Förra onsdagen var det som att komma hem till ett Kinderägg - alltså tre överraskningar i ett - i köket. Middagen var förberedd, en sockerkaka var bakad och av den trollades det sedan fram en smaskig efterrätt! På med duntofflorna, upp med fötterna på soffbordet och bara koppla av, snacka om lyxhustru:)
Hollywoodfruar - släng er i väggen!
Är det nu någon som vill skämma bort någon i sin närhet med den goda efterrätten
så kommer receptet här:
Sockerkaka
125 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ citron, rivet skal
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda samman mjöl, bakpulver och citronskal och rör ner det i äggsmeten, varvat med smöret.
Rör om tills allt är noga blandat.
Smörj och bröa en avlång form och slå i smeten. Grädda kakan nederst i ugnen på 175 grader, ca 45 min
Efterrättsreceptet är hittat i en 30 år gammal kokbok från "Allt om Mat".
Förgylld glass 4 port
Vaniljglass
Sockerkaka eller annan mjuk kaka
Sås
2 dl utspädd svart vinbärssaft
2 tsk pressad citron
2½ tsk potatismjöl
125 g frusna hallon
Blanda samman saft, citronsaft och potatismjöl i en gryta.
Låt blandningen sjuda upp under omrörning och låt det fortsätta sjuda tills det tjocknat.
Häll i hallonen och ta bort grytan från värmen.
Lägg en skiva sockerkaka på en tallrik, lägg på en skiva glass och häll sedan på hallonsåsen, varm eller kall.
Om det var gott? Absolut, det var en efterrätt i stilen "rensa-tallriken-gott"!
...och middagsreceptet då? Håll ut, det kommer det också!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx
Haha, slickat tallriken alltså. Då är det gott!
SvaraRaderaKram Malin
Så rätt så!
RaderaFin sockerkasbakelse! Påminner om en dessert jag gjorde förut då jag rostade en sockerkaksskiva i brödrost (smulade en del dock)och hade en klick grädde med bär ovanpå. Mums!
SvaraRaderaTack. Ja, vi har provat de rostade skivorna, väldans gottigt...
Raderaherregud så gott det såg ut =)
SvaraRadera:)
RaderaJa, detta såg riktigt riktigt smarrigt ut, duktiga Håkan! Och vilken härlig lyx att komma hem till detta! Anki, en av skånefruarna! :)
SvaraRaderaVet ni att varje tisdag kväll tänker jag att nu myser ni för att ni är lediga på onsdagen och även på onsdagar brukar jag tänka att nu är de lediga och har det bra.... dags att tänka om även för mig nu då ;)
Kram fina ni!
Se där, en tjej som har koll på läget, eller iaf på hur det har varit:) Ja, även du får tänka om, men det fixar du säkert.
RaderaKram på dej
Verkligen gott och snyggt upplagt!
SvaraRaderaTack, och tack!
RaderaJag vill också vara lyxhustru! Det låter som ett alldeles utmärkt upplägg det där. Vi får väl se hur länge det håller i sig :-)
SvaraRaderaTänk att det 30 år senare funkar lika bra som det säkert gjorde då, receptet alltså. Med sockerkaka kan man göra mycket och jag tror faktiskt att jag skulle fixa att "slänga ihop" det, som Amy brukar säga.
Mycket aptitlig bild på fin duk!
Men vi har väl i minnet att en viss make i ditt hem också är en hobbybagare vad gäller goda kakor och efterätter...
RaderaTack!
Har du slickat tallriken? ;)
SvaraRaderaLåter så gott. Perfekt att göra med all sylt, som finns i frysen. Min frys, alltså... ;)
Tycker nog att ditt schema är mycket bättre denna termin - tänk att få komma hem till dukat bord varje onsdag. Lillördag i sin rätta skepnad! :)
Men visst, det gjorde vi båda:):)
RaderaJa, i vår frys finns det iaf ingen sylt, den har vi spisat. Dags att koka ny kanske...
Ett riktigt bra sockerkaksrecept är svårslaget. Jag menar, det är ju en klassiker av en anledning. Vilket roligt sätt att servera den, festligt!
SvaraRaderaVisst är det, detta kör vi alltid med man ska inte ändra ett vinande koncept:)
RaderaHAHA:) Ja fruarna kan slänga sig i väggen!
SvaraRaderaSå rätt så!
RaderaHihi, ja vissa har det bra! :) Hoppas det håller i sig hela hösten. Kinderäggöverraskningar kan ju aldrig vara fel ;-)
SvaraRadera