Frugan mötte i dörren med ett glas bubbel, satt bra efter en fight med stormen och ösregnet på stålhingsten. Motvind så klart. Då passar det extra bra med bubbel, god middag och presenter på matbordet!
Vi tänkte dela med oss av vad vi hade på middagsbordet igår, helt enligt herr Mårtenssons önskemål. Först ut satte vi i oss musslor, något som vi inte haft på evigheter och det beror mest på att vi haft sån otur med näten vi köpt hem de senaste gångerna. Det har varit så slabbiga musslor, lösa i konsistensen, gigantiska i storleken och smaken har absolut inte varit vidare trevlig alls. Vi hade nästan gett upp helt men så bestämde vi oss att ge ett paket frysta blåmusslor en chans när vi såg det ligga där i ICAs frysdisk. Och det ska vi säga att dom musslorna gick hem i Mårtenssons kök, hur bra som helst var dom - precis som det var den allra första gången vi tillagade de små blötdjuren, jippi!
ICAs egna blåmusslor, 450 g i en paket.
Moule marinière 2 port
1 paket blåmusslor, ca 450 g
1 schalottenlök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2½ dl vitt vin
persilja, stjälkar och blad
grovt krossad svartpeppar
1 dl vispgrädde
½-1 dl crème fraiche
salt
hackad persilja
Om du köper musslorna i nät så skölj dom noga först och de musslor som inte är stängda eller stänger sig när du knackar på dom ska du kasta.
Fräs löken i olja utan att de tar färg någon minut.
Häll i vin, persilja och peppar och låt det koka upp. Tillsätt musslorna, har du frysta så lägger du i dom otinade, och låter dom koka under lock ca 5 minuter.
Häll i vin, persilja och peppar och låt det koka upp. Tillsätt musslorna, har du frysta så lägger du i dom otinade, och låter dom koka under lock ca 5 minuter.
Ta upp musslorna och kasta de som inte har öppnat sig.
Häll ner grädden i vinskyn och låt det småputtra tills ca hälften av vätskan återstår.
Rör i crème fraichen och smaka av spadet med salt och ev. mer svartpeppar.
Lägg tillbaka musslorna och strö över persilja.
Servera, gärna med en bit gott bröd till så du kan suga upp allt det goda spadet.
Varmrätten så, en bit färsk tonfisk som fått ligga en stund i citronrapsolja.
Såsen som vi ofta och gärna har till tonfisk är något av det första vi bloggade om faktiskt, här har ni den igen:
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1-2 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1-1½ dl konc. tropisk juice
½ tsk socker
3 tsk rivet limeskal, eller citronskal
lite pressad lime eller citron
salt
ev. maizenaredning
Fräs löken i olja till den är glansig.
Tillsätt sambal, buljongtärning, kokosmjölk och juice, koka upp och låt småputtra ca 5 minuter.
Smaka av med socker, limeskal, pressad lime och salt. Red av om du tycker såsen är för tunn.
Servera såsen till färsk tonfisk, eller varför inte till kyckling.
I glasen bubblade det, för som vi sagt tidigare så tar vi alla tillfället i akt att fira. Man vet inget om morgondagen och hur det ser ut i livet då, så det gäller att passa på att njuta när man njuta kan!
Om det sedan är med bubbel eller något annat är helt upp till var och en:)
Denna gången blev det Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372 på gröna skylten. Vi gillar!
Skålar in det nya året i mitt nya förkläde med det passande trycket på som jag fick av frugan...
En av favoriterna har författat en ny bok som jag också fick, de andra står vältummade i bokhyllan, återkommer med en recension så fort jag vet vad jag tycker om den.
I morgon är vi båda lediga minsann! Vad vi ska göra med den dagen har vi inte riktigt bestämt än, det finns lite förslag på bordet men vi får väl se vad som känns rätt när vi slår upp tittorna i morgon bitti!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Grattis i efterskott från oss! Ser ut att ha haft det härligt! :D Kram mary och magnus
SvaraRaderaTack! Mycket härligt var det:)
RaderaKram.
Det var ingen dålig *dagens* du fick, Håkan! Så måste det vara, njut av livet och den goda maten och bubblet så länge det går!
SvaraRaderaVisst ska man passa på att njuta så mycket man bara kan:)
RaderaIngen dålig födelsedag det där Håkan, jo vädret kunde varit bättre. Men tänk vilka muskler du får!
SvaraRaderaAllt ser som vanligt jättegott ut!
Kram
Jajamen, det gäller att tänka positivt:)
RaderaTackar,
kramar
Grattis i efterskott från mig. Den födelsedagsmiddagen ser fantastiskt god ut!
SvaraRaderaSom vanligt från ert kök!
Lena från Make A Head food
Tackar! Det var den absolut.
RaderaHURRA i efterskott (jag får skylla på den karibiska tidsådran i mig)!
SvaraRaderaKlart du får skylla på den, du är därmed ursäktad:) Tack!
RaderaGrattis efterskott!
SvaraRaderaTack
RaderaHärligt, härligt, det är bara å njuta av nuet :)
SvaraRaderaVilken fantastisk fin middag och presenter som Anki fixat (eller var det bara bubbel hon fixade?) ;)
Skönt att vara lediga imorgon, kram på er!
Visst ska man det, gäller att passa på.
RaderaBubblet fixade vi båda, med presenterna stod A för, nån ordning får det väl vara:)
Kramar
Grattis i efterskott! :)
SvaraRaderaOh, vilken god mat ni har haft på fördelsedagsmiddag! :)
Ha en fin dag!
//Lana
Tackar!
RaderaHoppas din dag också varit bra.
Grattis i efterskott! Vilken härlig meny! Underbart förkläde också! :-D
SvaraRaderaTack! Ja förklädet gick verkligen hem!
RaderaVilken härlig födelsedag! Hoppas jag blir lika bortskämd :-)
SvaraRaderaHär går jag igång på bubbel, tonfisksåsen och sista bildcollaget på Håkan som ser så lycklig ut :-)
Det är så roligt att läsa här inne hos er, även om det bjuds på konstigheter som musslor :-)
Kram + kram
Det blir du säkert, skicka in mannen som en liten hint:)
RaderaMen tonfisken då, vad sägs om en bit av den? Nädå du slipper, såsen passar fint till kyckling också.
Kramar till dej
Grattis i efterskott Håkan! Vilken härlig födelsedagsmeny, och snyggt förkläder också, det passar ju perfekt :)
SvaraRaderaJag vill också äta tonfisk, det var alldeles för längesen! Inte ens sån där kattmat på burk tonfisk har jag ätit på länge...
Hoppas ni har en riktigt fin ledig dag idag! Kramar!
Tack Pernilla. Visst är det som klipp för H. nästan så det skulle bäras på jobbet.
RaderaTack, den var riktigt bra,
kramar
Frysta musslor säger ni? Måste prova! Behändigt med 450 gram också, så "slipper" jag äta upp 1 kg själv ;)
SvaraRaderaJa, det säger vi och det lär vi säga fler gånger för så nöjda blev vi! Nu ska vi prova de andra goda recepten vi har sett runt om, bl.a några i öl:):)
RaderaVilken fantastisk födelsedagsmiddag! Den där kokossåsen låter som en hit, helt i min smak. Och jag håller fullkomligt med om att man ska ta vara på varje tillfälle att fira och ha det bra, vi vet ingenting om vår morgondag!
SvaraRaderaLivet är här och nu!
Ja, du har helt rätt i att livet är här och nu, det gäller att ta vara på varje minut!
RaderaVilket födelsedagsfirande! Nästa år tror jag att jag låtsas att jag fyller år på samma dag som Håkan ;-)
SvaraRaderaFrysta musslor köper jag när det är stängt i fiskdisken. Absolut hellre frystan är på burk! Brukar köpa stora blåmusslor som ligger i en skalhalva, perfekta till (vitlöks-)gratinering.
Den där tropiska såsen måste jag set till att testa. Får köpa hem lite tonfisk helt enkelt.
Palmer & Co är ett trevligt sällskap! De gillar jag också :-)
Det går så bra så, du är välkommen. Nästa år blir det dessutom 5:a så då firas det ordentligt:)
RaderaJa, det frysta var en väldans trevlig överraskning- äntligen käkar vi musslor igen!
Visst är dom trevliga i det companiet:)
Här kommer lite sen grattishälsning från Uppsala. Hipp, hipp hurra för födelsedagsbarnet såväl som maten!
SvaraRaderaMen se här vad jag har missat??! Grattis, Å ETT STORT GRATTIS i efterskott också. Jag har inte riktigt hunnit ikapp mig bland alla olästa inlägg sedan resan. Ser ut som en himla mysigt och trevligt firande.
SvaraRaderaSer också att jag missat en hel del intressanta inlägg nu när jag kikar in så jag återkommer imorgon igen, stor kram till er och återigen grattis i efterskott! <3
Men oj då:) Ingen fara, vi vet ju att du varit bortrest och då ska man tänka på annat än bloggande!
RaderaTack och bock, tack och bock:)
Du är så välkommen tillbaka i morgon, hopps du hittar något som faller dej i smaken.