Dags för ett gott fiskrecept idag minsann, lax blir det och denna gången från ett recept klippt i en veckotidning men helt enligt traditionent förändrat under vägens gång. Mycket gott blev det, frisk smak av limen som vi pressade ner all saft ifrån eftersom vi gillar när det är så där syrligt i smaken. Men vi tycker ni ska smaka er fram själv, det är inte alla som delar vår fabläs för citrussmakerna och limefrukter kan vara lite olika sura.
Laxgratäng med saffranssås 2 port
300 g laxfilé
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
½ g saffran
1 lime, skal och juice
salt och peppar
Garnera med:
kräftstjärtar
Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken.
Låt grädde, crème fraiche och saffran koka upp i en gryta. Rör i limeskal och smaka av med limesaft, salt och peppar.
Häll såsen över laxen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Lägg upp på tallrikar och garnera med kräftstjärtar.
Ikväll smarrar vi i oss en av de få maträtterna som vi återvänder till då och då, för inte är det många som lagas mer än en gång:) Just denna middag är också fisk och receptet är en smärre evighet gammalt, hur gammalt vet vi inte men Anki har ätit det sedan barnsben och det var redan då en av hennes favoriter.
Dillstuvad torsk blir det och det receptet bloggade vi om tidigt i "vår karriär" som matbloggare:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Suck, vad avundsjuk jag blir! Åt 1985 !! i Göteborg sjötunga med saffranssås och hummer (och små frasiga bilagor) och minns än idag hur gott det smakade. Nu måste jag se om jag inte kan förändra ert recept så att det passar med spätta och kräftstjärtar eller liknande ;-)
SvaraRaderaP.S. Man missar mycket gott (Lotta) om man inte äter fisk ;-)
Det går helt säkert att ändra och ha spätta istället, vilka fina matminnen man kan få i livet!
RaderaStryk gärna en kommentar... datorn *bråkade* lite ;-)
SvaraRaderaGlömde att skriva att era torskrecept ska testas lite vartefter, här har vi gott om det - nyfångad av min sambo!
Done! Låter härligt, nyfångat är godast - en riktig lyx!
RaderaVilken härlig gul färg rätten fick, saffran är verkligen gott i mat :)
SvaraRaderaHur är det i Indien,används det mycket saffran där.
RaderaMan borde använda saffran mer än vid jul, verkligen. Lätt att man "glömmer" av saffran mitt i sommaren. Ser fantastiskt trevligt ut, en riktig helgmåltid :)
SvaraRaderaVi har lördag hela veckan lång,saffran är underskattat.
RaderaHmm, lax.... men saffran är ju gott! ;-) Olof hälsar för övrigt att han såg både Puch Florida och Dakota i Borgholm! Sa vi förresten när vi sågs att han har en Puch Florida? Han köpte en för någon månad sedan på Blocket. Han hade en när han var "ung" och har alltid ångrat att han sålde den, så nu har han köpt sig en 50 år gammal moppe. :-)
SvaraRaderaSaffran till lax är också gott:)
RaderaNej, det sa ni inte. Här sitter just nu en lite avundsjuk Håkan och minns sina ungdomsdagar, suck...
Härligt gul färg! Håller med Kim. Glömmer lätt bort saffranen såhär i halvtid.
SvaraRaderaJa, det fick bli en sol på tallriken istället för på himlen den dagen:)
RaderaDen där laxen... Alldeles för kraftig i smaken för en fiskfegis som jag. Skulle det kunna funka lika bra med en snällare torsk? Då skulle jag nog kunna tänka mig att göra ett försök.
SvaraRaderaDill här också ser jag! Det är ju så himla gott men lätt att glömma som krydda.
PS
Vilket schysst tyg som tallriken vilar på! Duk, kökshandduk, what, where?
Går säkert hur bra som helst med torsk också, fisksmaken döljs hur bra som helst i saffran och lime. Prova!
RaderaDill är en klart underskattad krydda, får absolut inte glömmas bort.
Tyget har vi köpt på lagerhaus, ett riktigt fint fynd för 49 kronor för 3 meter tyg! Detta är resterna som blev över från när vi sydde köksgardiner och handdukar (eller Anki sydde rättare sagt)
http://martenssonskok.blogspot.se/2012/04/kycklinggryta-och-fortsatt-pimpning.html
Ååh så fräscht och Gott det ser ut
SvaraRaderaHej Helena i Småland
Tack.
RaderaGahhhh ser ju hur gott ut som hest : ) Vilken underbar färg : ) kram Sofia
SvaraRaderaja, den blev så härligt solgul, kändes väldigt upplyftande att se på tallriken:)
RaderaKram till dej Sofia!
Vilken härlig färg på maten! Sommar och sol :)
SvaraRaderaSaffran till fisk är ju bara så gott! och jag håller med om att det ska vara lite syrlighet till också. Apelsin till lax och saffran är också en höjdare om ni inte testat. Här blir det också lax till middag ikväll men klurar lite på ett nytt recept ;)
SvaraRaderaSer jättegott ut! Älskar saffran/kräftor - kombo. Blir något speciellt. Köper ibland den smaksatta Creme Fraichen saffran/tomat - jättesmarrig med fisk & kräftstjärtar!!
SvaraRadera=)
Helt klart en Nina-rätt det här! Och så färgglatt dessutom... Nice!
SvaraRaderaDet var en färgglad tallrik! :) Och där är ju de fina fiskarna igen ;)
SvaraRaderaÄr det typ matvete ni serverar till eller vad är det för gryn?
SvaraRaderaAnonym: Ja det är kokt matvete som vi serverar till. Ursäkta att svaret tog lite tid, men det kom semester i vägen:)
Radera