måndag 10 september 2012

Lax i silver.

Precis när vi tyckte att vi kände att hösten var i antågande och att "visst har det blivit lite kyligare" så vänder vinden och vi står mitt i värsta sommarvärmen igen! Härligt, och vi får väl hoppas att det håller i sej ett tag till, för vi är inte riktigt redo att ta farväl av sommaren, inte än i alla fall.
Vi har hämtat oss från gårdagens marknadsbesök, även om vi stängde tittorna väldigt tidigt igårkväll båda två, framför tvn i soffan. Det finns en viss risk att Håkan gör detsamma ikväll eftersom måndagar betyder uppstigning klockan 5 för en cykeltur till jobbet i arla morgonstund:)

Eftersom det är måndag så kör vi som de senaste måndagarna med ett litet fiskrecept inför morgondagens fiskätardag. Ja, visst tjatar vi om fisk men det är ju nyttigt med fisk, ni vet Omega-3 och allt det där, även om det nu dyker upp några rapporter om att viss lax kanske inte är så bra för hälsan.
Den odlade laxen kan nämligen innehålla miljögifter som kan ha viss negativ inverkan på vår hälsa, enligt några forskare, medan andra forskare säger att de positiva effekterna överväger och att vi därför inte ska oroa oss (läs här)...
Ja, vad ska man tro egentligen? Hur man än vänder sig har man ändan bak känns det som. Vi för vår del fortsätter i alla fall att äta lax, ungefär en gång i veckan, och denna åt vi förra veckan:


Ugnsbakad lax i folie  2 port
2 ark aluminiumfolie
olja
2 bitar laxfilé
½ lime, rivet skal och lite pressad juice
salt
mald koriander
spiskummin
några blad thaibasilika
3 coctailtomater, klyftade
Pensla olja på foliearket och lägg på laxbiten.
Pressa över lite limejuice och strö på limeskal.
Krydda laxen med koriander, spiskummin och salt, lägg på basilikabladen och tomatklyftorna.
Vik samman foliet som ett paket och lägg paketen i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter, ta ut och kolla så laxen är klar.
Vill du lägga laxpaketet på grillen så fungerar det ypperligt, låt det då ligga där ca 20 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

17 kommentarer:

  1. Härliga höstdagar när de beter sig som idag. Kylig morgon och härligt skön dag, kan inte bli mycket bättre!

    Jag har blivit tillfrågad att laga fiskrecept för en lokal fiskhandlare i stan. Recept som de sedan ska ha på sin hemsida. Usch, sånt gör mig så nervös, men så klart något jag inte kan tacka nej till.

    Jag har så mycket på G nu att jag inte hinner arbeta ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt Malin, spännande!! Klart man inte kan tacka nej till det!!

      Radera
    2. Malin; Ja, visst var det härligt, så varmt och skönt.
      Klart du inte ska tacka nej, det fixar du galant!

      Kram och lycka till med receptet.

      Radera
  2. Lax i folie är så gott, det blir så saftigt! Härliga smaker ni hade i!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det gott och så lätt att variera.

      Radera
  3. Haha, fisk i folie var det första vi lagade på hemkunskapen när jag var liten, det är en fin gammal klassiker! Jag brukar dock numer byta ut foliet mot smörpapper, som är lite snällare mot miljön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En väldigt god klassiker, härliga matminnen!
      Ja, smörgåspapper funkar alla tiders, men när det har handlats ett megalager aluminiumfolie på GeKås för smärre evigheter sedan så blir man glad att man kan använda det till något mer än lådvärmare:):)

      Radera
  4. "Stängde tittorna" - har jag aldrig hört förut! Only in Ystad by Mårtenssons :-)

    Laxen ser väldigt fräsch och god ut, tänk om... Ja, ni vet det vanliga om jag ändå tyckte om lax. Jag tror med fisk som med det mesta som är ätbart, lagom av allt så borde man slippa både förgiftningar och annat ohälsosamt.

    Visst blev det skönt med lite värme igen. Värsta chocken men absolut ingen obehaglig sådan! Hoppas det håller i sig några dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad vi lär dej, efter kommande helgträff så kommer du att komma hem med ett helt nytt vokabulär:) (Många komma där...)

      Jo, man kan ju tycka det, så vi kör på med våra laxar.

      Radera
  5. tsss, allt är ju farligt att äta nuförtiden. konstigt att vi lyckades växa upp och överleva med tanke på att på den tiden var ingenting farligt nästan, varken vitt bröd, fisk, o'boy eller kolhydrater var ju farligt då, det var tider det ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det märkligt... inte hade vi bilbälte utan stod upp mellan framsätena, inga cykelhjälmar, vitt bröd till frukost och varken fullkornspasta eler fullkorsris:)
      Those were the days!

      Radera
  6. Vi har också "knasigt" höstväder - men underbart! Vilken värme!

    Fint litet paket ni fixat till:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skiftar verkligen. Idag har det regnat som bara den och varit så klistrigt...

      tack!

      Radera
  7. Lax gillar jag! Och tack för påminnelsen nu igen;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!