söndag 2 september 2012

Kantarellrisotto

Svampens dag är det tydligen idag, det fick vi nys om när vi lyssnade på radion under frukosten i morse. Tyvärr var det flera svampexkursioner som blev inställda här nere i våra trakter, eftersom det råder brist på svamp i skogar och marker. Men det finns tydligen hopp fortfarande, bara det kommer lite regn så blir det förmodligen bättre jaktlycka för svampplockarna. Nu hör vi inte till det svampplockande släktet så för vår del får det gärna fortsätta vara sol och torrt:) Fast å andra sidan blir det kanske tomt i svamplådorna på torget utan vatten från skyn... åh, ambivalens och elände...

Hur som haver så får vi väl gratta svampen på högtidsdagen och det gör vi med en smaskigt god risotto med kantareller som vi satte i oss förra helgen:


Kantarellrisotto  2 port
1 liten lök
ca 200 g kantareller
2½ dl arborioris
1 msk smör eller olja
1 dl vitt vin
5 dl varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost eller västerbottenost
Finhacka löken och dela svampen i mindre bitar (om det behövs). Fräs svamp och lök i matfettet i en tjockbottnad gryta tills löken mjuknat.
Sänk värmen, tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut under omrörning tills det är genomskinligt.
Tillsätt vinet, och rör om tills det kokat in.
Fortsätt sedan fylla på med buljong, lite i taget, under omrörning till all vätska kokat in.
När riset är mjukt och krämigt är det tid att tillsätta osten, smaka av med salt och peppar och sedan servera.

Helgen så, fredagens kräftor var riktigt goda, lagen Håkan gjorde till dom var väldigt god och kexen Anki slängde ihop passade så bra till. Ingen av oss trillade under bordet eller blev i hatten så det får man väl räkna som en lyckad premiär:)
Lördagen bjöd på vacker väder, promenad, en god middag med Italienska smaker och avslutades med en bra film i dvdn, "Extremt högt och otroligt nära" med Tom Hanks och Sandra Bullock.
Har ni inte sett den så tycker vi absolut att ni ska göra det, i alla fall om ni tycker om filmer som överraskar, berör och sätter igång lite tankar typ "vad skulle jag göra om...". Men förbered er med näsdukar modell extra tjocka om ni har lätt till tårar, Anki behövde nästan en hel paket näsdukar innan de två timmarna var slut.

Dagen som idag är har hitintills innehållit långsittar frukost med menyplanering inför kommande vecka, skogspromenad med paus för mjukglassintag (snart har vi provat hela stans utbud) och matlagning så klart. Snart står kycklingen på matbordet och innan vi sätter tänderna i den så önskar vi er alla en bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

29 kommentarer:

  1. Låter jättegott med risotto... inga svampplockare här heller så långt ögat kan nå ;)

    Jahaja, svampens dag... hade jag missat! :)

    Söndagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är kanske dåligt uppe hos er också med svampfångsterna?

      Kram till dej också!

      Radera
  2. Oj svampens dag! Visste inte att det fanns en sån dag.

    Risotton låter gudomlig! Jag får hoppas att jag har lite svamplycka när jag ska till skogen imorgon för jag blir så sugen på kantareller nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som man säger, man ska lära sej något nytt varje dag:)

      God fångstlycka då!

      Radera
  3. åh vilken lyx med kantareller,önska ja kunde något om svampar för då skulle ja nog oxå våga ut i skogen och plocka skogens guld men skulle inte förvånas om ja just kommer hem med dem giftiga varianterna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då är det nog bäst att köpa hem från affären:)

      Radera
  4. Blir alltid så glad och nöjd på något vis när jag läser era recept och berättelser om hur dagen eller helgen varit... kram & tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så härligt att läsa att det vi gör uppskattas, vi blir verkligen riktigt glada och varma i kroppen!

      Kram på dej

      Radera
  5. Vad underbart gott med kantarellrisotto, älskar risotto i alla möjliga former - med kantareller måste det ha varit kanongott!

    Vilken härlig helg ni har haft! Verkar som att jag också skulle få rusta mig med något att snyta sig med om jag skulle den filmen :-)

    Hoppas kycklingen smakar och att en bra vecka rullar ut sig för er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar du risotto ska du absolut prova ned kantareller, en helt ny smakupplevelse (tyckte vi iaf:))
      Ja, vid minsta lilla lätthet att bli rörd så bör det finna snytpapper inom räckhåll:)

      Tack, detsamma till dej, krya på dej,
      kram

      Radera
  6. Svamprisotto kan liksom aldrig bli fel, oavsett kantareller eller annan svamp. Skönt och veta det finns fler än jag som hoppar över svampplockandet i skogen ;-) Så mycket lättare att plocka ur lådan på torget :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med dej, provade även risotto med blandad svamp i veckan och det ger en så god smak.
      Ja, man får alltid napp i lådan på torget:)

      Radera
  7. Åh, risotto är bland det bästa som finns!!

    SvaraRadera
  8. Risotto är alltid gott och lite lyxigare blir det med kantareller i!

    SvaraRadera
  9. Det låter riktigt gott, och känns som någonting jag måste testa själv. Jag smakade kantarellrisotto för första gången i mitt liv förra veckan, då jag valde alternativet halstrad tonfisk med kantarellrisotto på en restaurang. Risotton smakade riktigt mycket kantarell och kombinationen tonfisk och kantarellrisotto var enligt mitt tycke alldeles ljuvlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är absolut värt att ge sig på när resultatet blir så gott. Vi tackar för tipset att äta det till tonfisk (något som vi gärna äter), det ska vi prova.

      Radera
  10. Åh det lät gott med risotton, ska jag nog prova göra =)

    SvaraRadera
  11. Risotto med kantareller, kan man komma närmare himmelriket än så? Mums vad gott! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, vilken risotto! Hade jag gärna satt tänderna i.

      Kräftor, som ni säkert förstått, är ju min favorit dessutom. Vilken mathelg ni haft, inte illa!

      Ser sååå fram emot en mathelg jag ska ha framöver... ;o)

      Kram Malin

      Tack för filmtipset förresten

      Radera
    2. Karin; Tror nästan inte det...

      Malin; Ja, vi verkar vara en hel del som gillar de små röda djuren, så gott. Vi kom fram till att vi äter det alldeles för sällan, men det finns ju så mycket man ska äta sig genom:)

      Eller hur, vi delar din längtan:)

      Kram och varsågod!

      Radera
  12. Den dagen missade jag. Hade gärna festat till det med en svamprisotto. Ger mig inte ens ut i skogen. De har så fin svamp på torget!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör säkert ingenting, dagen kan säkert firas så här lite i efterskott också:)

      Radera
  13. Åh, precis detta får det bli med mina kantareller från frysen!

    SvaraRadera
  14. Man kan inte konstatera det nog många gånger - kanatreller är oslagbara! Huvva så gott med risotto. Massor av ost ska det vara.

    SvaraRadera
  15. Kantarellrisotto är helt oslagbart gott! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!