måndag 11 juni 2012

Laxgratäng

Dags för ett gott fiskrecept idag minsann, lax blir det och denna gången från ett recept klippt i en veckotidning men helt enligt traditionent förändrat under vägens gång. Mycket gott blev det, frisk smak av limen som vi pressade ner all saft ifrån eftersom vi gillar när det är så där syrligt i smaken. Men vi tycker ni ska smaka er fram själv, det är inte alla som delar vår fabläs för citrussmakerna och limefrukter kan vara lite olika sura.


Laxgratäng med saffranssås  2 port
300 g laxfilé
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
½ g saffran
1 lime, skal och juice
salt och peppar
Garnera med:
kräftstjärtar
Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken.
Låt grädde, crème fraiche och saffran koka upp i en gryta. Rör i limeskal och smaka av med limesaft, salt och peppar.
Häll såsen över laxen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Lägg upp på tallrikar och garnera med kräftstjärtar.

Ikväll smarrar vi i oss en av de få maträtterna som vi återvänder till då och då, för inte är det många som lagas mer än en gång:) Just denna middag är också fisk och receptet är en smärre evighet gammalt, hur gammalt vet vi inte men Anki har ätit det sedan barnsben och det var redan då en av hennes favoriter.
Dillstuvad torsk blir det och det receptet bloggade vi om tidigt i "vår karriär" som matbloggare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. Suck, vad avundsjuk jag blir! Åt 1985 !! i Göteborg sjötunga med saffranssås och hummer (och små frasiga bilagor) och minns än idag hur gott det smakade. Nu måste jag se om jag inte kan förändra ert recept så att det passar med spätta och kräftstjärtar eller liknande ;-)

    P.S. Man missar mycket gott (Lotta) om man inte äter fisk ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går helt säkert att ändra och ha spätta istället, vilka fina matminnen man kan få i livet!

      Radera
  2. Stryk gärna en kommentar... datorn *bråkade* lite ;-)

    Glömde att skriva att era torskrecept ska testas lite vartefter, här har vi gott om det - nyfångad av min sambo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Done! Låter härligt, nyfångat är godast - en riktig lyx!

      Radera
  3. Vilken härlig gul färg rätten fick, saffran är verkligen gott i mat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur är det i Indien,används det mycket saffran där.

      Radera
  4. Man borde använda saffran mer än vid jul, verkligen. Lätt att man "glömmer" av saffran mitt i sommaren. Ser fantastiskt trevligt ut, en riktig helgmåltid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har lördag hela veckan lång,saffran är underskattat.

      Radera
  5. Hmm, lax.... men saffran är ju gott! ;-) Olof hälsar för övrigt att han såg både Puch Florida och Dakota i Borgholm! Sa vi förresten när vi sågs att han har en Puch Florida? Han köpte en för någon månad sedan på Blocket. Han hade en när han var "ung" och har alltid ångrat att han sålde den, så nu har han köpt sig en 50 år gammal moppe. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffran till lax är också gott:)
      Nej, det sa ni inte. Här sitter just nu en lite avundsjuk Håkan och minns sina ungdomsdagar, suck...

      Radera
  6. Härligt gul färg! Håller med Kim. Glömmer lätt bort saffranen såhär i halvtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det fick bli en sol på tallriken istället för på himlen den dagen:)

      Radera
  7. Den där laxen... Alldeles för kraftig i smaken för en fiskfegis som jag. Skulle det kunna funka lika bra med en snällare torsk? Då skulle jag nog kunna tänka mig att göra ett försök.

    Dill här också ser jag! Det är ju så himla gott men lätt att glömma som krydda.

    PS
    Vilket schysst tyg som tallriken vilar på! Duk, kökshandduk, what, where?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går säkert hur bra som helst med torsk också, fisksmaken döljs hur bra som helst i saffran och lime. Prova!
      Dill är en klart underskattad krydda, får absolut inte glömmas bort.

      Tyget har vi köpt på lagerhaus, ett riktigt fint fynd för 49 kronor för 3 meter tyg! Detta är resterna som blev över från när vi sydde köksgardiner och handdukar (eller Anki sydde rättare sagt)
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/04/kycklinggryta-och-fortsatt-pimpning.html

      Radera
  8. Ååh så fräscht och Gott det ser ut
    Hej Helena i Småland

    SvaraRadera
  9. Gahhhh ser ju hur gott ut som hest : ) Vilken underbar färg : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, den blev så härligt solgul, kändes väldigt upplyftande att se på tallriken:)

      Kram till dej Sofia!

      Radera
  10. Vilken härlig färg på maten! Sommar och sol :)

    SvaraRadera
  11. Saffran till fisk är ju bara så gott! och jag håller med om att det ska vara lite syrlighet till också. Apelsin till lax och saffran är också en höjdare om ni inte testat. Här blir det också lax till middag ikväll men klurar lite på ett nytt recept ;)

    SvaraRadera
  12. Ser jättegott ut! Älskar saffran/kräftor - kombo. Blir något speciellt. Köper ibland den smaksatta Creme Fraichen saffran/tomat - jättesmarrig med fisk & kräftstjärtar!!
    =)

    SvaraRadera
  13. Helt klart en Nina-rätt det här! Och så färgglatt dessutom... Nice!

    SvaraRadera
  14. Det var en färgglad tallrik! :) Och där är ju de fina fiskarna igen ;)

    SvaraRadera
  15. Är det typ matvete ni serverar till eller vad är det för gryn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Ja det är kokt matvete som vi serverar till. Ursäkta att svaret tog lite tid, men det kom semester i vägen:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!