka jobb som säljare på studs ;). Ha en fortsatt go helg!
Men tack! Ja, vi gör faktiskt nästan också det... och dej skulle vi anställt i ett nafs! Kanske den skulle kunna stå på IKEAs parkering?
RaderaDetsamma hoppas vi du haft!
IKEAS parkering it is, snacka om nära till jobbet ;)!
RaderaHär hittar ni vagnen; http://www.foodstation.se/
Men vad ambitiöst och härligt på alla sätt och vis!
SvaraRaderaMen, eller hur:)
RaderaDen där korven skulle jag vilja lägga på grillen:) Ha en skön söndag! KRAM
SvaraRaderaBara att plocka fram korvstoppningsmaskinen då!
RaderaDetsamma till dej,
kram
Gud sa lackert det ser ut att vara, vill ocksa smaka en utav era goda korvar:)) Ha en underbar Sondag!
SvaraRaderaNena
Tack, än finns det kvar några i frysen:)
RaderaDetsamma till dej.
Wow, vilken spännande rätt, hemmagjord smakrik korv! Mums!
SvaraRaderaKram Malin
Tack, så kul att höra!
RaderaKram
Ja det var sannerligen ett bra korvtips. Har provat att göra egen korv vid ett par tillfällen och det här kan komma väl till pass till nästa gång!
SvaraRaderaHärligt att du blev nyfiken och kom in och kollade! Testar du så hoppas vi verkligen att du gillar det, det är ju faktiskt inte svårt alls.
RaderaSå himla gott med egengjord korv. Jag är impad och blir inspirerad! Och så blev jag ju förstås nyfiken på vad ni har köpt för roséviner? Var de bra?
SvaraRaderaNi kanske ska ta och boka om er Bali-resa till Indien istället:)
SvaraRaderaKommer förbi Ystad i sommar och köper lite korv av Håkan. Hoppas han inte tänker ta semester?!:)
Ja, det är ju nästan bud på det, fast vi får kanske en hel massa idéer till korvar på Bali också.
RaderaJa, det gör du rätt i, semester tar jag ju när vi ska till Bali, du får helt enkelt planera ditt besök efter vår ledighet! För ett besök vill jag ju ha!
Så imponerad jag blir! Det här är matlagning på hög nivå. Ser grymt gott ut!
SvaraRaderaSå kul att höra, grymt gott var det verkligen:)
RaderaTror vi får komma på korvtillverkningsskola hos er snart! ;) Det blir liksom aldrig av att vi själva försöker...
SvaraRaderaAbsolut, ni är så välkomna så!
RaderaDet är mysigt att bara flanera runt och kolla ibland. Man kan bli "mätt" på att bara fönstershoppa (det är ju ganska billigt också).
SvaraRaderaKul med mer korv! Måste smakat extra gott med bloggträffminnen!
Kommer ni fler gånger till göteborg måste ni besöka Gourmetkorv på Grönsakstorget, basta.
Visst är det, sånt behöver man också göra!
RaderaJa, och mera kommer det att bli, vi har redan hövvena fulla av korvidéer:)
Gourmetkorv är skrivit på Göteborgslistan, tack för tipset!
Det var tur för dig Anki att du inte lämnade Håkan ur sikte för annars hade jag kidnappat honom. Ledsen att säga det men vi hade hållt honom fången och tvingat honom göra korv till oss. Vilken kille du lyckats fånga!
SvaraRaderaOjdå, det låter farligt, tror vi avstår nästa träff... Fast kanske vi kan ha en korvmakarträff så kan Berra lära sej hur man gör och Håkan kan få bli kvar i Mårtenssons kök?
RaderaJag är ingen korvfan, men det ser bara så gott ut det här och verkar roligt att göra! :)
SvaraRaderaVilka jättefina korvar! Blir så otroligt imponerad...
SvaraRadera