Den vrålgoda middagen får ni vänta lite med att få ta del av, den ligger fortfarande i redigeringshögen, istället ska ni få veta vad det blev av plommonen vi fick med hem förra söndagen. De av er som brukar följa oss på Facebook fick en smygtitt i onsdags när vi visde en bild på vad det hade kockats till av plommonen. Någon gissade på chutney, någon gissade på sylt men inget av det blev det, däremot var gissningen på marmelad helt rätt! Nu får ni alla ta del av både bild och recept, varsågoda - Mårtenssons plommonmarmelad:
Plommonmarmelad
1½ kilo mogna plommon
1 kilo syltsocker
½ vaniljstång
1 dl vatten
Skölj av plommonen, klyv på mitten och ta bort kärnorna. Dela gärna plommonen i mindre bitar så koker de sönder fortare och lite bättre.
Häll vatten och socker i en stor gryta och lägg i plommonen.
Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur de små fröna och lägg ner i grytan, lägg även i stången.
Koka upp under omrörning och låt sedan marmeladen småputtra på låg värme ca 15 minuter. Rör och skumma av undertiden.
Ta grytan från värmen och slå upp marmeladen på väl rengjorda burkar där den sedan får stå och svalna.
Tycker du att marmeladen har för stora plommonbitar så kan du köra ett par varv med en stavmixer.
Vi brukar alltid hälla vår marmelad i plastburkar som vi sedan fryser in.
Några plommon ligger det kvar i skålen även om vi nallat under tiden... får se om det blir något mer tillagat eller om vi fortsätter nalla:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Plommonmarmelad med vaniljsmak! Oj, vad gott det låter. Det till lite goda ostar kanske? Jag skulle fortsätta nalla au naturel, så gott med plommon och era ser jättefina ut!
SvaraRaderaPå tal om fina, gillar er nya bild :-)
Och riktigt bra jobbat i helgen med allt ni fick gjort!
Bones ser jag också gärna på fast igår blev det sent tittande på inspelat Partaj. Älskar Café Bärs. Tjena!
Kram + kram
PS
Tack för kartan med snitslade banan! Till och med jag med världens sämsta lokalsinne har en god chans att hitta :-) Countdown!
Såkert väldigt fint till goa ostar, än så länge bara legat på frukostbullarna i helgen. Mums var det.
RaderaTack, så kul att höra. Vi kände att det var dags för lite uppdatering, man förändras ju lite med tiden...
Partaj har vi helt missat, vi bonesar för hela slanten.
Vassego, kära du, hoppas den kommer till hjälp, annars bara att höra av sej! Countdown it is!
Kramar
Låter gott:) Och er söndag låter nästan som min egen.
SvaraRaderaMycket! Där ser man, fler som höstade:)
RaderaMarmelad på plommon låter gott! Ha en bra vecka!
SvaraRaderaHelt rätt!
RaderaDetsamma till dej.
Det här låter ju så himla gott! Synd att plommonträden på min innergård inte gav någon frukt alls i år. Jättemycket förra året, visst är det konstigt? Nästa år kanske, då får jag göra plommonmarmelad :)
SvaraRaderaDet verkar vara något som flera upplever, det där med just plommon vartannat år. Undrar om det är så det brukar vara?
RaderaPlommomarmelad som är så himla gott
SvaraRaderaVisst är det, så gott.
RaderaÄlskar plommonmarmelad! Tycker barnsligt mycket om rostat vitt bröd med plommonmarmelad och ost. Det kan jag äta pinsamma mängder av.
SvaraRaderaKram Malin
Ja verkligen värsta schizofrena vädret..! Ösregn när jag cyklade till jobbet imorse (såklart), och varvat med sol, och så regn, och så sol... osv.
SvaraRaderaPlommon är ju verkligen goda att äta rätt upp och ner, men gott i marmelad också kan jag tänka mig!
Låter jättesmarrigt med plommonmarmelad!!
SvaraRaderajag har aldrig ätit plommonmarmelad, men jag kan nog fantisera ihop att det är gott både på en rostemacka och med lite kex och goda ostar :)
SvaraRaderafår ni för er att ni vill göra nåt lite pilligt men gott med resten av plommonen så kan jag rekommendera denna: http://chibichibimoon.blogg.se/2009/june/plommonpaj.html
hoppas ni haft en bra inledning på veckan! kram till er!
Har heller aldrig smakat plommonmarmelad (vad jag vet om) men det låter riktigt gott måste jag säga!
SvaraRaderaPlommonmarmelad har jag aldrig fått smaka, men det låter och ser väldigt gott ut! Ibland är det ju lite tjocka skal, men det funkar utan att skala dem?
SvaraRaderaJag har aldrig kokat plommonmarmelad men min man brukar göra det. Och nu ligger det ju ett gäng plommon här hemma och "skräpar" så de får väl hamna i en gryta om en inte alltför avlägsen framtid!
SvaraRaderaSå gott, jag gillar att ha vanilj i sylt och marmelad, det ger en fint lyft, jag har bla kokat jordgubsylt med vanilj, supergott!!
SvaraRaderaPlommonmarmelad är så gott till dessertostar och går att spetsa till på många olika sätt och smaker, sprit, chili, ingefära... massor...
SvaraRaderaVilken vacker bild, så rustik och underbart höstlig! Man äter visst med ögonen också, ser mycket gott ut! :)
SvaraRaderaVilken härlig färg, matchar höstlöven ju :)
SvaraRadera