Det finns en uppsjö av recept på västerbottenpajer om man söker på nätet, i kokböcker och i mattidningar. Vår variant har sitt ursprung i Allt om mat, men lite förändring har skett med pajen när den kockats i vårt kök:
Västerbottenpaj 6-8 bitar
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
½ tsk salt
1 ägg
Hacka samman mjöl, smör och salt i en matberedare, eller för hand. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop.
Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter, smörj den om den inte är teflonbelagd. Ställ pajformen i kylen och låt den stå där minst 30 minuter.
Nagga botten av pajskalet och grädda det mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
Fyllning
3 ägg
300 g västerbottenost
2½ dl mellangrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
Vispa samman ägg, grädde och mjölk, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När fyllningen är fast, har "stannat", och fått fin färg är din paj färdig.
Anki fick en riktigt fin present med hem idag från bästa Caroline på jobbet. I en plastburk låg det fem röda juveler som växt till sej på Carolines balkong i sommar:
Visst är dom vackra? Håkan jublar i högans sky av glädje och vet inte riktigt på vilket ben han ska stå:)
Nu ska vi bara fundera ut vilken maträtt de ska få äran att smaksätta, herrn i köket funderar på bruna bönorna som han ska tillaga i morgon... kanske en ny smaksensation?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Jag vill se en bild när Håkan ätit alla rakt upp och ner, utan tillgång till vätska, ris eller bröd... Hehehe ;o)
SvaraRaderaKram Malin
Hahaha, åh vad du är påhittig Malin:) Fast de stora varianterna hade jag nog fixat, tål det hitt... Tar dom på mackan i morgon bitti!
RaderaKramar
Åh, västerbottenpaj är så gott. Har minsann sett att det som vanligt kockats och ätits en massa gosaker I ert kök i helgen. Ska bli spännande att få recept på bruna chili bönor.
SvaraRaderaVisst är det, man kan ju äta det på hur många sätt som helst.
RaderaJa, det är ett recept som vi säkert garanterat kommer att vara ensamma om:)
Vilka fina röda juveler, kan inte annat än instämma med Håkans glädje! Här hemma har vi gula (habanero) juveler... lutar mot att göra Momas karibiska ris på någon.
SvaraRaderaVästerbottenost älskar jag så mycket, gottigt!
Hoppas ni inte misstyckte om det jag skrev senast... kram!
Klart vi inte misstyckte, bara bra att du håller kol på oss och påminner oss:)
RaderaVisst är dom fina, tydligen kommer det lfera från samma plats, kanske något gul?
Kram
Jag håller med om västerbottenost! Hoppas det inte serveras för lite av det någon gång när vi sitter vid samma bord. Då blir det fajt :-) Den här pajen med västerbotten är inget undantag från himmelriket.
SvaraRaderaOj, ska ni verkligen "offra" de där fina pepparfrukterna på bruna bönor?! Fast vem vet, kanske en helt ny maträttstjärna tänds på himlen...
Godnattkramar!
Jahja, du bjuder upp till fajt du, minns bara att vi är två mot en:)
RaderaVisst är det gott, den och dansk ost rockar fett!
Nej, på bruna bönor blev dom inte offrade, de får vänta lite till. Undrar just hur det hade smakat tillsammans med ättikan och sirapen, huga!
Eftermiddagskramar.
Västerbottenostpaj är så otroligt gott. Även om jag tycker att vi har haft det på för många bufféer så är det en stående önskan att den ska vara med.
SvaraRaderaHåller med om att det var ena fina juveler. Ni när jag fick tre veckor till godo (gissa vem de driver mest med på jobbet just nu...) så kanske mina chilis hinner mogna så jag kan dela med mig på vår dejt. Har lite blandade sorter så det vore skoj.
Visst är det gott, klart den ska få vara med på buffén!
RaderaHahaha, kan absolut tänka att det drivs en hel del med en viss Emmy...:) Kul med olika sorter, nästa sommar hoppas vi verkligen att vi också har uteplats att odla på!!!
Min pappa tycker att skåningar ska göra västerbottenpaj på Allerum istället:)
SvaraRaderaOjdå, men då ska vi kanske ta och testa det nästa gång... hmmm...:)
RaderaGott med paj! Jag får göra pajen på parmesanost, för det finns ju inte västerbottenost här :) Men gott så också! Roligt att se till vilken maträtt ni använder de röda juvelerna :)
SvaraRaderaSÅ rätt så. Med parmesan låter det som något vi också måste prova.
RaderaVästerbottenpaj är kanongott! Jag tror jag har kvar en bit i frysen sedan kräftskivan, perfekt att ta upp och ha till lunch.
SvaraRaderaOch spännande med de fina chilisarna!
Ingen dålig lunch med så smarriga rester!
Raderaja tack! jag kan ta en bit! kanske inte just nu för nu har jag precis ätit, men om sisådär... en halvtimme kanske ;) nu menar jag alltså en pajbit, inte en bit chili. bäst att klargöra det känner jag!
SvaraRaderaOkej, en bit paj, coming right up!
RaderaVästerbottenostpaj alltså. VEM ÄLSKAR INTE DET? Ursäkta om det ser ut som om jag skriker, men det gör jag ju också. Bästa pajen - basta!
SvaraRaderaUrgulliga chilis, de ser så snälla ut, men skenet bedrar säkert...
Nej precis, vem gör inte det? Galna människor kanske..
RaderaSkenet bedrar absolut, har vi hört:)
Jag gillar också västerbottenpaj. Gör den ibland på cheddarost och det blir också bra. Vilken lyxig present! Vad ni än använder den till så blir det nog en smaksensation :)
SvaraRaderaJA, visst var det lyx på hög nivå, speciellt för mattossingar som oss:)
RaderaJa västerbottenpaj är riktigt gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)
SvaraRaderaVisst är det gottigt!
RaderaVB-paj = mumma! Chilisarna (eller hur man nu böjer det) ser jättefina ut. Jag brukar odla egna och ha för hela året, men den här sommaren har inte bjudit på något bra chiliår för mig så jag blir nog utan i år. Tur det finns att köpa!
SvaraRaderaMen visst!
RaderaTråkigt med dåligt växtår, men tur att de växer i hyllorna då:)
Ja hur gott som helst! Västerbottensosten och pajen är ju lite av en "nationalrätt" här uppe dels så gör ju osten här!..pajen ska ju naturligtvis göras med rikligt med ost så den smakar VB-...=))
SvaraRaderaKlart det ska vara mycket ost i, det är ju liksom den som har huvudrollen:)
Radera