tisdag 25 september 2012

Du bara maler och maler

"Högrev till extra pris, då är det bara att passa på att köpa med sig hem, mala ner och slänga i frysen", precis så gick Håkans tankebanor här om dagen. Vi brukar faktisk nästan alltid mala vår egen köttfärs, dels så vet vi vad som finns i färsen och dels så får vi den precis så som vi vill ha den, fint eller grovt mald. Det är inte alls svårt, men det underlättar ju naturligtvis om man har en köttkvarn. Tidigare kunde det se ut så här i köket när kött blev färs, men nu har vi uppdaterat oss lite och använder köttkvarnen på Kenwooden.

Denna gången åkte inte riktigt all köttfärs in i frysen, lite åkte ner i stekpannan som biffar och fick där sällskap av en smarrig rosépepparsås:


Rosépepparbiffar    2 port
500 g oxfärs
1 röd lök, fint hackad
1-2 msk fransk senap
½ dl vatten
salt och rosépeppar
Blanda samman alla ingredienser. Forma till biffar, vi gjorde ganska små storlekar så det blev 8 stycken.
Stek biffarna i stekpanna, ta upp och håll varma under tiden som du kockar till såsen.
Sås
2 dl vatten
1-2 msk kalvfond
2½ dl grädde
1 msk fransk senap
ca 1 msk kinesisk soja
1-2 msk rosépeppar
salt
maizenaredning
Vispa ur stekpannan med vattnet, tillsätt fonden och låt det bubbla en stund tills ca hälften återstår.
Slå i grädde, senap, soja och krossad rosépeppar, smaka av med salt och ev mer av övriga ingredienser.
När du är nöjd med smaken så red av till önskad konsistens och lägg ner biffarna.
När biffarna är varma så servera hela härligheten med potatis, gärna pressad, och grönsaker.

I går kväll och i natt höll vi nästan på att flyta iväg i allt regn som föll över oss. Håkan var inte alls vidare glad när han steg in i hallen efter att ha cyklat hem från Köpingebro, utan regnjacka som han inte trodde han skulle behöva ha med sig! Lite extra sur blev han också för att det regnade på fönsterna han putsade i lördags...
Men det gick snabbt över när det ringde på dörren och grannen stod utanför med famnen full av finfina överraskningar! En hjortstek, en gädda och en stor påse med torkade trattkantareller fick vi och genast fanns det ett leende på herr Mårtenssons läppar igen:) Tänk vad mat kan göra för humöret.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

38 kommentarer:

  1. Mmm, ser smarrigt ut. Ska fundera på en vegovariant... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas du får till en som blir riktigt god!

      Radera
  2. Jag kommer nog dit jag också så småningom, att mala på menar jag. Kanske inte själv i början men nog kan man väl be dem göra det åt en i butiken? En favoriträtt ni har dukat upp här - som klippt och skuren för mig! Färsbiffar, sås och självklart pressad potatis :-) Gott att krydda med rosépeppar.

    Undras varför det har putsats fönster. Kommer det finfrämmande kanske ;-)

    Stackars Håkan då... Tänk om man hade såna grannar som ni, då behöver man verkligen inte vara sur.

    Tick tack...

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror vi helt säkert att du gör, snart är ju köket och allt annat på plats och då så! Kan man säkert göra, iaf på Håkans jobb.
      Klart det är pressat till, all sås måste ju ätas upp:)

      Ja, det ryktas lite om något sånt ja... främmat från storstan:)

      Ticketick

      Kramar

      Radera
  3. Instämmer med Lotta, det låter väääldigt gott! Om ni inte redan har gjort det, testa hennes bacon- och persiljefärsbiffar med ert nymalda kött... och såsen som blir - OMG!

    Blir lite avundsjuk när jag läser "tick tack" i flera bloggar, men även jag har nedräkning faktiskt... den 3:e oktober kommer min svåger hit (med buss) fullastad med svenska limpor och prästost mm. ;-)

    Här i huset är det förr vi som fördelar fisk i olika variationer, hel, inlagd som matjes osv. Vi hade varit väldigt glada om vi hade haft en jägare som granne...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såååå gott:) Ska bli!

      Det kan vi tänka oss att du räknar ner till den 3:3, då blir det fest på svenska matvaror!

      Ja, vi är riktigt glada över grannen och hennes jagande släktingar!

      Radera
  4. Så mycket regn?! Hua! Gäller att alltid ha med sig regnkläder. Hade jag på dagens promenad men blev inget vidare regn.
    Bra att mala sin egen färs. Helt rätt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, igår i alla fall, men idag har solen värmt och lyst hela dagen och det blev en underbar höstdag. Fast lite regntåliga kläder är nog inte helt fel att packa ner.
      Hur rätt som helst:)

      Radera
  5. Har faktiskt aldrig malt egen färs men blir lite sugen på att testa. Vi har ju en bra maskin här hemma för det. Känslan att äta biffarna när man känner sin råvara på det viset måste göra att det nästan smakar dubbelt så gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut värt att prova, svårt att tänka sej att köpa färdig sedan. Det blir ju dessutom mycket billigare också när man passar på att handla när det är extrapris.
      Smakar absolut bättre:)

      Radera
  6. Här imponerade ni ytterligare på oss med att mala er egen köttfärs, seriöst som tusan! :)

    SvaraRadera
  7. Allt med rosépeppar står högt upp på min lista. Låter alldeles förträffligt gott! Nu ses vi snart, hurra!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rosépeppar är helt klart en underskattat krydda, så god!
      JA, nu är det inte als länge kvar, spännande - och absolut hurra!

      Radera
  8. Vilken bra sida!Imponerande!! kul att se,jag har precis börjat med min.www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så kul att höra och så glada vi blir!
      Då ska vi ta och kika in hos dej.

      Radera
  9. Även jag blir impad av er köttfärs. Har inte ens tänkt på att man gör det av högrev... Själv brukar jag mest göra pulledpork med högreven. Sååå gott. Men det här ser smarrigt ut det också... en riktigt mustig, rustik hösträtt. Låter fantastiskt gott! Tror till och med barnen skulle gilla den, om jag tar det lite lungt med pepparen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pulled pork är minsann inte så illa, det är ju vrålgott!
      Men pepparn kan man säkert minska till barnen.

      Radera
  10. Goda grannar är värda sin vikt i guld. Jag har en rätt kraftig kvinna som granne och hon är värd varje hekto och lite till. Ibland kommer hon med hemlagad libanesisk mat och vi går i spinn av lycka över tabbouleh och allt annat gott hon gör. J hotar att lämna mig för hennes mat men jag tror inte att han skulle klara av denna rätt stora kvinna. Han är rätt spinkig själv, så... Men bäst att jag passar mig, haha!

    Rosépeppar är fantastiskt! Jag brukar göra kyckling med rosépeppar, lite svamp och lök, grädde, fond, en skvätt soja och så - glufs! Maler gör jag, om ni frågar min J, men köttfärs är värre för jag äter ju inte så mycket kött. Mest kalkon och de är lite knepigare att mala ner. Dessutom är färsen från Ingelstad så bra att jag låter dem göra jobbet. Men ni håller hög standard i det mårtenssonska köket! Kramar!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, så väl värda! Fin granne du har också ju, libanesiskt låter inte dumt!

      ja, Ingelstads kalkon är superfin, de har de godaste hamburgarna vi någonsin smakat.

      Kramar

      Radera
  11. Jag har en köttkvarn, men har ALDRIG använt den. Kanske ska skriva upp det på to-do-listan. Där ska jag även skriva upp rosépepparbiffar för det ser ju fasligt gott ut.

    Inte illa att ha sådana grannar, våra tar ut våra sopor om vi glömt. Inte illa det heller.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det ska upp på listan, så lätt och bra att få till egen färs.

      Inte dåligt med privat sophämtare inte:)

      Kram

      Radera
  12. Rosépeppar gillas! Har det i såser och även i gratänger och dylikt. Förstår att det passar fint till kött.

    Kenwood alltså, jag är så sugen på en major! Ska nog köpa mig en snart... tror jag! Kram fina, countdown is progressing hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, det gillar vi:)

      Tycker absolut du ska satsa på en major, vi är så nöjda med vår!

      Kram till dej vännen.

      Radera
  13. Fint att mala själv köttfärs! Och vilken snäll granne ni har, inte så tokigt att få hem massa gott :)

    SvaraRadera
  14. Jag köpte en Kitchen Aid för många år sen med en köttkvarns tillsats, tänkte att jag skulle minsann bara mala mitt kött själv....jag har aldrig använt den!!
    Biffarna verkar jättegoda, det är gott med rosépeppar!!

    SvaraRadera
  15. men vad har ni för snälla grannar? om de känner för att ge bort lite fler hjortstekar så kan de skicka upp en till oss ;)

    mala köttfärs tyckte jag var jätteroligt när jag var liten, mamma och pappa brukade köpa hela kossor av nån bonde i byn och medan de satt och styckade upp allt kött så fick vi mala köttfärs och det var ju hur kul som helst. nu får jag allt köpa färdig köttfärs direkt från affären för någon köttkvarn har vi inte :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, tänk det är så mycket närmare att skicka dom en trappa upp:)

      Radera
  16. Rosépeppar kan jag glömma bort ibland, och sen när man äter det undrar man varför det blir så sällan. Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en krydda som gärna faller bort lite, dags att slå ett slag för den.

      Radera
  17. Det här faller även mig i smak då jag älskar allt med köttfärs. Jag köper alltid kött över disk som de sedan maler för mig, sicken skillnad ;)
    Kan tala om att här i España regnar det idag efter 4mån utan regn, så ni kan förstå att här dansas på gator och torg :))
    Trevlig afton till er...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en enorm skillnad. Bra att man kan välja köttet som ska malas själv, det är service det!
      Haha, ja det blir ju lite annorlunda då:)

      Detsamma

      Radera
  18. Mäh, rosépepparsås! Gud vad gott! Vi äter alldeles för lite rosépeppar. Grönpeppar med, för den delen. Det här ska lagas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fram för fler färger på pepparn, inte bara den vita och svarta!
      Laga på ni bara:)

      Radera
  19. Det här var riktigt gott!! Återkommer här hemma, idag till lunch. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det smakade, visst är det gottigt:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!