Snabba kalljästa bullar ca 15 st
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
1 dl solrosfrö
Smula ner jästen i en skål, häll i vatten och rör så jästen löser sig.
Blanda ner olja, honung och salt.
Tillsätt båda sorters mjöl och rör samman till en smidig deg och rör sist ner solrosfröna.
Baka ut degen på mjölat underlag och dela i 15 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i en kall ung och sätt igång ugnen på 200 grader. Bullarna jäser när ugnen värms upp.
Ta ut bullarna efter ca 25-30 minuter och pensla med ljummet vatten så det håller sej mjuka när de kallnar.
Igår fick vi besök av världens bästa Freddy som hade med sig världens bästa presenter från sin kompis, världens bästa Patrik! En hel påse full med indiska kryddor som han köpt när han var på affärsresa i Indien. Hallelulja, vilken glädje och extra glada blev vi när vi såg att den ena påsen innehöll Bockhornsklöver - det har vi inte lyckats hitta i någon endaste affär i våra trakter. Dessutom var det som en skänk från ovan när det även fanns Garam Masala i en paket, eftersom Anki just slängt i det allra sista vi hade hemma i en gryta som stod och puttrade på spisen...
Kolla bara här alltså, vilka godingar!
Den ena påsen står det "Sweet root powder" på, är det möjligtvis någon som har något bra tips på vad vi kan använda det till?
Ikväll blir det middag vid vars ett matbord, kan ni tänka er... Håkan får helt enkelt dinera på egen hand medan Anki dinerar på restaurang tillsammans med sina jobbkompisar. Vilken restaurang det blir är en väl förborgad hemlighet, en överraskning alltså. Håkan ska sätta i sej smarriga revben som kryddades redan igår så de har haft god tid på sej att ta till sej de goda smakerna - ingen överraskning där alltså.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
här va de mycket spännande!
SvaraRaderaTack! Så kul att du tycker det.
RaderaSå fina bröd ni bakat! Och vilken fin present. Lakritsrot brukar kallas sweet root, men jag vet inte om det där är just det. Önskar er en fin helg!
SvaraRaderaTackar!
RaderaLakritsrot låter väldigt trevligt i våra öron, tack för det!
Prima recept, sånt gillas!
SvaraRaderaBåde revben och restaurang låter toppen, här blir det en hemmakväll.
Kram Malin
Så bra, härligt!
RaderaKram till dej, Malin.
Verkligen ett smidigt recept! Ska bullarna vara i ugnen totalt 25-30 minuter efter att ugnen satts på, eller efter den blivit varm? Fast det blir nog lite för länge, eller? Nu fick jag lust att baka igen, tack för det!
SvaraRaderaVisst är det härligt med en sån överraskningspresent! Om ett par veckor kommer min svåger ner med buss för att fylla upp vissa förråd ;-) och då brukar min syster även lägga med lite överraskningar i den förbeställda matkassen. Men, men, frysen är inte full så skulle ni också komma ner framöver så hör gärna av er, jag kan äta skogaholm med räk- eller prästost morgon, middag och kväll ;-)
Trevlig helg!
Ja, det är totalt sett, alltså från och med det att de har ställts in i ugnen. Men man får ha lite koll, vissa ugnar är ju lite snabbare än andra. Klart du ska baka, vassego!
RaderaÅh, då vet vi en som jublar av lycka:) Förät dej nu inte bara (fast det är väl ingen risk). Ja, vi får väl se hur det blir i höst, som det ser ut nu så finns det ingen tur inplanerad, men skule det ändras så hör vi så klart av oss till dej .
Smarta bullar! :) Hur bra det funkar måste ju bero lite på hur snabb ugn man har dock, tänker jag... Eller? Låter väldigt smart i alla fall! Trevlig helg! :)
SvaraRaderaVisst är det så, ugnar är ju ganska olika i hastighet och värme, så det gäller att hålla koll.
RaderaDetsamma.
Perfekta bullar sådana gillar jag, ska köpa jäst imorgon. Ska bli spännande att se vad som ska kockas till av alla goda kryddor. Hoppas ni fått en trevlig och god kväll på vars ett håll och en riktigt mysig helg trots höstrusket.
SvaraRaderaja, bullar som dessa passar oss också väldigt bra!
RaderaNågon krydda hamnade i en smarrig middag till idag, kommer snart att dyka upp i köket. Håll ut:)
Detsamma hoppas vi att du haft.
Gott!! Nybakat bröd va oförskämt länge sen jag gjorde, men jag har en liten plan om ett storslaget bröd till morgondagen, ska använda min Le creuset-gryta, får se hur de blir! :)
SvaraRaderaÖnskar er en alldeles förträffligt supermysig helg och tackar o bugar för alla fina spår ni är så duktiga på att lämna efter er, ni gör mig sååå glad!
Kramar från mig... /Linda
Det låter som det kommer att bli något alldeles speciellt brödbak, spännande, det ser vi fram mot!
RaderaRight back at you, säger vi!
Kramar från oss.
AWESOME! Om man ändå hade kompisar som åkte på sådana dära braiga affärsresor! :=)
SvaraRaderaFin helg till er! Snart ses vi!
Men visst, sådana kompisar ska man hålla hårt i!
RaderaJajamensan, inte lång tid kvar nu...
Tycker det är så roligt att ni blivit så frälsta i indisk mat!:)
SvaraRaderaDe där bullarna låter som något för mig.
Det är det fler än du som gör, Håkan är närmast överlyckling:)
RaderaBockhornsklöver och nästan alla världens kryddor finns i flera utländska butiker i Malmö. Bla Abdos på scheelegatan och Luco food i rondellen på lundavägen sheelegatan kosta desutom bara 10kr påsen ca 100 gr.
SvaraRaderaMVH Susanne Larsson en trogen läsare som gillar era rec
SvaraRaderaept!!!!
Tack så mycket för tipset, Susanne! Och tack för din fina komplimang, så kul att du hänger med i köket och gillar det som dyker upp här.
RaderaJag instämmer med Sofie, det är verkligen kul att ni har blivit omvända(eller var det bara Fru Mårtensson som behövde omvändas?)!
SvaraRaderaJo det var bara fru Mårtensson, herrn var redan frälst och jublar numera:)
Raderaåh smart idè om man vill ha nåt snabbt och ser riktigt gott ut
SvaraRaderaJa, det är perfekt när det ska gå undan.
RaderaVad många spännande kryddor!! Då blir det
SvaraRaderamycket indiskt framöver. Bullreceptet sparas verkar ju hur smidigt som helst!!
Ja, det lär bli en hel del, vi har några recept att prova som bara väntat på de där klöverna:)
RaderaSmart:)
SvaraRaderaMen visst!
RaderaHärligt med enkelt och smidigt recept på bröd!
SvaraRaderaOjoj, så kul att ni fått en hel drös med indiska kryddor! Gillar också starkt att Anki börjat gilla indisk mat ;)
Sweet root powder är väl lakritspulver? Öppna förpackningen och smaka lite... i så fall kan ni använda det i bakning. Söndagskramar till er båda!
Visst är det, precis som vi vill ha det:)
RaderaDet är det fler än du som gillar... Verkar som det skulle kunna vara lakrits, vi får väl se när vi öppnar om det är rätt. Och vad det blir av det...
Kramar
Smidigt! Jag lägger detta till min lista på smarta bullrecept, bredvid nattjästa (också himla smidigt).
SvaraRaderaJag älskar indisk mat! Ett tips för bockhornsklövern är att (om den är hel, såg ut så på paketbilden men samtidigt står det 'powder' så nog inte) den också går att grodda. Inte tvunget till indisk mat men spännande och annorlunda groddar (är groddnörd ännu inte riktigt kommen ur garderoben.. ;)).
Hur smidigt som helst, hoppas du gillar dom!
RaderaGrodda bockhornsklöver vill vi absolut prova, men helt rätt så är det pulver i påsen. kanske vi kan efterlysa lite hela frön...
Men hallå!!! Hur har jag kunnat missa detta inlägg om bullar som verkar vara helt min melodi! Med hjälp av maskin för lite knådning och så är ju resten biff, jag menar bullar!
SvaraRaderaTack för detta, ska jag spara och fixa nån gång på landet till helgfrukosten!
Som sagt, såna kompisar skulle man ha! Mycket spännande ni kan göra med allt det där.
Men alltså, hur kunde du?!?! Klart de är din melodi, inte alls svåra!
RaderaVassego, kära du, och lycka till!