lördag 9 juni 2012

Hemmagjord korv med indiska kryddor.

Inte för att det varit dåligt väder idag, tvärt om så har vi välsignats med solsken och blå himmel, men något strandväder har det inte varit. Så dagen har bjudit på lite olika aktiviteter, både inomhus och utomhus har vi spenderat lördagen. Utomhus tog vi en sväng ner på stan och besökte Gröna lyktan för att bunkra upp med rosévin och bubbel inför kommande sommardagar. Kollade lite på loppisförsäljarnas utbud på torget, dock utan att göra några fynd, och kollade lite efter en ny ugnsfast form som vi tycker att vi behöver. Ja, kort sagt en helt vanlig lördagstur på gågatan.

Inomhus då, vad som skett där är väl kanske ingen större överraskning? Matlagning såklart:) Inspirerad av vår bloggträff och temat för den dagen så har Håkan gått och slipat på en idé till ny kryddning på en korv och idag såg den Indiska korven dagens ljus! Eller ska vi kanske kalla den för Värnamokorv...? Eller kanske Amys korv? Men nä så kan man ju verkligen inte kalla den, någonstans får gränsen gå:)
Äsch, vi väljer att kalla den för Indisk korv, enklast så:

Indisk korv, tillägnad till alla matbloggare som slet i Värnamo förra helgen!

Korv med indiska kryddor
40 g rökt fläsk
1 kg fläskkarré
140 g späck
20 g vitlök
Mal ner alla ingredienserna i en köttkvarn.
Till stoppningen behöver du svinfjälster, ca 5 meter. Lägg fjälstren i blöt i kallt vatten ca ½ timme innan du ska stoppa korven. Låt vattnet rinna genom fjälstret några gånger så blir det lättare att föra på korvhornet.
Kryddblandning
15 g hela koriandefrö
10 g Garam masala
5 g paprikapulver
15 g salt
30 g strö råsocker
5 g spiskummin
½-1 g cayennepeppar
Rosta korianderfröna i en torr stekpanna en kort stund, fram tills de börjar dofta och innan de fått färg. Krossa fröna grovt i en mortel och blanda samman med de övriga kryddorna. 
Rör ner kryddblandningen i köttsmeten och ält (dvs blanda samman) den väl under ca 10 minuter. 
Trä på fjälstret på korvhornet och kör igång med korvstoppningen. 
Låt gärna de färdiga korvarna ligga några timmar, eller över natten, i kylen innan du steker eller grillar dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.

Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.
Korvarna behöver inte tillagas innan du fryser dom. 

Vill du se en enkel förklaring till hur du stoppar korv så kan du se hur vi gjorde när vi gjorde vår egen fläskkorv. Där finns en liten bildserie som visar hur det kan gå till. 

En väldigt lyckad korvtillverkning om vi får säga det själv. Kryddorna kom verkligen till sin rätt, ingen smak tog något övertag utan alla smälte bra ihop. är man inte så förtjust i koriander behöver man inte vara orolig eftersom den inte är framträdande alls utan bara anas i bakgrunden.
Till korven åt vi en Raita som vi hittat receptet till hos vår vän Amy, en underbar källa till indisk matlagning!

Raita med gurka
2½ dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, fint hackad
2 msk finhackad koriander (eller mynta)
1 vitlöksklyfta, fint riven
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
salt
Blanda samman och smaka av. Låt gärna stå i kylen en stund innan serveringen.

Nu går våra hjärnor på högvarv för framtida smakblandningar, det finns ju en hel värld av kryddor att smaksätta korvar med och endast fantasin sätter gränser. Det lär inte dröja förrän maskinen åker fram igen och ni får ta del av nya smaksensationer:)

Nu önskar vi er en fortsatt skön lördagskväll, hoppas solen besöker även er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

42 kommentarer:

  1. Så härligt med en korv med indiska smaker :) Ni är för goa helt enkelt, saknar er så! Stor lördagskram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst? Det gör vi också, saknar er alla, fast det märks kanske:)

      Kramar till dej också vännen!

      Radera
  2. Åh vad gott det lät! Ambitiöst och trendigt att göra egen korv :-) Har aldrig orkat sätta mig in i det fast det verkar ganska "enkelt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott och det är faktiskt inte svårt alls, efter träning så går det som en dans!

      Radera
  3. Jag vill också göra egen korv!!

    SvaraRadera
  4. Flåt men fantasin skenar lite ibland, Amys korv :-) Nej, nu ska vi inte vara såna! Indisk korv låter hur gott som helst, ni måste tipsa Andy i Göteborg om detta. Han maler gärna både färsen till egen burgare och till korvar själv.

    Låter som en skön lördag med inköp och span på loppis. Man behöver alltid en ugnsform till, eller hur?

    Till den dag jag kommer så långt att jag har en köttkvarn och gör egen korv så vet jag exakt var jag ska hitta den rätta vägen. Håkankorv blir det då.

    Ha det bäst!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha... nej så ska vi inte vara, det blir censur där! Tipsat och klart. Ja, maler färs gör vi också, det har vi slutat köpa färdig för länge sedan. Mycket bättre att själv ha koll på vad som kommer i den och hur grov den ska vara. Och framför allt billigare...

      Klart man behöver formar, speciellt när favoriten gått i kras:(

      Du är så välkommen så, bara plinga innan så vi har korven redo:):)

      Detsamma till dej. Kramar

      Radera
  5. Vilka jättefina korvar ni har gjort!!! Det var länge sedan jag gjorde korv - jag äter ju inte griskött sedan ungefär tolv år. Men jag gjorde lammkorv senast. Den blir lite hårdare men väldigt god med mycket vitlök och örter. Amy är, som ni skriver, en källa till inspiration. Jag älskar indisk mat och lagar det ofta och gärna. De färdiga kryddblandningarna från ICA står sig slätt mot egenblandade. Och raita och naan och ... Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Lammkorv har vi också gjort, det är så gott!
      Visst är hon, tillsammans med så många andra fina bloggare.

      Radera
  6. Jag är mäkta imponerad över egentillverkad korv, det är så coolt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, så kul att höra att! Okej, då känner vi oss lite coola nu:)

      Radera
  7. Indisk korv, Gud vad coolt! Den hade både Olof och jag velat testa! Tänk vad olika saker som händer, människor man träffar och saker man gör kan inspirera en till helt nya recept! Härligt! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är så välkomna så, det finns några kvar i frysen:)
      Ja visst är det härligt, snacka om ringar på vattnet!

      Radera
  8. Ni är otroliga! Bara att komma på iden att göra indosk korv och sedan lyckas få till dem helt perfekt, respekt!!
    Jag tror påden där korvvagnen! Jag kan söka jobb som säljare på studs ;). Ha en fortsatt go helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack! Ja, vi gör faktiskt nästan också det... och dej skulle vi anställt i ett nafs! Kanske den skulle kunna stå på IKEAs parkering?

      Detsamma hoppas vi du haft!

      Radera
    2. IKEAS parkering it is, snacka om nära till jobbet ;)!
      Här hittar ni vagnen; http://www.foodstation.se/

      Radera
  9. Men vad ambitiöst och härligt på alla sätt och vis!

    SvaraRadera
  10. Den där korven skulle jag vilja lägga på grillen:) Ha en skön söndag! KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att plocka fram korvstoppningsmaskinen då!

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  11. Gud sa lackert det ser ut att vara, vill ocksa smaka en utav era goda korvar:)) Ha en underbar Sondag!
    Nena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, än finns det kvar några i frysen:)
      Detsamma till dej.

      Radera
  12. Wow, vilken spännande rätt, hemmagjord smakrik korv! Mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  13. Ja det var sannerligen ett bra korvtips. Har provat att göra egen korv vid ett par tillfällen och det här kan komma väl till pass till nästa gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du blev nyfiken och kom in och kollade! Testar du så hoppas vi verkligen att du gillar det, det är ju faktiskt inte svårt alls.

      Radera
  14. Så himla gott med egengjord korv. Jag är impad och blir inspirerad! Och så blev jag ju förstås nyfiken på vad ni har köpt för roséviner? Var de bra?

    SvaraRadera
  15. Ni kanske ska ta och boka om er Bali-resa till Indien istället:)
    Kommer förbi Ystad i sommar och köper lite korv av Håkan. Hoppas han inte tänker ta semester?!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju nästan bud på det, fast vi får kanske en hel massa idéer till korvar på Bali också.
      Ja, det gör du rätt i, semester tar jag ju när vi ska till Bali, du får helt enkelt planera ditt besök efter vår ledighet! För ett besök vill jag ju ha!

      Radera
  16. Så imponerad jag blir! Det här är matlagning på hög nivå. Ser grymt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, grymt gott var det verkligen:)

      Radera
  17. Tror vi får komma på korvtillverkningsskola hos er snart! ;) Det blir liksom aldrig av att vi själva försöker...

    SvaraRadera
  18. Det är mysigt att bara flanera runt och kolla ibland. Man kan bli "mätt" på att bara fönstershoppa (det är ju ganska billigt också).
    Kul med mer korv! Måste smakat extra gott med bloggträffminnen!
    Kommer ni fler gånger till göteborg måste ni besöka Gourmetkorv på Grönsakstorget, basta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, sånt behöver man också göra!
      Ja, och mera kommer det att bli, vi har redan hövvena fulla av korvidéer:)
      Gourmetkorv är skrivit på Göteborgslistan, tack för tipset!

      Radera
  19. Det var tur för dig Anki att du inte lämnade Håkan ur sikte för annars hade jag kidnappat honom. Ledsen att säga det men vi hade hållt honom fången och tvingat honom göra korv till oss. Vilken kille du lyckats fånga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, det låter farligt, tror vi avstår nästa träff... Fast kanske vi kan ha en korvmakarträff så kan Berra lära sej hur man gör och Håkan kan få bli kvar i Mårtenssons kök?

      Radera
  20. Jag är ingen korvfan, men det ser bara så gott ut det här och verkar roligt att göra! :)

    SvaraRadera
  21. Vilka jättefina korvar! Blir så otroligt imponerad...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!