tisdag 30 oktober 2012

Födelsedagsmeny

En ber att få tacka för alla fina gratulationer på min bemärkelsedag igår, tack och bock!
Frugan mötte i dörren med ett glas bubbel, satt bra efter en fight med stormen och ösregnet på stålhingsten. Motvind så klart. Då passar det extra bra med bubbel, god middag och presenter på matbordet!

Vi tänkte dela med oss av vad vi hade på middagsbordet igår, helt enligt herr Mårtenssons önskemål. Först ut satte vi i oss musslor, något som vi inte haft på evigheter och det beror mest på att vi haft sån otur med näten vi köpt hem de senaste gångerna. Det har varit så slabbiga musslor, lösa i konsistensen, gigantiska i storleken och smaken har absolut inte varit vidare trevlig alls. Vi hade nästan gett upp helt men så bestämde vi oss att ge ett paket frysta blåmusslor en chans när vi såg det ligga där i ICAs frysdisk. Och det ska vi säga att dom musslorna gick hem i Mårtenssons kök, hur bra som helst var dom - precis som det var den allra första gången vi tillagade de små blötdjuren, jippi!


ICAs egna blåmusslor, 450 g i en paket.

Moule marinière   2 port
1 paket blåmusslor, ca 450 g
1 schalottenlök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2½ dl vitt vin
persilja, stjälkar och blad
grovt krossad svartpeppar
1 dl vispgrädde
½-1 dl crème fraiche
salt 
hackad persilja
Om du köper musslorna i nät så skölj dom noga först och de musslor som inte är stängda eller stänger sig när du knackar på dom ska du kasta.
Fräs löken i olja utan att de tar färg någon minut.
Häll i vin, persilja och peppar och låt det koka upp. Tillsätt musslorna, har du frysta så lägger du i dom otinade, och låter dom koka under lock ca 5 minuter. 
Ta upp musslorna och kasta de som inte har öppnat sig. 
Häll ner grädden i vinskyn och låt det småputtra tills ca hälften av vätskan återstår.
Rör i crème fraichen och smaka av spadet med salt och ev. mer svartpeppar.
Lägg tillbaka musslorna och strö över persilja.
Servera, gärna med en bit gott bröd till så du kan suga upp allt det goda spadet.

 Varmrätten så, en bit färsk tonfisk som fått ligga en stund i citronrapsolja.
Såsen som vi ofta och gärna har till tonfisk är något av det första vi bloggade om faktiskt, här har ni den igen:

Tropisk kokossås till tonfisk  
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1-2 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1-1½ dl konc. tropisk juice
½ tsk socker
3 tsk rivet limeskal, eller citronskal
lite pressad lime eller citron
salt
ev. maizenaredning
Fräs löken i olja till den är glansig.
Tillsätt sambal, buljongtärning, kokosmjölk och juice, koka upp och låt småputtra ca 5 minuter.
Smaka av med socker, limeskal, pressad lime och salt. Red av om du tycker såsen är för tunn.
Servera såsen till färsk tonfisk, eller varför inte till kyckling.

I glasen bubblade det, för som vi sagt tidigare så tar vi alla tillfället i akt att fira. Man vet inget om morgondagen och hur det ser ut i livet då, så det gäller att passa på att njuta när man njuta kan! 
Om det sedan är med bubbel eller något annat är helt upp till var och en:)
Denna gången blev det Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372 på gröna skylten. Vi gillar!

Skålar in det nya året i mitt nya förkläde med det passande trycket på som jag fick av frugan...
En av favoriterna har författat en ny bok som jag också fick, de andra står vältummade i bokhyllan, återkommer med en recension så fort jag vet vad jag tycker om den. 

I morgon är vi båda lediga minsann! Vad vi ska göra med den dagen har vi inte riktigt bestämt än, det finns lite förslag på bordet men vi får väl se vad som känns rätt när vi slår upp tittorna i morgon bitti!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

31 kommentarer:

  1. Grattis i efterskott från oss! Ser ut att ha haft det härligt! :D Kram mary och magnus

    SvaraRadera
  2. Det var ingen dålig *dagens* du fick, Håkan! Så måste det vara, njut av livet och den goda maten och bubblet så länge det går!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska man passa på att njuta så mycket man bara kan:)

      Radera
  3. Ingen dålig födelsedag det där Håkan, jo vädret kunde varit bättre. Men tänk vilka muskler du får!

    Allt ser som vanligt jättegott ut!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen, det gäller att tänka positivt:)

      Tackar,
      kramar

      Radera
  4. Grattis i efterskott från mig. Den födelsedagsmiddagen ser fantastiskt god ut!
    Som vanligt från ert kök!

    Lena från Make A Head food

    SvaraRadera
  5. HURRA i efterskott (jag får skylla på den karibiska tidsådran i mig)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du får skylla på den, du är därmed ursäktad:) Tack!

      Radera
  6. Härligt, härligt, det är bara å njuta av nuet :)
    Vilken fantastisk fin middag och presenter som Anki fixat (eller var det bara bubbel hon fixade?) ;)
    Skönt att vara lediga imorgon, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska man det, gäller att passa på.
      Bubblet fixade vi båda, med presenterna stod A för, nån ordning får det väl vara:)
      Kramar

      Radera
  7. Grattis i efterskott! :)
    Oh, vilken god mat ni har haft på fördelsedagsmiddag! :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Grattis i efterskott! Vilken härlig meny! Underbart förkläde också! :-D

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig födelsedag! Hoppas jag blir lika bortskämd :-)

    Här går jag igång på bubbel, tonfisksåsen och sista bildcollaget på Håkan som ser så lycklig ut :-)

    Det är så roligt att läsa här inne hos er, även om det bjuds på konstigheter som musslor :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir du säkert, skicka in mannen som en liten hint:)
      Men tonfisken då, vad sägs om en bit av den? Nädå du slipper, såsen passar fint till kyckling också.

      Kramar till dej

      Radera
  10. Grattis i efterskott Håkan! Vilken härlig födelsedagsmeny, och snyggt förkläder också, det passar ju perfekt :)

    Jag vill också äta tonfisk, det var alldeles för längesen! Inte ens sån där kattmat på burk tonfisk har jag ätit på länge...

    Hoppas ni har en riktigt fin ledig dag idag! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pernilla. Visst är det som klipp för H. nästan så det skulle bäras på jobbet.

      Tack, den var riktigt bra,
      kramar

      Radera
  11. Frysta musslor säger ni? Måste prova! Behändigt med 450 gram också, så "slipper" jag äta upp 1 kg själv ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det säger vi och det lär vi säga fler gånger för så nöjda blev vi! Nu ska vi prova de andra goda recepten vi har sett runt om, bl.a några i öl:):)

      Radera
  12. Vilken fantastisk födelsedagsmiddag! Den där kokossåsen låter som en hit, helt i min smak. Och jag håller fullkomligt med om att man ska ta vara på varje tillfälle att fira och ha det bra, vi vet ingenting om vår morgondag!
    Livet är här och nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt i att livet är här och nu, det gäller att ta vara på varje minut!

      Radera
  13. Vilket födelsedagsfirande! Nästa år tror jag att jag låtsas att jag fyller år på samma dag som Håkan ;-)
    Frysta musslor köper jag när det är stängt i fiskdisken. Absolut hellre frystan är på burk! Brukar köpa stora blåmusslor som ligger i en skalhalva, perfekta till (vitlöks-)gratinering.
    Den där tropiska såsen måste jag set till att testa. Får köpa hem lite tonfisk helt enkelt.
    Palmer & Co är ett trevligt sällskap! De gillar jag också :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går så bra så, du är välkommen. Nästa år blir det dessutom 5:a så då firas det ordentligt:)
      Ja, det frysta var en väldans trevlig överraskning- äntligen käkar vi musslor igen!
      Visst är dom trevliga i det companiet:)

      Radera
  14. Här kommer lite sen grattishälsning från Uppsala. Hipp, hipp hurra för födelsedagsbarnet såväl som maten!

    SvaraRadera
  15. Men se här vad jag har missat??! Grattis, Å ETT STORT GRATTIS i efterskott också. Jag har inte riktigt hunnit ikapp mig bland alla olästa inlägg sedan resan. Ser ut som en himla mysigt och trevligt firande.
    Ser också att jag missat en hel del intressanta inlägg nu när jag kikar in så jag återkommer imorgon igen, stor kram till er och återigen grattis i efterskott! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj då:) Ingen fara, vi vet ju att du varit bortrest och då ska man tänka på annat än bloggande!
      Tack och bock, tack och bock:)

      Du är så välkommen tillbaka i morgon, hopps du hittar något som faller dej i smaken.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!