torsdag 25 oktober 2012

Fredagsmys, blogg och hjärnsläpp!

Hur är det med er denna torsdag, börjar ni ladda upp för fredagsmyset redan nu kanske?
Visste ni förresten att ordet fredagsmys faktiskt finns med i svenska akademins ordlista, och att det stått med där sedan 2006 - samma år som ordet blogg hamnade i samma bok. Ett annat ord som skrevs in samtidigt var hjärnsläpp... undrar just om det fanns någon tanke bakom det?

pasta med kantareller

Förra veckans fredagsmiddag tänkte vi bjuda er på idag så ni har en chans att fixa hem ingredienserna till i morgon, om ni skulle bli sugna på att ha lite fredagspasta till myset. Här kan man köra en helt vegetarisk version om man så vill det, bara att hoppa över den knaperstekta parmaskinkan i slutet i så fall.
En av de godare pastasåserna vi har lagat till faktiskt, men tidningsurklippet fick sej en liten förvandling som vanligt eftersom vi snabbt insåg att de 2 dl grädde som var beräknat till 4 (!) portioner inte på långa vägar skulle räcka till oss två såsomaner!

Pasta med kantareller i gräddig sås   2 port
150 g färska trattkantareller, eller gula kantareller. Använder du torkad svamp så tar du 15 g.
1 burk kronärtskockshjärtan, i kvartar
röd chili efter eget tycke och smak, tunt skivad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
en näve färska basilikablad
6 skivor parmaskinka
salt och peppar
Rensa den färska svampen och dela i mindre bitar. Har du torkad svamp lägger du den i blöt ca 1 timme i kallt vatten, 20 minuter om du tar varmt vatten. Häll inte ut vattnet utan spara det till smaksättning av såsen.
Fräs svampen i smör tills den får lite färg och tillsätt sedan kronärtskockshjärtan, chili och vitlök och låt det fräsa med någon minut.
Slå i grädde och rör ner crème fraiche, smaka av såsen med salt och peppar och eventuellt lite av vattnet från de blötlagda svamparna. Låt såsen puttra några minuter.
Blanda till sist ner basilikabladen precis innan serveringen.
Stek parmaskinkan snabbt på båda sidor i en torr, het stekpanna så den blir knaprig och torr.
Servera såsen till nykokt pasta, krossa parmaskinkan över och servera med hyvlad parmesanost.

Så till det där vinet som vi skrev att vi var väldigt nyfikna på hur det smakade och som vi provade till pastan. En flaska rött vin från Italien, det bådar ju gott till en pastamiddag tänkte vi, och det visade sej att vi hade helt rätt där. Åh så gott vi tyckte det var, det kändes som att det smälte på tungan (om man nu kan säga så om ett vin?), så mjuk smak med lite bärig ton och på samma gång så fyllig. 
Verosso Salento Primitivo slog helt enkelt frivolter i Mårtenssons munnar:)
Så tack säger vi till Gun, där träffade du verkligen mitt i prick!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

24 kommentarer:

  1. Roligt att Akademien inte är så stelbent utan kan lägga till nya ord som kommer till. Hjärnsläpp hade jag dock inte trott skulle hamna där :-)

    Vilken god pastarätt, och perfekt en fredag! Hoppas ni får tillfälle att smaka det röda och vita vinet som avlämnades i ert kök snart. Och hoppas verkligen att det ska smaka - jag fick ju ta hjälp då det inte är mitt expertområde direkt :-)

    Trevlig helg kan vi väl säga redan nu!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trevligt att de hänger med i tiderna, fast hjärnsläpp kan vi hålla med dej på. Känns inte riktigt som ett "ord":)

      Ditt vin står på tur, vänta du bara! Tillfälle råder det aldrig brist på:)

      Klart vi kan, trevlig helg (se det gick ju!) till dej också,
      kramar

      Radera
  2. Kul att ni gillade vinet, det blev en favorit här men tror inte det finns att köpa i Sverige. Passade på att köpa på mig några flaskor när jag var över bron i helgen. Har faktiskt druckit det till en snarlik pastarätt och till mycket annat också. Imorgon blir det fredagsmys på lokal. Jag och guben passar på när båda barnen är iväg på aktiviteter och kalaser. Ha en riktigt härlig fredag och helg. Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det verkar som man får ge sig över havet, men det lär vi väl göra framöver så då ska vi hålla utkik efter det!
      Hoppas ni får en trevlig lokalkväll,
      Kramar

      Radera
  3. Låter gott, både vin och mat! I morgon ska barnen på disco, Ludvigs första vilket han är ganska så uppspelt av. Tänkte jag och Lars skulle få oss en romantisk middag med tända ljus och finvin (inte bag-in-box). Kanske får bli en pastarätt som denna då. Torkad svamp och förvälld svamp har jag och resten kan inhandlas under dagen, då jag är LEDIG!!!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med en mysmiddag med finvin, hoppas Ludvig får en riktigt rolig kväll på discot - så spännande!

      Kramar

      Radera
  4. När man bor utomlands är det alltid svårt att hänga med på alla nya ord/begrepp, men fredagsmys fanns långt innan flera av er jättefina bloggare var födda ens ;-)

    Pastan skulle jag kunna hugga in på direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har hängt med länge nu även om SAOL är lite sega att få till det:)

      Hugg in du bara, smaklig spis!

      Radera
  5. WoW så gott helt underbart!.. allt helt i min smak!
    Jag har njutit av denna dag och morgondagen... nu när jag går mot en arbetshelg!
    Ha en skön och avkopplande helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, så bra när det stämmer så där!

      Hoppas du också får en bra helg, även om den spenderas på jobbet.

      Radera
  6. Va? Hjärnsläpp, är det inte äldre än så? :)
    Pasta + rödvin = fredagsmysigt! Och jag som har en masse egenplockade trattisar i frysen... Själv lutar det åt öl på lokal för min del, trevligt det med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är säkert mycket äldre, men akademin har inte haft det så länge:)

      Öl på lokal, vi gillar och vet att du gör likadant!
      Hoppas det blir en härlig kväll.

      Radera
  7. Det där med SAOL visste jag redan... för några år sedan blev jag nyfiken och tog reda på det där med fredagsmys :) Pasta är alltid gott och till rött vin kan jag bara säga MUMS. Kram på er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, där har vi en bildad tjej:)

      Kramar till dej

      Radera
  8. Vilken härlig fredagspasta! Bra med lite vintips. Känner mig vilse i vinhyllorna nuförtiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, nästa helg kör vi på en du säkert känner igen... Ja, de hyllorna är alldeles för lätta att gå vilse bland:)

      Radera
  9. gott med fredagspasta, det ska vi också ha idag! fast för min del blir det pepsi till istället för vin :)

    och jag säger som Kim, är inte hjärnsläpp äldre än så? tyckte man sa det hela tiden när man var liten.. fast det kanske är de på SA som är sega och inte fattar det, bloggar fanns ju också innan 2006 såklart...

    ha en riktigt fin helg nu kära mårtenssonare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, det får vi verkligen hoppas att vinet är utbytt:)
      Säkert är det SAOL som är sega, det tar lite tid innan orden blir rumsrena...

      Detsamma till dej,
      kära prinsessa!

      Radera
  10. Fredagspasta även här, i alla fall på bloggen. :)

    Jag ska på vinprovning ikväll och det ska bli så kul!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi såg det. Hoppas det blir en trevlig provning, vi väntar på rapport sedan:)

      Detsamma till er

      Radera
  11. Den där pastan alltså... Får till och med mig på fall och det säger en hel del.
    Vinet måste jag testa. Är ständigt på jakt efter nya bekantskaper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå! Då var det verkligen ingen dålig pastarätt med andra ord:)
      Visst är det trevligt med nya bekantskaper:)

      Radera
  12. vilken prefekt fredagpasta!
    Trevlig helg :)

    Lena från make A Head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!